Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Fengslet far uten rolle?

Biblioteket er med på å lære oss å komme tilbake til samfunnet, sier Mike til Morgenbladet (nr 31/2013).

Mike er en av mange fedre i fengsel. Å opprettholde farsrollen som fengslet er en større utfordring enn mange av oss klarer forestille oss. I perioden far er fengslet merker han lite til samfunnets stigma, og han regnes først og fremst som fange av de ansatte. For innsatte mødre er det annerledes, selv for dem som har mistet omsorgsretten. Det antas at fedre har liten kontakt med ungene, mens det motsatte er tilfelle for mødre.  Bente C. Grambo har studert farsrollen i fengsel (Institutt for kriminologi, Universitetet i Oslo, 2000) og forteller dette til Kilden – Informasjonssenter for kjønnsforskning.

Grambo sin oppgave er fra 2000, altså ikke helt ny. Selv om mye er skjedd i samfunnet siden den gangen, er jeg ikke sikker på om holdningen fra fengselsvesenet er i takt med utviklingen i samfunnet. Jeg har likevel funnet fram til et prosjekt jeg er nysgjerrig på.

Lyden av lesing er et prosjekt som retter seg mot fedre i fengsel (også mødre, men jeg tar for meg farsrollen i dette innlegget), et tiltak som kan bidra til at kontakten med far opprettholdes, eller skapes. Prosjektet går ut på at far får veiledning i stemmebruk og formidling slik at han kan lese inn lydbøker til ungene sine. På den måten bærer barnet far med seg selv om han ikke er der fysisk for dem. Det skapes derfor et bånd mellom dem, som en utstrakt hånd og en forlengelse av den kontakten de ellers måtte ha. Jeg tror at det kan virke positivt inn på far og barn, hver for seg og i deres relasjon.

Det er mange fedre i fengsel, men ikke mange barn som har en far i fengsel. Det er ikke noe som blir snakket høyt om. I en del tilfeller blir barnet holdt utenfor slik informasjon og blir fortalt at far skal på en lang ferie, eller tilsvarend,e når han blir borte for en lengre periode. Jeg har stor tro på åpenhet, men samtidig forstår jeg at noen former for åpenhet kan være veldig vanskelige. Å skjule at far/kjæresten soner gjør kanskje at man slipper unna spørsmål og forklaringer. En slipper å forholde seg til forbrytelsen og kanskje også egen skam og selvbebreidelser, skyldfølelse, men å slippe unna dette innebærer samtidig at bearbeidelsen og erkjennelsen uteblir.

Carmen og Martine traff hverandre gjennom FFP Ung (For Fangers Pårørendes ungdomsarbeid). Der oppdaget de at de ikke var alene om å ha en far i fengsel. Carmen forteller at hun trodde det var hennes feil at far ble fengslet. Barn er selvopptatte og tror at det meste handler om dem, derfor er det så viktig at vi snakker om ting og ikke bare tenker dem. Derfor er det så viktig at vi møter barnets undring og lytter til deres ord og forståelse, for ved å gjøre det føler barnet seg viktig og bekreftet, noe som er vesentlig for å ivareta, og utvikle, god psykisk helse. 

Når jeg skriver at det er mange fedre i fengsel, men at få har en far i fengsel, så er det nettopp fordi det er så liten åpenhet om dette. Hvert år opplever mellom 6000 og 9000 barn at en av foreldrene fengsles, det er så mange at vi ikke kan late som om det ikke skjer. Vi må forholde oss til det og tenke gjennom egne holdninger, for vi vet ikke når det kan bli relevant i nettopp vårt lokalmiljø. Ting er ikke alltid som de ser ut på overflaten. Barn som har en forelder i fengsel, trenger støtte og opplevelsen av å være normal, og det ansvaret må vi ta – og holde vår egen nysgjerrighet på hvorfor forelderen måtte sone unna.

**

Barneombudet samlet en ekspertgruppe (2011) som besto av fire unge jenter som hadde erfaringer med en forelder i fengsel. Etter deres råd ble det laget et erfaringshefte, som du kan laste ned. Klikk deg inn på den siste gule lenken over her, så finner du hvor du kan laste det ned.

**

Les også tidligere innlegg om farsrollen: Kong pappa-savn, Jeg synes vi skal kvitte oss med alt, sa pappa, Pappas valg

**

Har du erfaring fra fengselsvesenet? Eller med barn som har en omsorgsperson som har sonet? Hvordan påvirket det nærmiljøet? 

**

Jeg synes Mike sier det så godt: «Noen ganger er ikke ditt eget sinn et godt sted å være. Da trenger du noe som kan være godt på utsiden.» sitat fra artikkelen i Morgenbladet. Er det ikke slik det er da, for oss alle innimellom, slik Mike sier?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

Én kommentar på “Fengslet far uten rolle?

  1. Tilbaketråkk: Farsdagsfesten | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: