Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Skole før skole

Himmelen er blå og skyene er få, men det er vel bare et spørsmål om tid før det høljer ned som i går, og dagen før.

Huset er temmelig tomt, men fullere enn i går.

En tenåring er hjemme og en stor unge er borte, og det er omtrent slik jeg vil ha det.

Du som har lest en del her inne vet at jeg ikke er tilhenger av åtte sommeruker uten program. Skoleferie er ikke ensbetydet med null program. Faktisk er program for ferien en forutsetning for at ferien skal oppleves som nettopp dét, for dersom alle dagene flyter inn i hverandre og ikke kan skilles fra hverandre; hvordan kan en da få gode ferieopplevelser? Hvordan kan en merke noe til sommeren dersom man sitter foran skjermen med nedrullede gardiner hele året?

Uansett..

Å finne noe bra å gjøre – som ikke er foreldrestyrt – til unger over ti er ikke lett. Unger over ti er ikke barn, de er noe annet. Tilbud til unger over ti fins knapt!

Men, *trommevirvel* jeg har funnet et godt tilbud!

Forskerfabrikken!

Forskerfabrikken er faktisk ganske så bra. I år er det tredje gangen jeg ser hvor inspirerende og gøy det er for ungene å være med på, og jeg håper at det som gjøres og læres denne uka blir værende i gutten mange år fremover. Jeg tror faktisk det.

Jeg skulle gjerne hatt litt forskerfabrikk hver uke gjennom skoleåret. Det som gjør Forskerfabrikken spesiell er for det første at ungen selv velger å gå der, for det andre at det er skikkelige ting de lærer som kanskje kan inspirere til videre interesse for naturfag (et godt supplement for oss foreldre som ikke er spesielt gode på feltet) og for det tredje at lærerne vet hva de snakker om og liker det de driver med.

Og kanskje er nettopp Forskerfabrikken bra for de ungene som ikke er glade i lagidrett (eller for dårlige til å få lov til å spille..) og som er av den nysgjerrige, tenkende sorten som ikke blir utfordret nok i vanlig skole? Jeg tror det.

Jeg liker dessuten at sommerkursene er lagt opp til de første par ukene etter feriestart og de siste før skolestart. Jeg tenker at det gjør ungene litt vekket til skolen starter, og dessuten gir det mor en glidende overgang mot hverdagslivet..

Ja til skole før skole! Eller hva sier du?

Sprettball

Sprettball

Hvilke tilbud har du brukt om sommeren til større barn? Del gjerne positive og negative erfaringer!

Hvordan har dere løst aktivitetsproblemet om sommeren?

~ Lik Lammelårtanker på Face ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

15 kommentarer på “Skole før skole

 1. Skogfrue
  10. august 2017

  Jeg tenker litt begge deler. Full frihet til å bare ligge i senga med ei bok eller noen kreative prosjekter for seg selv er fint. Frihet til å bare ta med seg noen venninner og vandre gjennom skogen på vei til stranda er også fint. Men noen aktiviteter ville også vært fint! Jeg har tenkt på Forskerfabrikken selv, faktisk, men det har ikke blitt noe av enda.

  Liker

  • Anne-Helene
   10. august 2017

   Unger som har åtte ukers ferie har tid til begge deler. Er enig i at tid til ingenting og det som faller en inn er viktig!

   Forskerfabrikken har tilbud utover skoleåret også, har jeg sett, men har ingen erfaring med det selv.

   Liker

 2. frodith
  10. august 2017

  Jeg tror også skole de selv velger er veldig lærerikt og ikke følelsen av SKOLE egentlig 🙂 Høres topp ut 🙂

  Likt av 1 person

 3. Anja Elisabeth Holt
  11. august 2017

  Jeg tror opplegget er litt forskjellig. Min 12- åring gledet seg vannvittig til sin uke med forskerfabrikken. Jeg tror det er lenge siden hun har vært så skuffet og hun var oppriktig lei seg for at jeg hadde betalt penger for dette.

  «som skolen, bare ikke morsom i det hele tatt» var hennes dom.

  Liker

  • Anne-Helene
   11. august 2017

   Eller kanskje det handler mest om kurslederne? At det er en personlig greie? Jeg heller mest mot det, altså.

   Likt av 1 person

   • Anja Elisabeth Holt
    11. august 2017

    Kanskje det…. Vilde var supermotivert og hadde virkelig nedtelling. Lei meg på hennes vegne.

    Liker

    • Anne-Helene
     11. august 2017

     Noe så kjedelig! Og så kjenner jeg at jeg blir irritert på kurslederne som klarte å drepe motivasjonen til en 12-åring! Kanskje du skulle sende klage?

     Likt av 1 person

     • Anja Elisabeth Holt
      11. august 2017

      Ga klar beskjed i tilbakemelding – Vilde sine ord (hun ba meg nemlig si det om det ble undersøkelse, smart kid).

      Likt av 1 person

    • Anne-Helene
     11. august 2017

     Eller sjekke om du kan få tilbake pengene? Kanskje ikke så sannsynlig siden kurset ble gjennomført, men..

     Likt av 1 person

     • Anja Elisabeth Holt
      11. august 2017

      Det ble gjennomført. Men hun er ingen ambassadør.

      Liker

      • Abelone
       12. august 2017

       Jeg har hatt to ti-åringer på forskerskole denne uka, og de var superfornøyd. Har imidlertid inntrykk av at det sosial ikke er i fokus, så de blir ikke kjent med andre. Gikk hun alene på kurset?

       Her i huset har vi vært veldig fornøyd med forskerfabrikken, både fritidskurset og sommerskolen. Den store fordelen er at det blir mer hands-on på eksperimenter enn (det jeg har inntrykk av at de får til) på skolen.

       Liker

 4. Ingvild
  12. august 2017

  Er det så vanskelig å finne på noe med barn over ti år? D er jeg ikke enig i. Jeg er ikke enig i at de ikke er barn heller. Man kan snorkle, dra på lange syklelturer, sove i telt, lese bøker, spille tennis, gå masse fine skogs- og fjellturer, svømme lange turer i sjøen Etc Etc – også har jo barn i den alderen ofte mange venner sol fe finner på ting sammen med.

  Liker

  • Anne-Helene
   12. august 2017

   Jeg snakker om tilbud som er beregnet på barn. Da er det sjelden å se noe som passer for barn over ti.

   Liker

   • Abelone
    12. august 2017

    Jeg mener å ha sett ganske mange tilbud til de over 10 også? Fotballskole, friidrettsskole og sommercamp med turistforeningen og på Oslo kristne senter blant annet. Men tilbudet varierer nok litt fra hvor i landet man bor.

    Da jeg var liten hadde vi «sommertrondheim», aktiviteter rundt om i byen som man kunne delta på (gratis eller liten deltakeravgift). Kan ikke huske helt hvor gammel jeg var før jeg begynte å være med på en del av disse selv, men var nok litt mer enn 10.

    Det er greit at det er et tilbud på dagtid for disse, for det er ganske stor forskjell på å være alene hjemme noen timer etter skolen og hele dagen i ferien.

    Liker

    • Anne-Helene
     12. august 2017

     Idrettsskoler i ulike sjangre passer best for dem som allerede går på idretten og lite for dem som ikke er interessert i «temaet». Vil tro religiøse foreninger/trossamfunn også har tilbud til aldersgruppen, men jeg regner ikke med dette fordi det er særinteresser. Forskerskolens tilbud regner jeg som mer åpent fordi det ikke forutsetter tro, at en allerede driver med idretten eller presterer på et visst nivå. Ja, jeg vet at Tine Fotballskole er åpen for alle, men tror likevel en 10-åring som ikke interesserer seg for fotball ikke synes det er spesielt interessant, og kanskje særlig hvis de han kjenner allerede har spilt flere år og han ikke.

     Det jeg savner er tilbud fra kulturleverandører, for det er kanskje mest der det tilbudene til barn så å si alltid er beregnet for de minste ungene.

     Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: