Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Kvinnemakt – en trussel mot menn

Jeg synes jeg hører sukkene når kommune-og fylkesvalg nevnes, gud så kjedelig!

Men så er det noen som klarer å gjøre det relevant og som klarer å tirre i gang engasjement med noen klikk, hvem snakker jeg om?

Susanne Kaluza, selvsagt!

For mange er hun kjent som dama med mål om å bli Norges beste foreldreblogger. For noen er hun kjent som matpakkeestetikeren. For de aller fleste er hun kjent som reservasjonsrettsdama.

Iallfall, nå har hun sparket i gang aksjonen #krysskvinnerinn – en aksjon som vil puffe frem kvinnelige politikere. Det er altså sånn at når du stemmer, kan du krysse opp ønskede kandidater slik at de kommer til maktposisjoner. Det er en rett vi har som velgere, men som få benytter seg av. Det vil Kaluza endre på. 

Det er visst ikke lov å fremheve kvinner i samfunnsdebatten. Kvinner fremst er truende. Det gnåles om manneundertrykking og det spørres om når feministene egentlig er fornøyde. Hersketeknikkene har gode vilkår.

Argumenter som går igjen er at kjønn er irrelevant, at den beste kandidaten får makta og at politikere stemmer ut fra et partiprogram og ikke som individer. Altså er personen i seg selv helt uvesentlig. Politikere er lydige folk. Liksom.

Jeg liker aksjonen til Kaluza.

Mange sier at det er tåpelig å stemme på en kvinne fordi hun er kvinne. Mange mener det er riktig å stemme på sak, men det er sjelden at vi stemmer på saker. Som regel stemmer vi på partier. Som regel består partier av individer, som har sine unike innfallsvinkler til ting, som har sine erfaringer og sine fagkunnskaper. Det er ikke gitt at alle som er opptatt av helse er opptatt av de samme helsespørsmålene. Derfor trenger vi å fokusere på individene i politikken.

Det jeg synes er vanskelig er å finne informasjon om de enkelte kandidatene. Hvilke kjernesaker har den enkelte og hvordan vil hun jobbe for dem? Det er mange kandidater på partilistene! Jeg synes den informasjonen som er lettest tilgjengelig er altfor generell. Jeg søker dybde. Problemet med å søke dybde er at jobben blir stor og den blir min. Politikere er flinke til å mase om det samme igjen og igjen, de er flinke med overskriftspolitikk, men lite på det som ligger under.

Det er her Kaluzas initiativ fenger, for det er enkelt og opplysende. Jeg skulle gjerne vært som henne som klarer å tenke så enkelt uten at det blir dumt. Jeg skulle gjerne hatt evnen til å nå ut til mange mennesker på kort tid med gode budskap. Og det er mange som kan lære av henne.

En skal ikke stemme på kjønn alene, men når en har valgt sine viktigste saker og har funnet sitt parti da kan man tenke kjønn!

For det er viktig at flere kvinner kommer i maktposisjoner!

Det er viktig at kvinnerollen ikke utelukkende assosieres med broderier, interiør og unger!

Det er viktig at ungene våre ser at mamma og pappa har likeverdig makt – ikke bare hjemme, men i samfunnet ellers.

Vi kan ikke si oss fornøyd med enkelte kvinnelige toppledere, vi må starte i det små.

Likestilling handler ikke om rosa bodyer, det handler mest av alt om hvilke valg vi tar i et større perspektiv – det handler om hvem vi krysser inn!

Så nå er det opp til meg å undersøke hvilke kvinner som står på partilistene og finne ut hva de står for. Jeg skulle ønske de gjorde jobben med å nå inn til meg.

For bare fem prosent er medlem av politiske partier og de fleste av oss orker ikke legge så voldsom stor innsats i politikerresearch!

Her er det forbedringspotesialet!

~~

Les gjerne andre bloggere om #krysskvinnerinn

Livet blant dyrene – Kryss kvinner inn ved årets valg

John Olavs skriveloft – Hvor er de viktige sakene?

Jentevakta – Kryss kvinner inn!

Maddam – Kryss eller sleng inn en kvinne

Susanne Kaluza – Kryss kvinner inn!

Hjartesmil – #kvinnerinn

Oslojenta – #kvinnerinn

Grønne jenter – #kvinnerinn

~~

Flere Lamme Tanker på Facebook, lik og del!

Orker du å sette deg inn i lokalpolitikken eller kjennes det tungt og irrelevant?

Jeg oppfordrer særlig menn til å engasjere seg!

(bildet er tillatt brukt av krysskvinnerinn)

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “Kvinnemakt – en trussel mot menn

 1. John Olav Ytreland
  13. august 2015

  Dette blir veldig kort fordi jeg er på vei til veterinæren med katten. Interessant med ulike meninger, og selv om jeg ikke ble umiddelbart sjarmert av Kaluza kan jeg se nytten av det hvis det blir snakk om kvalifikasjoner. Jeg er foreløpig skeptisk fordi jeg tror kjønn blir hovedkvalifiksjonen.

  Liker

  • Lamme Tanker
   13. august 2015

   Problemet er jo at hvis man skal undersøke kvalifikasjonene til alle som står på partilistene, så blir det en svær jobb. Jeg tror folk ofte stemmer på svakt grunnlag.

   Det har lenge vært et problem at menn velger menn og kvinner velger «kjønnsløst», eller er mer skeptiske til kvinner enn menn. Derfor tenker jeg at Kaluzas/Kvinneguidens kampanje kan bli en vekker på realitetene og gjøre flere av oss mer bevisste på mulighetene til å X folk inn.

   At kvalifikasjonene må komme først, håper jeg er selvfølgelig for folk, men så spørs det da: Er kjønn en kvalifikasjon i seg selv?

   Supert å se noen ord fra deg her inne! Håper det gikk bra med katten.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Kryss kvinner inn! | Susanne Kaluza

 3. Siri
  13. august 2015

  Lokalvalg handler om lokale saker. I lokale saker er det ting som direkte berører meg og min familie, mitt hjem og mitt hjemsted. Jeg stemmer derfor ikke på parti i lokalvalg, men på dem som fremmer de sakene og er enige med meg i det som er viktig for meg. Om det er en kvinne, tipptopptommelopp. Er det en mann så er det en mann. Men i år skal jeg gjøre skikkelig research. Jeg skal på torget og snakke med dem som driver valgkamp og få vite hva de egentlig mener og hva de synes om diverse. Finner jeg et dyktig kvinnfolk som kan jobbe for meg og mitt, flott. Hvis ikke så dumt. Jeg krysser ikke kvinner frem for å krysse kvinner frem.
  Min svigerinne mener jeg er antifeminist av den grunn. Henne om det. Hun tror humanist og humanetiker er det samme også…

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Kryss kvalitet inn | John Olavs skriveloft

 5. Stein Forsberg Pettersen
  14. august 2015

  Ble egentlig såpass irritert og deretter lattermild når jeg så aksjonen første gang. Har aldri krysset av noen i det hele tatt før, men nå skal jeg. Og jeg kommer til å være tvert imot – igjen, og sette kryss derjeg ser en mann, bare fordi! Kvoteringer misliker jeg, og aksjoner liker jeg, bare jeg kan gå imot dem. Ok, jeg er er vel litt sånn derre kjønnsfascistisk eller noe, men på tvers går ejg åkke som. Stemmen min teller ikek mye i den store sammenheng, men jeg har gitt noen litt ekstra arbeid. Krysspåenmann!

  Liker

  • Lamme Tanker
   14. august 2015

   Hei Stein!

   Nå måtte jeg le! Kjenner meg godt igjen, nemlig. Det der å gjøre noe noen sier at en må eller å følge flokken, det er ikke noe for meg heller, så at du i protest tenker å krysse på en mann blir bare morsomt. Men, altså.. aksjonen til Kaluza virker! Du tenker kjønn og det var meningen at en skulle ha fokus på.

   Har aldri krysset noen jeg heller, men kanskje denne gangen. Må bare finne ut hvilke kjernesaker de ulike kandidatene har. Det kommer sjelden frem i de vanlige reklamegreiene partiene gir ut.

   Takk for at du stakk innom med en kommentar. Ønsker deg velkommen tilbake!

   Liker

 6. Anja Elisabeth Holt
  14. august 2015

  Hun, som deg, får frem et engasjement og det er i hvert fall aldri feil!

  Liker

 7. Tilbaketråkk: Kvinne – min egenskap | Lamme Tanker

 8. Tilbaketråkk: Sånn valgte jeg parti | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: