Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Skattelistesnoking

Økonomi er en privatsak til et visst punkt, lønnen likeså, men når skattelistene legges ut ser det ut til at dette er alt vi skal bry oss om.

Inntil ganske nylig hadde jeg liten interesse av dette og fant det hele temmelig irriterende og unødvendig, både med tanke på dem som blir sjekket og dem som sjekker. Visstnok sjekker mange datene sine, hvorfor tro?

Men så har jeg snudd til å faktisk finne en viss nytte i listene.

Selv om listene ikke alltid stemmer, liker jeg å tro at det er et snev av sannhet i dem. Hvor mye visse forfattere tjener synes jeg er interessant, særlig dem som lever av å være forfattere. Hvor stor kan forskjellen være mellom en ung forfatter og en etablert forfatter? Eller mellom en som er solgt til utlandet og en som bare har utgivelser i Norge?

Hva med bloggere? Også noen av disse tjener mange penger, og jeg lurer på om penger er formålet med bloggingen og om det er en jobb, på godt og vondt, heller enn en personlig uttrykkskanal. Jeg undres stadig over hvilke blogger som trekker tusenvis av lesere. Alle disse menneskene er antakelig tenåringer på jakt etter en konstruert identitet, en rollemodell de ikke finner blant vennene sine eller eldre søsken. En person de kan både se opp til og kjenne seg igjen i. Og samtidig kritisere.

Det er litt  vanskeligere å sjekke naboens formue og inntekt enn tidligere år. Det synes jeg er en bra ting, for ved la dette være lett tilgjengelig risikerer vi ytterligere stigmatisering av mennesker i en allerede vanskelig situasjon grunnet dårlig råd. Ved å kunne se tallene svart på hvitt blir det enda mer synlig hvor lite penger disse har. Dårlig råd på det nivået der en ikke har råd til varme nok klær eller være med på kino sammen med venner, er et problem for flere enn bare familiene. Og så langt det er mulig skal de få lov til å forsøke å holde det for seg selv.

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Skattelistesnoking

 1. Røsslyng
  22. oktober 2011

  Godt poeng, dette hadde eg ikkje tenkt på ein gong;) Har i grunn nett irritert meg over dei der listene, men ser poenget ditt, ja. Ikkje at eg trur det er eit yrke eg kjem til å ha slik eigentleg, og veit jo at ein må ha «eit namn» for å verkeleg tena pengar. Sjølv då er det sannsynlegvis berre dei største som har rikeleg. Eller? Har ikkje sjekka sjølv, men spørs om eg lyt det no…

  Liker

 2. Whitebite
  22. oktober 2011

  Jeg ser absolutt ingen poeng jeg ved å offentliggjøre inntekten til folk jeg!
  Jeg synes det er ubehagelig..at hvem som helst kan snoke i vår private økonomi! Det er en privatsak.. og jeg synes det er nærmest et overtramp å legge dette ut for almenn skue.

  Det er nå meningen min.. 🙂

  ha en fin kveld!

  Liker

 3. Hilde
  22. oktober 2011

  Jeg er enig med Whitebite. Ikke har jeg interessen av å finne ut akkurat hvor mye gud og hvermansen tjener heller. Jeg har nå en formening om hvilke av våre venner/familie som tjener godt eller mindre godt. Noe næremere enn det ser jeg ikke behov for å vite. Og kjendiser… ja har vel ikke så stort behov for å vite det sikkert der heller.
  Men at det kan være interessant å sammenligne noen yrkesgrupper kan jeg skjønne.

  Ha en fin lørdagskveld 🙂

  Liker

 4. Lammelåret
  22. oktober 2011

  Jeg liker ikke muligheten til å sjekke privatpersoner, det gir muligheter for å mene noe om andres valg mer presist enn bare synsingen.

  Det er privat. Likevel: Hvor går grensen mellom privat og av offtentlig interesse? Og når er informasjonen av samfunnsmessig nytte?

  Side opp og ned med pengestoff synes jeg er feil fokus, særlig når det bare er kopierte lister og det er alt.

  Liker

 5. Elisabeth, Innerst i veien
  24. oktober 2011

  Hm, sånn skattelistesnoking er en form for underholdning. Hvordan kan naboen egentlig ha råd til DEN bilen og sydenferie to ganger i året? Vi er jo så opptatt av alle de andre. Er vel mye av den samme nysgjerrigheten som gjør at vi titter på realityprogrammer også. Uansett om vi ikke er så gira at vi sjekker tallene sjøl, så gjør jo media det for oss. Vår lokalavis (lokalavis av det større slaget) hadde lister over de 100 rikeste i hver kommune, med bilder og intervjuer og det hele..Jeg har stort sett kun sjekka meg sjøl på disse listene, og brodern…og en nabo som er selvstendig næringsdrivende he he.

  Liker

 6. mormor
  26. oktober 2011

  Interessant tema med like mange meninger som det er personer, antar jeg. Mange «snoker» uten å ville innrømme det. Akkurat som at «ingen» leser «Se og hør». Mange er ekstremt opptatte av andres liv (inkl.økonomi) og finner det spennende å sjekke. Jeg husker jeg sjekket noen det første året muligheten var tilstede på internett. Ren nysgjerrighet. Men så ga det meg en litt dårlig samvittighet, så etter det har jeg elegant hoppet over enhver sjekking. Jeg mener økonomi som politisk eller religiøs ståsted, er en privat sak.

  Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: