Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Tenåringens privatliv på nett

Er det noe som er helt sikkert, så er det at unge vet mer om nett enn foreldrene. De vrimler over alt, og lenge før mor har begynt å bruke et nettsted er de ferdig med det.

Når det kommer til oppførsel på nett, så tenker jeg at det ikke er noen forskjell på nettverdenen og den fysiske verdenen. Veiledning i hva som er høflig og god oppførsel, holder i massevis – både her og der. Det er det viktigste vi som foreldre kan gjøre. Det er jo tross alt mennesker vi møter begge steder!

Det er ikke noe som heter irl (in real life) kontra nett – alt er det virkelige livet.

Det som likevel er en forskjell er at det som skrives med bokstaver virker hardere enn det som sies med ord.

 

Alternative sannheter

Kommunikasjon via nett har en annen effekt, fordi du ikke ser den du kommuniserer med: Du oppfatter ikke ansiktsmimikken som avslører reaksjonen til den som leser – dermed kan du heller ikke nyansere eller oppklare misforståelser raskt. Den andre forstår det du skrev på sin måte og gjør sin oppfattelse til Sannheten om hva du mente.

Samme setning kan forstås på mange måter, alt etter hvordan «mottakeren» av budskapet er, hennes bakgrunn, tidligere erfaringer og mer. Et eksempel her er «Hvor kommer du fra» som av noen oppfattes som rasistisk, mens for andre bare oppfattes som «hvor har du vært?» ah, i butikken, ja..

 

Krenking av tenåringens privatliv

Det er ikke meningen at du skal ha full tilgang til tenåringens privatliv på nett. For om vi sjekker ut alt hun gjør, krenker vi hennes privatliv. Barn har rett til et privatliv, og bryter du det, så bryter du barnekonvensjonens artikkel 16 (noe alle som blogger om barna sine bør være klar over).

 

Det handler om innstillinger

Å tro at du har kontroll og vet alt hvis du har tilgang til tenåringens konto, er naivt. Det er utrolig lett å endre på innstillinger på nettsteder eller å opprette flere brukere, så selv om du har passordet til stedene ungene bruker, betyr det ikke at du har kontroll. Å være venn med barnet ditt er i beste fall symbolikk, for du vet ikke hva som foregår bare fordi dere er «venner». Du får bare vite det ungdommen din vil du skal vite!

 

Stenge nett – meningsløst?

Det er forskjell på seksåringen og trettenåringen! Det er forskjell på hvor til stedet foreldre kan og skal være.

Hvis du ikke stoler på ungen din (ja, tenåringer er fortsatt unger), kan du stenge nett, kreve mobilen, avslutte abonnementet og slike ting, men du kan likevel ikke hindre henne i å bruke nett. For se det i øynene: Det er forskjell på folk; noen er mer utforskende enn andre, ikke alle tar forbud som et absolutt, men heller som et forslag. Det er aldri langt mellom venner og nettet er overalt.

Sperrer du nettet for barnet ditt, risikerer du å stenge henne ute fra det sosiale fellesskapet. Det er for hard straff.

For god oppførsel, er dette noe av det viktigste du kan lære barnet: En hver har ansvar for egne ord og handlinger – uavhengig av hva andre gjorde og sa først!

Til slutt: 

Dersom du mistenker ulovligheter på nett, er dette selvsagt ingen privatsak. Oppdager du oppførsel du ikke ville akseptert av din ungdom hos andres ungdommer, må du ta kontakt med foreldrene. Hva du gjør henger selvsagt sammen med alvorlighetsgraden. I de mest alvorlige sakene kontakter du politiet, gjerne ungdomskontakten deres eller direkte til Kripos.

 

 

Lenker

Politiet om overgrep på internett

KRIPOS tips

Tips til hva du skal se etter hvis tenåringen din endrer oppførsel og personlighet, finner du i denne skremmende dokumentaren.

 

Tidligere i bloggen:

Alle vet jo alt om alle – om hvordan tenåringen påvirkes av mors blogging

For tidlig å bli tenåring

 

Tanåringens privatliv på nett

Tenåringens privatliv på nett

Har du kontroll på tenåringens nettbruk?

Hvilke slå-av-regler praktiserer dere? Blir de fulgt?

~ Lik Lammelårtanker på Facebook ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

4 kommentarer på “Tenåringens privatliv på nett

 1. Anja Elisabeth Holt
  3. februar 2017

  En mamma i klassens oppdaget en selvskader på Instagram sin chatfunksjon, jeg synes stikkprøver er innafor når de er i en famlende alder. Gjerne med barna!

  Liker

 2. Anja Elisabeth Holt
  3. februar 2017

  Men man må være åpen på at man gjør det og hvorfor!

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Sosiale medier (Fokusuke – Store barn) – Avdelingholt

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: