Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Slappe, late militærgutter

For veldig lenge siden, i forrige århundre – eller vent nå litt.. i forrige millennium – var gutta spreke og jentene søte – og slik skulle det være.

Hun måtte bare la være å spise noe annet enn tomater og salat og slutte å drikke annet enn sukkerfri te og iskaldt vann – så var hun god nok!

Han måtte bare bygge muskler og la stubbene stikke ut, så var han klar.

Militæret har liksom ikke vært stedet for feminine kvinner, det er et sted for gutta, for det maskuline.

Militæret var det første møtet med voksenverdenen som gjaldt oss selv. Det var det første stedet som direkte fortalte oss at jenter og gutter er ment å være forskjellige.

Tidligere ble vi det fortalt av familien, fra skolen, magasiner og venner, men da militæret innkalte til sesjon ble det slått fast at jenter og gutter skulle skilles og ikke kom her å tro at vi er like.

Dagens gutter er ikke som gutta i gamledager, som kunne jogge et par kilometer uten å pruste som en hvalross og knekke sammen av et vindpust. Dagens gutter syter og klager og klamrer seg til laptoppen og padda si.

Ikke kan de gå heller, iallfall ikke tre mil, som var obligatorisk i gamledager, nei nå blir de tre redusert til to, for unge gutter har sittet så mye stille at tre blir for mye.

Reduksjonen er et resultat av at dagens ungdom synes det er for langt og tungt

– sier major Dullum, fagsjef for militær idrett og trening på Krigsskolen

Hva skjer egentlig?!

Hvem kan vi skylde på? Foreldre som ikke stiller krav nok til ungene, samfunnet som ikke bygger sykkelstier, skolen som bare har kjipe gymtimer og idrettsdager som bare passer for få, eller på slapp, giddalaus ungdomm?

Å redusere kravene til unge menn er å godta samfunnsutviklingen. Dårligere helse er ikke noe vi skal godta, men gjøre noe med. Eller hva?

Er det ufeminint å gjøre militærtjeneste? Er du enig med majoren om at kravene til fysisk prestasjon skal reduseres fordi ungdommen syter for mye?

Kilde: Dagbladet

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

11 kommentarer på “Slappe, late militærgutter

  1. terjebjornstad
    5. januar 2014

    Jeg forsøker å motivere en 17-åring til å velge militæret etter videregående, men taler for døve ører. Får inntrykk av at militæret er «gamle dager» og ikke spennende nok. Nå er det friår som gjelder. Jobbe litt, og reise jorda rundt, eller noe sånt. Jeg skjønner at militæret må gjøre noe for å fri til ungdommene. Synd, egentlig. Selv har jeg bare hyggelige minner fra de årene jeg var «i rullene».

    Liker

    • Lammelårtanker
      5. januar 2014

      Friår gjaldt før også, men for dem som vil ta mer utdannelse lokker det med studiepoeng og lommepenger/dimmepenger. Dessuten opparbeides rettigheter til folketrygden, og det tror jeg trekker en del.

      Ser ut til at militæret ikke er en naturlig del av mannskulturen lenger, stemmer det tror du?

      Liker

      • terjebjornstad
        5. januar 2014

        Nei, det er nok ikke så mye del av mannskulturen lenger. Husets 17-åring mener at ca 1 av 10 av jevnaldrende gutter (Bærum) snakker om å gå i militæret. De lokkes nok av studiepoeng og penger. Mulig også yrkesopplæring.

        Liker

  2. Strandtulla
    6. januar 2014

    Det stemmer nok at militæret ikke er en del av kulturen til ungdommen lenger. Før var det jo ingen vei utenom. Det er kanskje bra at det er de som vil som får lov til å velge det??? Men jeg er ikke enig i at krava skal senkes i forhold til ungdommenes form. da er det vel bedre å bruke litt tid på å trene dem opp. Vet ikke hvem som er å skylde på. Vi har det jo så godt, ikke sant? Pc’en kanskje? Kanskje det hadde vært en ide å ha mer aktivitet på skolen? Har sett forsøk hvor alle må gjennom en løype før skolen begynner, og så får de frukt etterpå. Vet iikke om det ville funka på alle, men det hadde jo vært et forsøk.

    Liker

    • Lammelåret
      8. januar 2014

      Hvor lenge er de inne til førstegangstjeneste? I underkanten av ett år? På den tiden burde de vel få liv i rekruttene?

      Liker

  3. M
    8. januar 2014

    Jeg synes

    Liker

  4. Marthe
    8. januar 2014

    Oi. Jeg synes kanskje dette blir litt unyansert. For det første er jeg usikker på hvor mange eller hvor få som fikser tre-mila. Er dette virkelig et stort problem? Under gjennomføringen eller på forhånd? Gjelder dette alle? For det andre blir det litt feil å trekke frem hvor mye dårligere dagens ungdom er. For på mange områder er de jo mye bedre enn tidligere generasjoner. Skolehverdagen er tøffere, målene henger høyere. Kan man si at samfunnet har valgt bort fysisk form og kommet opp med noe annet i stedet? Lesehastighet, kanskje:)

    Liker

    • Lammelåret
      8. januar 2014

      Det var ikke meningen å skrive et veldig nyansert innlegg, det må leses med ironisk blikk.

      Fysisk form er veldig viktig og jeg synes ikke forsvaret skal gjøre seg populære og godta samfunnsutviklingen, men heller jobbe for å reversere den. Det er muligens for sent når ungdom er blitt voksne, men dog.

      Lesehastighet forebygger ikke hjerte-/karsykdommer!

      Liker

  5. Marthe
    9. januar 2014

    Det betyr ikke at kommentaren ikke kan være nyansert, vel?;)

    Og jeg er enig – jeg mener bare at vi bør begynne i en annen ende. Forsvaret skal fortsatt ha 3. mila, og gymen på skolen må gjerne følge opp. Det betyr ikke at alle kommentarene om dagens unge bør stå ubesvart. Det er de jeg reagerer på.

    Liker

  6. Tilbaketråkk: Slappe, late militærgutter : Hjem og familie

  7. Tilbaketråkk: Hvor langt kan barnet ditt gå? | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft