Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Januar – egoismens måned

Ikke skal jeg slutte å røyke, ikke skal jeg begynne å trene og ikke skal jeg starte eller slutte med noe annet heller. Ikke alt trenger å handle om meg.

Så jeg lurer bare på:

Hvorfor handler alles nyttårsforsetter om en selv?

 

Hvorfor forsvinner fokuset fra desember, der medmenneskelighet er viktig, med det samme det heter «januar»?

Med en gang vi bikker januar skal vi igjen shoppe – og gjøre det vanskeligere for dem som har lite fra før.

Med en gang vi bikker januar glemmer vi de vi var opptatt av i desember.

Med en gang vi bikker januar er det igjen oss sjøl det handler om og de som ikke er like heldige kan takke seg selv.

 

Hvorfor tror folk at fattigdom, sykdom og bekymringer, som kommer av de to førstnevnte, forsvinner i januar? At folk som sliter i desember også gjør det i januar og fortsatt trenger hjelp til hverdagslige ting økonomien ikke dekker. Hvorfor forstår ikke folk som har mer enn nok det?

 

Hvis du har råd til å handle ting fordi det er billig i januar, kan du like gjerne la være og donere tilsvarende beløp til Røde Kors eller Fattighuset eller Kirkens Bymisjon.

Hvis du kunne tenke deg å skape en hyggelig jul for ukjente i desember, forundrer jeg meg over at du ikke tenker det samme om januar; at du også kan bidra nå.

Ikke begrens medmenneskeligheten til desember, vær omtenksom resten av året også.

Godt nytt år!

Nok en kjøpefest

Nok en kjøpefest

~ Lik lammelårtanker på Facebook ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

10 kommentarer på “Januar – egoismens måned

 1. Vinterblomst
  2. januar 2018

  Godt poeng! Selv om jeg må si at jeg er like egoistisk enten det er desember eller januar. Det er i hvert fall en ærlig sak å si.

  Liker

 2. Helene Aspergerinformator
  2. januar 2018

  Du har helt rett i at det å bry seg ikke burde ha datostempel. Men jeg tror at det er vanskelig for oss å ta inn alle andre hele tiden. Vi er jo hovedpersonen i eget liv, og må få det til å gå rundt for oss og de vi har ansvar for. Selv om vi gjerne vil gi noe til samfunnet og de som har det vanskelig, gjør vi det indirekte med å betale skatten vår, være samfunnsborgere og kanskje være miljøvennlige. Vi kan være medmenneskelige selv om vi også prioriterer oss selv. Jeg tror det handler om en balansegang, hele året, og at vi ved slutten av året ser at vi kanskje har et lite overskudd vi kan gi til Bymisjonen, men at vi ikke har fått til dette i hverdagskabalen. Godt nyttår!

  Likt av 1 person

  • Anne-Helene
   2. januar 2018

   Jo, enig i mye av det du skriver, men jeg synes det ofte blir en falsk hinne over det hele når folk handler og handler og shopper på januarsalg, ting de ikke trenger, som bare øker forbruket, når de heller kunne brukt disse pengene på å minske forskjellen mellom folk. Så jeg håper dette innlegget kan skape litt ettertanke hos folk.

   Godt nytt år til deg også!

   Likt av 1 person

 3. Linda Hagen
  4. januar 2018

  Julens ånd burde være med oss hele året! Helt enig. Vi burde alltid ha omtanke for de rundt oss. Det blir kanskje litt mer tydelig i desember at vi bruker mye penger på oss selv, vi får dårlig samvittighet og må bry oss litt om andre også, for å bøte på.
  Da har man bomma litt, tenker jeg, hvis man slutter å bry seg om andre når det blir januar.
  Jeg har noen få nyttårsfortsetter, det ene handler om meg selv og min helse. Jeg må bare til pers nå. Det andre er å spare tid og penger. Ikke handle ting vi ikke trener, tå tak i ting brukt – billig eller gratis. Redusere forbruket rett ogslett. Og plastbruken. Jeg blir gal av høyt forbruk av alle mulige produkter. Det er jo ikke nødvendig å kjøpe nytt hele tiden. Dessuten er alt man drar inn i huset potensielt rot, som fort ikke blir like fint som i utstillingen i butikken.

  Takk for tankevekkende tekst!

  Liker

  • Anne-Helene
   10. januar 2018

   «Dessuten er alt man drar inn i huset potensielt rot, som fort ikke blir like fint som i utstillingen i butikken.» – presist!

   Liker

 4. msjackson
  7. januar 2018

  Jeg er delvis enig med deg, men synes kansje det ble litt svart/hvitt. For kanskje er det slik at de som handler i januar endelig har råd til å kjøpe noe de virkelig trengte. Og hvis alle slutter å handle så er det mange som mister arbeidsplassene sine..
  Det er så mange aspekter innimellom her. Og et bilde jeg synes er ganske fint, når det gjleder å ta vare på andre, er at om feks man sitter i et fly, og alle får beslkjed om å ta på seg oksygenmaskene, så skal man alltid ta på sin egen før man hjelper andre.. ja til og med sitt eget barn.. Impulsen vil jo være å ta på barnet masken først, men hvis du virkelig skal hjelpe må du ta den på deg selv først.. Slik er det vel i livet også, at man ikke kan hjelpe andre før man har tatt vare på seg selv. Om det er å være egoistisk, jeg vet ikke, isåfall er det nok en sunn form for egoisme som gavner alle.
  Jeg er selvfølgelig enig at mer forbruk og mer shopping av ting man ikke trenger ikke er bra. Og at man hele året bør gjøre noe der man kan for å hjelpe andre som ikke er like heldige som oss selv. Men kapitalismen er jo dessverre slik at manges levebrød er basert på at vi shopper.. Dette er kompliserte saker som er vanskelig å finne en umiddelbar løsning på. Men ja, vi må bry oss mer, både om folk, dyr og jordkloden.

  Liker

  • Anne-Helene
   10. januar 2018

   Vet du hva? Jeg ville blitt veldig overrasket dersom de som virkelig trenger nye klær er dem som gir størst inntjening til butikkene. Det er i min verden ingen tvil om at folk har et for høyt forbruk. Gir man tilsvarende beløp til en organisasjon som har kontakt med folk som virkelig trenger f.eks en ny vinterjakke, så kommer det reelle behovet frem – ikke overforbruket.

   Liker

 5. Skogfrue
  9. januar 2018

  Men. Om man ikke har hatt råd til å erstatte det ødelagte kjøleskapet hele året, så er det jo ikke noe rart om man benytter seg av januarsalget. *snakker for en venn* 🙂 Jeg skjønner hva du mener, men for meg ser det omvendt ut: At man i desember kjører massivt overforbruk og ødelegger planeten, mens man i januar plutselig snur tvert om og skal ha færre kjøttmiddager og parkere bilen oftere. 😉

  Liker

  • Anne-Helene
   10. januar 2018

   Selvfølgelig er det folk som dekker sine reelle behov ved å handle på salg, men vi hadde neppe hatt så mange digre butikker dersom folk bare handlet det de virkelig har behov for.

   Massivt forbruk i desember (også), ja, absolutt. Folk må begynne å tenke og bli kritiske til egne forbruksvaner; en krevende øvelse..!

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: