Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Du kan’kke servere taco til konfen!

Fjortenåringen ønsker seg taco og kan ikke fordra fin mat. Taco er det eneste hun ønsker seg, det eneste hun liker.

Men er det lov?

Nei, selvsagt ikke! Kan’kke servere taco i konf’en må vite. Herregud, taco, lissom – det er fredagsmat!

For hvis du serverer taco kommer ikke tante Gerd og ekstramamma Grete nekter å stille i bunaden, for taco er under hennes verdighet. Dessuten blir det så mye søl med taco og det tåler ikke den pene skjorta.

Ikke nok med det, men han Oddvar kansellerer flybillettene dersom taco serveres. Fint skal det være og taco er dritt. Hvem er sjefen?

Jeg bare lurer på når tid gjestene ble hovedpersonene, på når konfirmantens ønsker vedrørende mat ikke teller og hvem som i det hele tatt bestemmer hva som er godt nok? Hva er festmåltid, egentlig?

Det hele strander ved hvem festen er for, og akkurat dét ser ikke ut til å være tenåringen iallfall..

Spør du meg, så er det opp til konfirmanten å bestemme menyen, så lenge kostnadsrammen holdes og retten ikke krever voldsomt mye forberedelser og andre praktiske ting som er langt utenfor det håndterbare.

Og hensyn til gjestene? Ved allergier og ymse spiseproblemer, ja selvsagt (man serverer ikke kinesisk og pinner som eneste bestikk, liksom), men hensyn til gjestenes forfengelighetsbehov? Glem det!

Er du for fin for festen er du for fin for meg!

 

Tacokonf - kommer du?

Tacokonf – kommer du?

Hva mener du? Er taco bra nok festmat i en konfirmasjon, i et bryllup?

 

(takk til alle som leste og delte forrige innlegg: Hva faen er galt med bestemors bløtkake? Del gjerne denne også!)

 

~ Lammelårtanker på Facebook ~

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

27 kommentarer på “Du kan’kke servere taco til konfen!

 1. Tilbaketråkk: Hva faen er galt med bestemors bløtkake? | Lammelårtanker

 2. Sigrid
  23. april 2017

  Jepp! Taco er lov 😉
  Klart det er Konfirmanten ein må ta hensyn til.

  Men eg har opplevd koldtbord der taco var ein av rettane – sånn at ein tek hensyn til alle partar 😄

  Likt av 1 person

 3. Irene
  23. april 2017

  Jeg har vært i konfirmasjoner hvor det har blitt servert taco som en del av koldtbord. Jeg synes også konfirmantens ønsker skal veie tungt, selvfølgelig innenfor grensene til det som er økonomisk og praktisk gjennomførbart. Jeg kan ikke se at ikke taco skulle være innafor på begge de områdene.

  Likt av 1 person

 4. msjackson
  23. april 2017

  Åjoda! Det kan man. Hadde bla taco på koldtbordet men også andre ting. Konfirmanten fikk bestemme.

  Likt av 1 person

 5. Therese
  23. april 2017

  Hver enkelt får nå gjøre som de vil, men jeg tenker at konfirmasjonen er en litt ekstra stor og fin fest. Folk pynter seg litt ekstra, gavene er litt ekstra, settingen er litt mer høytidelig og det er en markering på at man tar steget mot voksenlivet og har gjennom kursing (kirke/Human Etisk-forbund osv) kanskje fått noen nye tanker og modnet.

  Kanskje kan man gjøre tacoen litt ekstra, mexicans tapas? Kanskje kan man velge en ting som ikke er taco men som konfirmanten allikevel liker og som er passende for en høytidelig anledning?

  Gjelder «velge selv» også påkledning? Kan konfirmanten stille i joggebukse hvis hun vil det? Eller la være å dusje fordi det er hennes dag? Eller velge å la være å si takk fordi hun ikke har lyst på sin dag?
  Hvorfor gjelder velge selv maten, og ikke alt det andre?

  Konfirmasjonen er en gyllen anledning til å lære de unge litt om skikk og bruk. Og kanskje sier de at de vil ha det kjente og nære fordi alt annet føles litt skummelt? Selv ville jeg ha min konfirmasjon veldig nedpå, mens mamma insisterte på at det skulle være litt høytidelig så det ble kompromisser og litt begges vilje! Det er jeg glad for i dag, det lærte jeg noe av.

  Liker

  • Anne-Helene
   23. april 2017

   Det er det jeg også lurer på.. det du spør om i avsnitt tre. Det viktigste må vel være at selskapet er i konfirmantens ånd, eh.. stil? At det ikke føles unaturlig og fremmed som om festen ikke er hennes egen. Men, det er litt foreldrenes fest også

   Liker

  • Irene
   23. april 2017

   Jeg håper konfirmanten er såpass godt oppdratt før man kommer så langt at de skjønner at konfirmasjon ikke gjennomføres i joggebukse og med fett hår… 😛

   Likt av 1 person

 6. Nann Karin
  23. april 2017

  Jeg har vært på taco – konfirmasjon.
  Det var supplert med bitte litt til, bordene var pent dekket, stemningen var avslappet og hyggelig og alle var kledd og klar til fest. Det stiller seg i rekken over de hyggelige, men også høytidlige konfirmasjonene jeg har vært i.
  Ja til at konfirmanten skal bestemme, ja til fest og ja til 2017 😀
  SÅ taco kom ikke på tvers av stil.. absolutt ikke. Det var laget som et koldtbord, – og taler, duker, blomster, lys etc. holdt rammene stilige

  Liker

  • Anne-Helene
   23. april 2017

   Ikke sant! Det er noe med hva slags stemning man selv sørger for og det handler om holdniger – ikke om maten alene.

   Liker

   • Nann Karin
    24. april 2017

    Ja, det var i konfirmantens ånd og ønske. Ble vellykket 😀

    Liker

 7. Kirsti
  23. april 2017

  Jeg hadde ikke servert taco i konfirmasjon! Mulig som en del av flere retter, men ikke bare taco. Som flere over sier, det er en litt spesiell dag, som er større enn en fredagskveld, og da er det litt overordna hensyn å ta. Men konfirmantens mening skal høres. Vi har hatt en konfirmasjon med tapas og en med steik, begge etter konfirmantenes ønsker.
  Diskuterte det med mann og sønn (19) nå ved kveldsmaten, og de så ingen grunn til å ikke servere taco, så meningene er delt.
  (Og vi hadde taco til søndagsmiddag idag)

  Liker

  • Anne-Helene
   23. april 2017

   Hvilke overordna hensyn tenker du på?

   Liker

   • Kirsti
    23. april 2017

    Jeg tenker litt på familie og tradisjonen er. Mulig jeg er gammeldags, men for meg er det viktig at det ikje bare blir en fest, men noe som passer og henger sammen med tradisjoner i familien. Konfirmanter skal høres, men de skal også lære å leve i en storfamilie(iallfall er det slik hos oss) og da hører det med å ta hensyn begge veier. (Nå framstår jeg litt som en surpomp. ..) kompromisser er en del av livet!
    Og jeg tror ikke at gaver hadde blitt trekt tilbake eller at gjester ikke ville kommet. Jeg ville laget tapas som passet bestefar, konfirmanten og den lille kusinen med glutenallergi. Og kaker likeså.

    Liker

    • Anne-Helene
     23. april 2017

     .. men det synes jeg ikke (at du høres ut som en surpromp)! Det er viktige perspektiver du tar fram, for konfirmasjonen er jo spesiell på den måten at den binder det som var med det som er og som skal fortsette å være, sammen. Da betyr tradisjoner noe. Det har en samlende effekt. Det er viktig å bli klar over, så takk for at du trakk dette fram!

     Liker

 8. Elin Slåen
  23. april 2017

  Taco er helt innafor det. Lillebroren min hadde taco,blant annet i sin konfirmasjon i fjor. Var koldtbord, men hovedfokus på taco 🙂 Da liker de fleste alt, eller noe 😉 Men, så er ikke vi så høytidelige i vår familie da, så hva veit vel jeg, som fikk bakoversveis og nesten grineanfall når jeg i 80 års laget til farmoren min måtte spise jordbær og vannmelon med kniv og gaffel.. Dette er 9 år siden og jeg har snart lært å spise normalt med kniv og gaffel 😛 ha ha..

  Liker

  • Anne-Helene
   23. april 2017

   hehe.. synes jeg ser! Sjøl fikk hun vel angstanfall av den rare koldtbordmaten deres..

   Tror greia er at folk blir happy hvis de kan velge vekk taco’n. Litt sånn at alle blir fornøyde.

   Hyggelig å se deg her inne, Elin!

   Liker

 9. Anja Elisabeth Holt
  24. april 2017

  Klart konfirmanten setter litt standarden i egen konfirmasjon. Men jeg tenker også som nevnt over her at det ville vært en naturlig del på ett koldtbord! Kan fint spise taco i bunad! *erfaring*

  Likt av 1 person

 10. Tine
  24. april 2017

  Det ene søskenbarnet mitt har aldri likt julemat, så han spiser taco på julaften. Var litt pes om det de første årene, men nå er alle enige om at selvfølgelig skal E. få spise noe han virkelig liker på julaften. Og selv er jeg veggis og spiser nøttesteik… og det har aldri noen reagert på. Men juletaco, nei det er fysj? Øhm… jula og andre høytider handler vel om at man koser seg med det man ønsker

  Liker

  • Anne-Helene
   25. april 2017

   Er enig i det, Tine, men samtidig kan måltidet bli litt splittet opp dersom det er mange ulike retter, dersom alles behov skal dekkes. Det kan bli mye jobb for vertskapet.

   Liker

   • Tine
    25. april 2017

    Ja, såklart, men vi er bare familien da og E. lager juletacoen selv og nøttesteika mi lages dagen i forveien. Alternativt hadde jo hverken E. Eller jeg spist noe, og det hadde vært en trist julafen.

    Liker

 11. Ellen Hageman
  24. april 2017

  Vi spurte serverte rett og slett sønnens tre yndlingsretter: Taco, pannekaker og kylling med ris. Lapskaus var helt innafor i store konfirmasjonsselskaper tidligere. Så hva i alle dager skulle være galt med taco???

  Liker

  • Anne-Helene
   25. april 2017

   Hvis jeg skal slutte å være så j.. prinsipiell og begynne å være personlig, så er problemet med taco at det er masse mer jobb enn andre retter..

   Liker

 12. Emilie-Therese
  26. april 2017

  Åh! Jeg kunne ikke vært mer enig med deg!!

  Likt av 1 person

 13. Tine
  27. april 2017

  På godmorgen Norge idag sa Wenche at tacobord var super konfirmasjonsmat 😉

  Liker

  • Anne-Helene
   27. april 2017

   haha.. sa hun det?? In your face til de som absolutt skal ha stek eller hva som nå anses for godt nok!

   Husker i fjor at hun slo et slag for lapskaus. Heia Wenche!

   Likt av 1 person

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: