Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Sammenheng mellom overgrep og fødselsangst

Mange er kjent med at det er en sammenheng mellom overgrep og fødselsangst, men selv om dette er kjent, har det vært så som så med forskning på feltet.

Mirjam Lukasse disputerte 18. mars (2011) og gjorde seg dermed til den sjuende jordmora i Norge med doktorgrad. Jeg var klar over at det ikke er mange jordmødre som har doktorgrad, men jeg var ikke klar over at antallet var såpass lavt. Med tanke på at så mange som hver femte kvinne har vært utsatt for overgrep i sin barndom og at dette påvirker fødselsopplevelsen, er det synd at ikke flere jordmødre forsker. Med forskning øker muligheten for kompetanseøkning, og med mulighet for kompetanseøkning øker gjerne interessen og motivasjonen óg. Mange fødestuer blir nedlagt og jordmødre er ikke dem som synes mest i media når det kommer til helsesaker og helsepolitikk. Med mer forskning ville kanskje engasjementet økt?

Lukasse har spurt 55 000 gravide om deres plager i svangerskapet og blant disse svarte 10 % av de hadde minst sju plager. De som har opplevd overgrep i barndommen hadde dobbelt så stor risiko for å få så mange plager. De hadde også økt risiko for akutt keisersnitt og fødselsangst.

Forskningen (mars 2011) til doktorgradsstipendiatene Lotta Halvorsen og Hilde Nerum (begge jordmødre) viser at åtte av ti kvinner som har vært utsatt for voldtekt i voksen alder, får komplikasjoner under sin første fødsel. Komplikasjoner kan for eksempel være at fødselen stopper opp og ulike tiltak må settes iverk på grunn av dette. Det kan se ut som om fødselen og forhold knyttet til denne aktiverer voldtektstraumer.

Hva kan vi lære av dette? For det første skal vi vise stor respekt og ydmykhet overfor gravide som er redde for å føde, vi kan ikke på forhånd vite hva som ligger bak. Jeg tror mange bruker begrepet «fødselsangst» når det i virkeligheten er snakk om at man gruer seg. Det går an å grue seg intenst, men oppleve lindring av å snakke med andre og sørge for realistisk informasjon, å ha angst er noe mye større. Angst skal håndteres annerledes.

Til deg som er gravid, eller ikke tør bli det fordi tanken på fødsel er for skremmende: Snakk med fastlegen og be om å bli henvist til psykiatrisk team eller jordmor med kompetanse på overgrep. I noen kommuner har de egne team, mens andre steder finnes andre tilbud. Be om henvisning til psykolog. Det kan være lang ventetid, men tiden går og hjelpen kommer innen rekkevidde. Snakk med noen mens du venter. Ikke isoler deg.

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

6 kommentarer på “Sammenheng mellom overgrep og fødselsangst

  1. mormor
    26. august 2011

    Det er stor forskjell på at det er kjent og på at det er forsket på. Det skal sies.
    At overgrep får vidtrekkende følger, burde vel ikke forbause noen.
    På den annen side er dette forskning rette mor kvinner og ofte utført av kvinner, så prestisjen har vel vært lav.
    Det kan forklare moe.
    Ha en fin kveld 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      29. august 2011

      Jeg synes det er bra at de tre som har disputert i år har samme tema knyttet til psykisk helse og fødsel. Det er viktig kunnskap som jeg håper er med på å understreke konsekvensene av overgrep, uansett om det er skjedd i barndom eller voksen alder, har det faktisk virkning for fødesituasjonen.

      Jeg kunne ønske meg straffeutmåling som også tar hensyn til konsekvenser for fødeforløpet, men det er en annen debatt.

      Jeg håper de tre jordmødrene har interesser for å bruke media slik at vi kan få en offentlig debatt rundt situasjonen for fødende i landet.

      Liker

  2. Hilde
    26. august 2011

    Jeg er så enig i at ordet fødselsangst blir brukt til mer enn ordet egenlig dekker. Det har blitt litt utvannet. Å grue seg til en fødsel er jo ganske så naturlig, enten det er i liten eller stor grad. Men det er viktig å få snakke med dem som virkelig kan noe om dette og ikke høre på alle historier fra andres fødsler som bare gjør det værre. Og for de som virkelig har angst, så finnes det jo som du skriver, hjelp å få.

    Og for alle oss andre, så er det viktig å huske på at vi vet ikke alltid bakgrunnen til at ting er som de er for andre mennesker (som jo du også skriver). Støtt og vær positiv, ikke betvil det andre sier.

    Takk for hyggelig kommentar inne hos meg :o) Ha ei god helg!

    Liker

    • Lammelåret
      29. august 2011

      Hilde
      For mange er for raske til å dømme. Det er lett gjort, for å virkelig skjønne hvordan andre opplever og erfarer ting krever dypere samtaler og det krever både tillit og tid. Det er så mye lettere å tro at andre kan klare det samme som oss selv.

      Liker

  3. Kristine Dices
    26. august 2011

    Vi trenger definitivt alltid mer forskning, ja. Og som mormor skriver: At overgrep får vidtrekkende følger burde vel ikke forbause noen. Men det er storveis at det blir satt mer fokus på dette. Fødselsangst må være grusomt, for ikke å snakke om voldstraumene… Og oppi dette skal man liksom føde et barn! To ytterpunkter skal forenes…

    Forøvrig gode råd du har tatt med på slutten. 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      29. august 2011

      Jeg tror ikke «folk flest» skjønner hvor store konsekvensene kan bli av overgrep. Det er vanskelig og altfor vondt å ta innover seg.

      Liker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft