Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Er 17.mai Norges bursdag?

En ganske vanlig måte å forklare hva søttende mai er, er å kalle det for Norges bursdag. Det høres flott ut det –  hvis vi ser bort fra at Norge ikke er kommet ut av noens livmor.

17.mai er Norges grunnlovsdag og skal kalles det. Utfordringen blir dermed, for en del foreldre: Hvordan kan vi forklare hva grunnlovsdag er for de minste ungene?

Det trenger ikke være komplisert, hvis en bare tenker enkelt nok. En dugende forklaring er at vi feirer at vi som land kan bestemme over oss selv. Så enkelt! Og det med å bestemme selv – det vet ungene hva er!

Så kan en alltids legge til hva som er vanlig å gjøre og hva som skal skje; skape stemning og bygge opp forventninger, øve på noen sanger og tegne flagg. Eller la ungene være med og bestemme hva slags mat som skal spises og hva slags kaker som skal bakes eller kjøpes.

Planlegging av 17.mai kan dessuten bli en glimrende anledning til å lære litt om økonomi. Et visst pengebeløp settes av til dagen og hva skal pengene brukes til? Her kan man sette opp budsjett og lære om mål og vekt: Hvor mange gram mel trengs til kaken? Hvor mange egg? Og hva koster ett egg og kaken tilsammen? Mye moro for den som vil gjøre forberedelsene søttende mai til en dag med læring!

**

Les også gjerne

17.mai-feiring for den som gidder?

17.mai-refleksjoner på sengekanten

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

14 kommentarer på “Er 17.mai Norges bursdag?

  1. Siri
    7. mai 2013

    Bortsett fra at vi strengt tatt ikke kunne bestemme så mye selv, siden vi gikk i union med Sverige? Eller…

    Å få barn til å forstå hva nasjonaldagen er, synes jeg helt fint forklares med bursdag til et stykke opp i barneskolen.

    Her i huset har forberedelsene gått i at syvåringen har forklart at mamma og pappa må trene mer siden vi har vokst ut av bunadene våre…

    Liker

  2. Liselotte
    7. mai 2013

    ..men kan vi egentlig si det om 17. mai – at vi feirer at vi bestemmer selv? 17. mai 1814 var Norge under svensk konge. Unionsoppløsningen var et faktum 7. juni 1905. En dag som sjelden får særlig oppmerksomhet.

    Liker

    • Kamelrytterske
      9. mai 2013

      Pirker, som jeg har som vane
      17. mai 1814 var Norge under Danmark. Men danskene hadde tapt krigen mot England/Sverige og måtte si fra seg Norge som en del av fredsavtalen. Dermed kom Norge under Sverige fra november 1814. Eidsvollsmennene prøvde å fiske i rørt vann og få Norge ut av avtalen, men måtte gi seg mot overmakta. Vi hadde for lite å sette bak kravet, siden vi hadde blitt styrt fra Kongens København siden Margrethe giftet seg med Erik den gangen på trettehundretallet.
      Men Eidsvollsmennene oppnådde at vi fikk vår egen Grunnlov, eget parlament og med det indre selvstyre. Og la derfor grunnlaget for unionsoppløsningen i 1905.
      Derfor er 17. mai en viktig dato i vår historie, og vel verd å feire som bursdag for en våknende nasjonalfølelse og evne til selvbestemmelse.

      Liker

  3. Marthe
    7. mai 2013

    Det er vel ikke barna som ikke forstår – det er heller de voksne?;) 17. mai er den dagen vi fikk grunnloven vår, som gjør det mulig for oss å ha det så fint. Vi trenger å feire at vi har det så fint (:

    Liker

  4. Malin
    7. mai 2013

    Jeg har ganske enkelt sagt til ungene at vi feirer at vi fikk (at noen menn lagde) alle lovene våre. (og at vi feirer at vi er stolt av landet vårt fordi det er et bra land å bo i, der alle kan bestemme litt) Ungene er fire og fem.

    Liker

  5. jenny
    8. mai 2013

    Ja, det var jo et enkelt å greit svar. Av og til kan det være det vanskeligste..

    Liker

  6. John Olav Ytreland
    8. mai 2013

    Jeg har nok blanda følelser til nasjonaldagen, spesielt på den llle plassen vi bor nå. Jeg var i butikken sammen med datteren min i dag, og ble regelrett angrepet. Jeg fikk nemlig beskjed om at jeg var med i lekekomteen til 17. mai-arrangementet og hadde bare å innfinne meg til et møte 16. mai kl. 17. Jeg sliter med manglende overskudd i arbeidet for tiden, og har ikke spesielt lyst på et frivillig arbeid andre har meldt meg på uten å spørre meg. Det er ikke det første bakholdsangrepet vi har blitt utsatt for. Her er barna hele arrangementet. Det er ikke mye preg av grunnlov eller nasjon, og det er et stort press. Ingen kan egentlig velge å ikke delta. Det er vel det barna lærer her.

    Liker

  7. underveis
    8. mai 2013

    Det å ha egen grunnlov og egen valgt nasjonalforsamling – med datidens bredeste velgergrunnlag (til tross for alle dens begrensninger sett med nåtidas øyne…) – det er da en del selvstendighet å feire. Unionen med Sverige var en personalunion mellom to land. Danmark-Norge var ett land. Så det er en reell selvstendiggjøring som skjer i 1814 – og den er vel verdt å formidle til ungene. «Bursdag» er jo barnebegrepet for «fest» – så det er vel derfor dette blir brukt – men jeg bruker heller litt mer tid på å forklare selvstendighet, lure på hva demokrati er, snakke litt om utvidelse av stemmerett gjennom tidene, hva det betyr at en lager lover for et land og bestemmer over landets penger (altså Stortingets betydning) osv. Ungene får med seg mye og utvider forståelsen sin etterhvert. At det også er en fest – med pynt og stas og is og leker – det er noe de får med seg helt uten forklaring!

    Liker

  8. Hanne
    9. mai 2013

    For en fin måte å forklare 17. mai på, enkelt og veldig greit.
    Å ta med barna på forskjellige trinn i planleggingen synes jeg også er en fin idè, den kan også videreføres til andre høytider og ferier.

    Liker

  9. ForfatterfrueKaren
    9. mai 2013

    Helt off topic her:

    DU HAR VUNNET BOK!
    Klikk inn her, og husk å sende meg postadressa di på mail, så får du snart nytt lesestoff:) http://forfatterfruen.priv.no/kvinnekanonvinnere/

    Liker

  10. fjellcoachen
    15. mai 2013

    Er egentlig bare glad – for at jeg for første gang i livet mitt skal få lov til å oppleve nasjonaldagen med mormorøyne sammen med farmoren og den lille som opplever 17 mai for aller første gang. Opp til flere grunner til å flagge 🙂

    Liker

  11. Tilbaketråkk: 17.mai-feiring for den som gidder? | Lammelårtanker

  12. Tilbaketråkk: 17.mai-refleksjoner på sengekanten | Lammelårtanker

  13. Tilbaketråkk: 17.mai-MÅ og tradisjoner | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft