Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Les, les, les

Det viktigste du kan gi ungene dine (bortsett fra klær, trygt hjem og nærmiljø, riktig mat og sånt), er kjærlighet til bøker!

Den som elsker litteratur er aldri ordentlig ensom.

Den som leser, har et vanvittig fortrinn framfor dem som bare leser tilbudsavisa fra Obs!

I dag startet Oslo Barnebokfestival, og den varer til lørdag. Programmet er variert og ikke bare for de minste, heldigvis vil jeg si, for ofte er det sånn at barnelitteratur = bøker for dem under ti.

For oss som har barn over ti, er det noen ganger vanskelig å finne riktig litteratur. Den som er beregnet for barn under tolv, er ofte enkel og sidene er fylt med mye luft.

For den som tidlig lærer å lese «ordentlig» bøker, og som ikke synes Harry Potter er umulig å komme gjennom, kan det være litt vanskelig å finne bøker som matcher modenhetsnivået til ungen og som samtidig gir litt lesemotstand og driv. Jeg synes ofte det er slik at den litteraturen som strekker seg over noen hundre sider ikke er tiltenkt unge lesere, fordi innholdet er upassende.

Det min gutt har funnet og elsket er blant annet disse bøkene

kattekrigerne stor suksess

Kattekrigerne – stor suksess!

Det gylne kompasset

Det gylne kompasset

Bøker er viktig i våre liv og bøkene er synlige.

Selv om jeg ikke er det beste husmorforbildet barna mine kunne hatt, så vil jeg si at jeg er et ganske godt litterært forbilde.. huff, det ble veldig feil formulert! Det riktige er at jeg iallfall leser og snakker om litteratur og det tror jeg har mye å si for hvor stor del av livet litteratur blir for ungene.

Hvilke bøker liker ditt barn i 10-13 års-alderen? Hvor viktig er litteratur for deg i ditt liv?

PS! Hvis du har tips til ungdsomslitteratur skrevet på nynorsk, vil Fivreldens ordvev gjerne høre fra deg!

~~

Programmet for Barnebokfestivalen finner du her.

Lamme Tanker på Facebook, lik og del gjerne!

Det går kjapt med publiseringen i disse dager, så kanskje du har gått glipp av disse innleggene?

Populær på kjøtt og bananer

Rufsete protest mot fattigdom

Inkludering i praksis – la dem seile sin egen sjø!

 

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

15 kommentarer på “Les, les, les

 1. Refleksjon på livsvegen
  17. september 2015

  Absolutt!
  Bøker er viktige.
  Har diverre ikkje klart å «smitte» dei tre gutane så mykje som eg skulle ynskje.

  God natt 🙂

  Liker

  • Lamme Tanker
   17. september 2015

   kan være litt trøblete det der! Da mine var små leste jeg høyt når de ikke ville høre, så ble de fenget likevel. Vet ikke om det samme funker nå, hehe..

   Liker

 2. Irene
  17. september 2015

  Vi elsker bøker, og i sommer oppdaget 14-åringen virkelig gleden ved å lese. Jeg tror hun syntes sommeværet i år var helt topp. 😉 Siden sommerferien starta har hun pløyd seg gjennom tre serier: Hunger Games på norsk, Twilight på engelsk og Harry Potter på norsk. 🙂 Det er moro for oss leseglade foreldre og storesøsken å se også henne så oppslukt.

  Liker

 3. Nann Karin
  17. september 2015

  Her har trettenåringen lest en del fantasy, Perdy Jackson og flere jeg rett og slett ikke husker. Han har likt Odins barn og Råta veldig godt og han gleder seg til bok nummer tre nå i høst. Han leser mye engelsk også, uten at jeg har fått med meg alle titlene.

  Digger bøker og å fremme dem. Sliter nå med å finne bøker til femåringen, fordi han liker høytlesningsbøker og det er en stund siden jeg leste mer enn billedbøker for barnehagebarn. I disse dager leser vi om KrongleKalle og i morgen begynner vi nok på Vaffelhjertet.

  Lykke til i jakten!
  Kanskje jeg skal få trettenåringen til å foreslå bøker. Tror han har et slikt innlegg på bloggen min noen ganger tidligere…

  Liker

  • Lamme Tanker
   17. september 2015

   For femåringer synes jeg Gubben og katten-bøkene er supre! Vi har kost oss skikkelig med de.

   Andre bøker som har vært poulære for aldersgruppen er bøker om Ruffen, Roald Dahl og Den blå reven av Kari Grossmann. Bøkene som har mye skrift som de har likt godt er Berit Brænnes bøker om Tørris.

   Unger som ikke er engelskspråklige imponerer meg stort ved å lese engelske bøker!

   Liker

   • Nann Karin
    20. september 2015

    Tusen hjertlig takk for tips: Roald Dahlbøkene har vi funnet frem fra storebror sin bokhylle. Gubben og katten liker vi også, også bøkene om Reven og Grisen, men Den blå reven og bøkene om Tørris har vi ikke kjennskap til. De skal jeg låne med hjem fra biblioteket.

    Likt av 1 person

 4. fru storlien
  18. september 2015

  Vi leste mye for ungene da de var små, og hun på 13 leser mye. Det går mye i John Green, som jeg også liker veldig godt, og fantasy. Jeg prøver å lese mye av det samme som henne slik at vi kan snakke om bøker og dele lesegleden. Nå er det like ofte hun som anbefaler meg bøker som omvendt. Sønnen på 16 har, ifølge ham selv, avsluttet lesekarrieren. Jeg håper selvsagt at han kommer tilbake, men orker ikke mase ( det ville vel uansett virket mot sin hensikt).

  Liker

  • Lamme Tanker
   18. september 2015

   Så lurt å lese samme bøker som henne! Å snakke om bøker er en annen måte å bli kjent på, siden det gir innsikt i den andre som ikke nødvendigvis kommer på andre måter.

   Tror nok det er vanlig at lesingen går i bølger, men kjenner likevel igjen den lille «søren!» når barnet slutter å lese. Det kommer vel tilbake, antar jeg.

   Liker

 5. fivrelden
  19. september 2015

  Takk fordi du sprer ordet 🙂

  Likt av 1 person

 6. Elin Enlid
  20. september 2015

  Her i huset leser tiåringen blant annet CLUE-serien av Jørn Lier Horst. Det førte også til at jeg begynte å lese voksenkrimmen hans. Den britiske forfatteren David Walliams har blant annet gitt ut «Rotteburger», «Gangsterbestemor» og «Demontannlegen». De er dramatiske og fantasifulle på en måte som minner om Roald Dahls måte å skrive på.

  Hos oss hører vi også mye på lydbøker, særlig når vi er på bilferie, eller på hytta uten TV. Det er hyggelig at hele familien hører samme boka, synes jeg. Fra lydbokverdenen kan jeg anbefale Suzanne Collins serie om Gregor og underlandet. De kan nok være i overkant dramatiske for en del tiåringer, men hos oss har det gått bra. Det samme gjelder Harlan Cobens ungdomsserie. Her er det skyting og gisselsituasjoner, men den fikk bilturen til sør-Tyskland til å gå fort! Jeg har tenkt at jeg bør gjøre det samme her som for Jørn Lier Horst, nemlig å prøve en voksenbok at Coben, men så langt har jeg ikke kommet enda.

  Liker

  • Lamme Tanker
   20. september 2015

   Da barna var små hørte vi også på lydbok. Husker godt noen køer med Elias på øret (du vet den lille redningsskøyta?) – gode minner!

   Jeg har ikke hørt om Underlandet, men skal sjekke den ut. Ikke har jeg lest Harlan Coben heller, så her var det mange fine tips. Takk!

   Liker

 7. Yvonne
  20. september 2015

  Tusen takk for tips, er stadig på leit etter nye bøker som kan falle i smak. Guttungen er veldig flink å lese, og bøkerne som er for hans aldersgrupper blir for lette. Han pløyer gjennom dem på bare noen timer. Vi har helt siden guttene var små hatt fokus på lesing og gleden over bøker, og det tror jeg viser seg når de blir eldre. Ingen ting er bedre enn å kunne drømme seg bort i en god bok 🙂 Vurderer e-bok nå, både for min del og hans del, så jeg ikke må huske på innlevering! Tenker at vi ikke kan være perfekte på alle plan, så å være et litterært forbilde må jo gi mange plusspoeng i mammabanken 😛

  Liker

  • Lamme Tanker
   20. september 2015

   Vi har hørt det helt fra førstemann var baby, hvor viktig det er å lese for ungene. Bare det å bla i ei bok er en egen følelse. Det å sitte sammen og dele opplevelser fra papir er noe annet enn å se en film sammen. Filmer forteller deg hvordan noe er, mens det unike med bøker er at man skaper mye selv (iallfall noen av oss).

   Jeg er overbevist om at lesegleden ungene viser nå skyldes fokuset på bøker mens de var små og hele veien videre.

   Jeg hørte en gang at bare det å se foreldrene med en bok er bra, så her er det mammapoeng å sanke!! Klapp på skuldera til oss.

   Ebok er sikkert ikke så dumt det heller.

   Liker

 8. Tilbaketråkk: Trist mus, glad mus | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: