Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Populær på kjøtt og bananer

Hundsund ungdomsskole på Snarøya (Oslo) serverer varm lunsj til ungdomsskoleelevene. Jeg kaller det middag.

Uten næring – ingen læring er holdningen, men jeg spør:

Er det næringen alt kommer an på?

Jeg mener nei.

Torbjørn Røe Isaksen (H) er ikke i mot varm lunsj, han vil bare ikke finansiere det. Jeg er enig. Jeg synes varm skolemat er noe tull og noe det offentlige ikke skal bruke penger på. Det motargumenteres ofte med hvor viktig det er at ungene spiser for å få energi til å lære, men hva er galt med matpakka? At nystekte burgere frister mer, er lett å forstå, men jeg mener vi er på ville veier dersom unger aldri skal nøye seg med nest-best. Skal man alltid gå for det som frister mest, totalt uten sunnhetskrav?

Burger med ost

– hva sier du til en hver dag? –

Middagsmåltidet er samlingspunktet i vår familie. Det er den tiden på døgnet der vi gjør det samme, samtidig. Resten av timene er vi spredd på hvert vårt rom, hvert vårt sted i verden (enten den er konkret eller digital), uten middagsmåltidet halveres vi litt. Middag er familielim.

Unger trenger ikke to middagsmåltider hver dag, men menyen for Snarøyaelevene legger opp til det. Den foreldrebetalte lunsjen til 45 kroner er dessuten ekskluderende for dem som ikke har råd, og for dem som har kostholdsbevisste foreldre. Å ikke spise i et fellesskap, er vondt. Måltider er sosiale. Jeg kan ikke fatte hvordan folk som har ansvar for unger ikke skjønner dette! Hvordan kan norsk skole stå for ekskludering, når det er så stort fokus på mobbing i skolen? Det er utenfor min fatteevne!

Det er ikke matpakkelei ungdom som er problemet for læring. Problemet er dem som kommer fra hjem der kjøleskapet er tomt. Problemet er dem som kommer fra familier med voldsproblematikk og annen omsorgssvikt. Problemet er at mange unger lever i familier der foreldrene sliter så mye med seg selv at de ikke ser ungene, der ungene brukes som tjenestefolk og tar ansvar for foreldrene sine; der ungene har det så trøblete hjemme at de ikke har rom for læring! Det er HER problemet for læring ligger – ikke i at enkelte elever er kresne!

Det er så absolutt på tide å se mer grundig på hva læringstrøbbel er konsekvensene av – ikke gjøre seg populær på kjøtt og bananer!

~~

Ville du betalt 45 kroner for usunn lunsj til ungen din?

~~

Lenke

Snarøya-elever spiser burger på skolen

~~

Flere Lamme Tanker kommer, her og på Facebook. Del gjerne innlegget!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

14 kommentarer på “Populær på kjøtt og bananer

  1. Refleksjon på livsvegen
    16. september 2015

    ENIG!
    Og slik mat kvar dag?! Kva tenkjer dei med og på?
    Flott at du tek opp slike viktige spørsmål til debatt.

    Liker

    • Lamme Tanker
      16. september 2015

      Det er for så vidt variert meny (trykk på lenken så får du opp ukesmenyen), men det er likefullt middager og trenger virkelig ungene det midt på dagen? Jeg tviler.
      I et folkehelseperspektiv er jeg enda mer skeptisk. Vil denne varmmatmenyen gi mer eller mindre overvekt?

      Takk for at du la igjen en kommentar, Refleksjon!

      Liker

      • siri
        26. september 2015

        I folkehelseperspektiv vil det være en fordel med ordentlig varmmat 🙂 Og er det ikke logisk at det er midt på dagen i dagens mest aktive timer man trenger godt med påfyll? Begynn å sammenligne næringsinnholdet i et middagsmåltid versus en typisk nistepakke, så ser du at det egentlig ikke er farlig…
        ellers er det mange som har med seg både pølser og grandiosa og mcDonalds (?!!?!? jepp, det er sant), lasagne, muffins og pannekaker og vafler i nista si – det er ikke KUN den stakkarslige brødskiva med ei osteskive som regjerer lengre. Forøvrig fantastisk blogg som har fått meg til å reflektere en hel del 🙂 Supert!

        Liker

        • Lamme Tanker
          27. september 2015

          Velkommen til bloggen, Siri!

          Det er veldig individuelt hvor mye mat ungene trenger. Mat som frister spises det mer av, uten at barnet nødvendigvis trenger mer mat. Jeg er veldig skeptisk til om middag midt på dagen bidrar positivt til folkehelsen, sett i vektperspektivet. Vi har et gryende overvektsproblem i Norge, det skyldes selvfølgelig et misforhold mellom næring og aktivitet. Da skjønner jeg ikke helt hvordan et varmt måltid – et middagsmåltid – skal kunne bidra til redusert overvekt..?

          Er det noen forskjell på å ta med usunn mat som du gir eksempler på og å få det på skolen?

          Du nevner unger som dropper innom bakeri i lunsjen. Det kan skolene sette en stopper for, altså.

          Hvis varm skolelunsj blir innført i Norge, er jeg redd det blir det jeg kaller usunn mat, for jeg er helt enig med deg i at det ikke trenger å være noe galt i burgere laget på rent kjøtt (karbonadedeig), men tror du virkelig at staten kjører på med sånn mat? Mine erfaringer fra barnehage og sfo (riktignok fra bare en kommune) er at maten ikke er «ren», men at det brukes halvfabrikat og posemat, at syltetøy og brunost er selvfølgeligheter mm.

          Hvis mat skal være på dagsorden, synes jeg det er viktigere å se nærmere på hva slags mat som serveres per i dag i bhg og sfo og forbedre denne. Det er jo et økonomisk perspektiv i dette også. Og jeg synes det er viktig å prioritere unger som ikke velger, altså de minste. (Og mennesker som er fastboende på institusjoner).

          Takk for innvendinger og svar! Dette temaet har mange sider og du har dratt frem sider jeg ikke tok med. Er glad for det!

          Liker

  2. Refleksjon på livsvegen
    16. september 2015

    Eg las på linken etter at eg kommenterte.
    Det er andre rettar enn hamburger.
    Men alikevel, nei.
    Og iallefall ikkje når foreldra må betale sjølve.
    Ekskludering av dei som ikkje har råd.

    Og som du seier MIDDAG er felles familietid.

    Likt av 1 person

  3. Anja Elisabeth Holt
    17. september 2015

    Og en annen ting… hvordan læringen blir formidlet. Altså, de er ikke så gamle før jeg faktisk hever øyebrynet litt til skoleverket. Men jeg er heldigvis ressurssterk nok, jeg kan gjøre mye jobb med dem hjemme. Men selv vitehungrige barn går kunnskapsløse hjem om ikke de får riktig formidling. Og næring mentalt som fysisk hjemme selvsagt. Du har som vanlig gode poeng!

    Liker

    • Lamme Tanker
      17. september 2015

      Det blir jo helt feil dersom foreldre må fungere som lærere etter skoletid.

      Hvordan ting blir formidlet betyr alt. Kan godt tenke meg at mange har dårlige skoleerfaringer fordi de har blitt møtt med feil pedagogikk.

      Liker

  4. Tilbaketråkk: Les, les les! | Lamme Tanker

  5. Ingeborg Korme (@bulldozerborg)
    18. september 2015

    Jeg tror skolemat kan være bra, men ser ikke hvorfor den må være varm. Kunne vært brødskiver det også

    Liker

    • Lamme Tanker
      18. september 2015

      Kald skolemat er et hakk bedre, altså! Gratis bør den også være hvis den ikke skal virke ekskluderende, men jeg er likevel ikke helt for at det er riktig bruk av offentlighetens penger.

      Takk for at du tok turen innom og velkommen til bloggen!
      Ønsker deg en god helg.

      Liker

      • siri
        26. september 2015

        Hvorfor er kald skolemat bedre? En av de største utfordringene vi har mtp overvekt og helse er jo at vi har for mye halv/helfabrikata. Brød/baguetter er typiske lunsjer, og vi ser ungdommen stikke av til butikkene for å handle nettopp hel/halvfabrikata for langt mer enn 45 kroner dagen (brus, sjokkis, baguett/nudler/ostebriks/boller + en tyggispakke feks?!), istedetfor å spise brødskiva si med ost. Som lærer prøver jeg stanse dette hver eneste dag.

        Hvis de får servert ordentlig mat på skolen, så vil de få i seg næringsrik og god mat som øker NEAT (non exercise activity thermogenesis), altså beveger de seg mer og spiser mindre junk, samtidig som at hjernen henger med. Hjemmelaget burger kan spises hver dag til lunsj hvis det er ordentlige råvarer! Her har Norge misforstått, mens Sverige og Danmark ligger langt foran oss —> hvor de allerede spiser to varme måltider om dagen 🙂 Det handler om råvarer, og brød med brunost er IKKE den perfekte hjerne/kroppsføden. Og hvis dere tenker kalorier? Du sparer på dem ved å spise ordentlig middag fremfor baguetter 😉 Jeg sier JA til skolemat – helst varmmat!

        Liker

  6. Åshild
    18. september 2015

    Jeg har i alle slike diskusjoner hevdet at det er foreldrenes ansvar å gi ungene mat. Så får heller samfunnet hjelpe dem som ikke klarer det.

    Det vil være bedre helsepolitikk å lære elevene å lage mat selv (altså penger til et godt mat og helse fag med høy lærerkompetanse) enn å servere halvdårlig gatekjøkkenmat.

    Likt av 1 person

  7. Tilbaketråkk: Ta vare på restene! | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft