Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Hva faen er galt med bestemors bløtkake?

Jeg blir faktisk forbanna.

Her kommer Elin Reitan i Dagbladet og mener om hva som er bra nok konfirmasjon. Der noen familier leier festlokaler og

med eksklusiv cateringmat og søte fristelser fra et fransk konditori, inviterer andre til festligheter i stua. Her serveres det hjemmelaget mat og bestemors bløtkake.

Hvem faen er hun til å påstå at det siste ikke er det beste? Hvor mye koseligere er det vel ikke å ha konfirmasjonsselskapet hjemme med bestemors bløtkake enn en fancy kake ingen kan se er kake fordi overflaten er så glatt at det mest ser ut som plast?

Nei, vettuva, heller bestemors bløtkake og lokaler hjemme i stua hvis jeg får velge!

Jeg er så lei av er denne nedvurderingen av hjemmeselskaper, av det amatørmessige, hjemmesnekrede, enkle og litt skjeve. Og denne oppvurderingen av det profesjonelle, kjøpte. Altså denne nedvurderingen av egne evner, søken etter perfeksjon.

Altså, når blir folk lei – virkelig lei – av perfeksjon? Jeg synes det er drittkjedelig. Det er ingen sjel i perfeksjon!

Verdens beste!

Verdens beste!

Og dessuten; hvorfor settes det likhetstegn mellom pengebruk og inntekt? Selvsagt kan ikke folk med dårlig råd bruke mer enn de har, men den andre veien: Hvorfor antas det at folk med god økonomi bruker masse penger? Handler det ikke om verdier? Ikke..?

I min verden handler det nemlig om verdier. Om hva en trives med. Om hva en liker. Jeg skjønner meg ikke på folk som velger det dyreste bare fordi de kan. Har de ingen kjerne, ingen ryggrad?

Og når det kommer til gaver, ja da skjønner jeg meg ikke på folk som sjekker hva de har råd til og som gir gaver opp til pipa, bare fordi de har råd til det. Akkurat når gikk de glipp av symbolikken? Her snakker jeg om folk som har god råd, som ikke vet hva de skal gjøre med pengene sine, som synes at 10 000 er minimum – i tillegg til fest og klær – uten at de har noen god grunn for det. Hvorfor tar de ikke samfunnsansvar, men ser seg selv som en ensom øy der de kan gjøre hva faen de vil og så må alle andre godta at folk er forskjellige, og disse folkene som må godta er selvsagt de som har dårligst råd.. Disse folkene med altfor mange penger har fritatt seg selv fra den påvirkningen de har, isolerer seg i sin forestilling om at alle er ens egen lykkes smed og at de som knapt nok har råd egentlig har fortjent det, for egentlig handler det om svak vilje..

Reitan legger vekt på barna, på deres forventninger

Mye kan gjøres med kommunikasjon og åpenhet, også rundt familiens økonomiske situasjon. Å forklare barna hvorfor man prioriterer som man gjør er ofte en god måte å redusere uenighetene på. For ungdommene forstår mer enn du aner, men du kan ikke forvente at de skal forstå uten forklaring.

Jeg synes hun henvender seg til feil publikum. Det er de som er villige til å bruke flest penger som burde bli konfrontert: På hvilken måte tar du ansvar for barns opplevelse av å være inkludert, av å være som de andre?

Det jeg er enig med Reitan i, er at det er viktig å snakke om verdier. Hvorfor man velger som man gjør og hva det bunner i. For verdier handler lite om penger. Jeg vil heller si at pengebruken reflekterer verdiene man har.

Hva mener du?

Hvordan tar du samfunnsansvar?

Les også Du kan’kke servere taco til konfen!

 

~ Lammelårtanker på Facebook ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

17 kommentarer på “Hva faen er galt med bestemors bløtkake?

  1. Kirsti
    18. april 2017

    Helt enig 🙂 vi skal dekke til 35 stykker med stort og smått hjemme med hjemmelaget mat og kaker🎂 Flere tanter og onkler lager kake og tar med 😃 Huset må ommøbleres men alle hjelper til og det er kjempekoselig 😃

    Likt av 1 person

  2. Anja Elisabeth Holt
    18. april 2017

    Jeg husker også at man måtte velge mellom penger eller selskap tidligere. Nå skal konfirmantene ha stor fest OG stor gave av foreldrene. Jeg synes det er horribelt og jeg vil heller ha bløtekake. Fondant smaker dritt.

    Likt av 1 person

  3. Gunhild
    20. april 2017

    Jeg tolker teksten i Dagbladet ganske så ulikt deg. Hun skriver nøkternt og avslutter med at det er på tide å snu trenden med store selskaper. Og peker nettopp på at det er et verdivalg.

    Liker

    • Anne-Helene
      20. april 2017

      Jepp, det er sant, samtidig er jeg uenig i (noe av) tilnæringen hennes, nemlig at det er et internt problem innad i familien og at pengebruk og personlig økonomi er det samme. Dessuten savner jeg ansvarliggjøringen av de som bruker mest penger på konfirmasjonsfeiringen (og andre festdager), hvorfor tar de ikke innover seg at deres pengebruk skaper et større utenforskap?

      Takk for at du leste og kommenterte, Gunhild, og velkommen tilbake!

      Liker

  4. Frode
    20. april 2017

    Jeg tror du har misforstått Reitans artikkel. Slik jeg oppfatter det argumenterer hun for det samme som deg, og oppfordrer til å holde igjen litt, tenkte på signaleffekten og snakke med/lære ungdommen om prioriteringer og økonomi.

    Liker

    • Anne-Helene
      20. april 2017

      Neida, jeg har ikke misforstått henne. Hun snakker på vegne av de holdningene som råder blant folk og det er dette jeg skriver mitt innlegg ut i fra; nemlig at det hjemmelagde ikke er bra nok og at hvordan vi velger å feire de store dagene, herunder barnebursdager, er blitt en måte å flashe penger og dermed status på. Jeg reagerer på holdningen hun uttrykker, selv om denne holdningen ikke er hennes personlige. Skjønner?

      Takk for at du leste og la igjen meningen din. Velkommen igjen!

      Liker

      • Reidun Gleditsch Strand
        22. april 2017

        Nei jeg skjønner ikke hvordan du kan hevde at du reagerer på holdningene blandt folk når du starter innlegget ditt med «Her kommer Elin Reitan i Dagbladet og mener om hva som er bra nok konfirmasjon (…)
        Hvem faen er hun til å påstå at det siste ikke er det beste?»

        Hvordan skal vi tolke det som et oppgjør/reaksjon på holdningene hun uttrykker selv om de ikke er hennes personlige?? Mer tydelig personangrep kan man vel nesten ikke til?

        Jeg er forøvrig enig i veldig mye av både det du og Elin skriver. Men syns også at det skal være lov å leie et lokale uten å bli kalt snobbete eller at de ikke har gode verdier.

        God helg 🙂

        Liker

        • Anne-Helene
          23. april 2017

          Men det er da helt greit, Reidun!

          Så ser vi ting ulikt og oppfatter ting forskjellig. Det er ikke noe problem. Takk for at du stakk innom!

          Liker

  5. Liv
    21. april 2017

    Jeg er så enig Mye kosligere å ha det hjemme selv om en må ta vek noen møbler.
    Hjemmelaget mat og kaker er det beste som finnes.
    Å når det gjelder gaver har jeg et inntrykk av at det er om å gi mest. Sånn skal det ikke være.😊

    Likt av 2 personer

  6. Tutti
    22. april 2017

    Enig!
    En konfirmasjon er fra gammelt av en festdag, for som konfirmert fikk ungdommene både mulighet til å jobbe og å gifte seg, Et innpass i den voksne verden!
    Vi har hatt råd til både ene og andre varianten av konfimasjoner, men valgt å tone litt ned.
    Et familieselskap med gaver innenfor fornuftsgrenser.
    Vi har valgt den «litt skjeve varianten» med hjemmelaget mat og kaker.
    Så kan de som synes de må gi en gave, men som synes det er ubehagelig å gi «lave summer» i pengegave, få gi en kake eller noe annet godt de ønsker å gi til konfirmanten(e).
    Som foreldre har vi satt STOR pris på alle som har orket å slå i hop en kunstferdig pyntet kake.
    Jeg er ingen kakebaker (skulle ønske jeg var flink til det) og det igjen gjør at de fleste av våre venner og bekjente VET at hvis de ikke trør til blir det kun «kjedelige» kjøpkaker…..
    Sant som du sier, la konfiirmasjonen bli et hyggelig lag, uten det store presset på foreldres pengebok.
    La ALLE få feire i et hyggelig lag med familie og venner av familien. De er kun 14 år, disse konfirmantene.
    De skal leve et langt liv i motgang og medgang, da er det synd på dem hvis de tror at resten av livet skal være et stort påkostet selskap med 1000-vis av kroner i gave!

    Likt av 1 person

  7. Linn
    22. april 2017

    Jeg tror også at du har misforstått Elins artikkel. Hun sier ingenting om at selskap hjemme med egenlagde kaker ikke er bra nok. Hun har heller ikke satt noen likhetstegn mellom pengebruk og inntekt sånn som jeg forstår det. Du er egentlig ening i artikkelen hennes, men jeg tror du har misforstått den.

    Liker

  8. Randi
    22. april 2017

    Hvor sto det at det var noe galt med bestemors bløtkake ….

    Liker

  9. Ragnhild
    23. april 2017

    Helt enig! Og … skikkelig godt skrevet . Treffer spiker´n på hue (det som på godt norsk kalles spot on ….)

    Likt av 1 person

  10. Borgny Fallet
    23. april 2017

    I mine år med selskaper har det gått på hjemmmelaga kaker og mat. Det var litt av greia da en starta det voksne liv . Selv havari i baksten ble bare til noe annet som min nøtte rullekake med krem som plutselig ble en kjempegod dessert i bolle med litt nøtter strødd over. Og den gikk unna som bare. Men det var sånn da vi hadde respekt for maten. Ta vare på maten selv om det er nymotens eller gammel god tradisjon.🎂🛍💐 Borgny

    Likt av 1 person

  11. Tilbaketråkk: Du kan’kke servere taco til konfen! | Lammelårtanker

  12. Anne-Helene
    23. april 2017

    Takk til alle som har lest og delt og svart meg!

    Det er interessant hvordan vi oppfatter en tekst forskjellig og fint at dere tar dere tid til å legge igjen deres oppfattelse av min og Elins tekst. Tusen takk!

    Kom gjerne snart tilbake. Jeg setter pris på alles meninger – også fra dere som er uenige!

    Les gjerne mitt nyeste innlegg https://lammelaartanker.wordpress.com/2017/04/23/du-kankke-servere-taco-til-konfen/

    Liker

  13. Tilbaketråkk: Hva faen! Skal de gjøre det? – Suscj

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft