Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Sfo eller ikke sfo?

Før jeg ble mor trodde jeg at barnehage var noe man brukte i nødsfall, dersom man ikke hadde andre muligheter. Så oppdaget jeg at barnehage brukte man fordi.. man bare gjorde det. Dessuten var det knapt nok noen som ikke gjorde det etter barnet rundet antall måneder som starter på 2.

Så tenkte jeg om sfo (skolefritidsordningen) at det bare var noe man brukte i nødsfall, men sjokkert på ny oppdaget jeg det heller ikke stemte, for alle barn brukte jo sfo!

Det underlige er at sfo har en magnetisk kraft som mange steder bare skyldes at «alle andre» er der. Man kan spørre seg om det ikke ville vært billigere og sunnere om barna istedet traff vennene sine hjemme – og det helt gratis? Vel, egentlig så sier det seg selv, for den hjemmeværende husmora er en historisk skikkelse, i dag er hun knapt nok en parodi. De eneste som er hjemme dagen lang er sånne trygda og barselmødre. Hvem vil vel la seks-sjuåringen være alene hjemme flere timer hver dag? Ja, så da sier det seg selv at sfo må man ha.

Tilbudene er svært mangelfulle, hovedinnholdet er oppbevaring og et par måltider. Fælt å kalle det ‘oppbevaring’, men hva annet kan man si? Sjekk tilbudet der du bor, kanskje det faktisk er et tilbud i din kommune, noe mer enn uorganisert dyr lek? Sjekk også prisen og sett de to opp mot hverandre. Kanskje sfo i din kommune tilbyr noe som ikke er på fritiden, som faktisk er verd prisen?

I førsteklasse slutter ungene gjerne klokken 1215 fire dager i uken. Noen steder er timene slått sammen slik at de har lengre dager noen dager i uken og kanskje bare går på skole fire dager i uken. Selv om ungen din er moden nok for skolen og har lyst til å være alene hjemme, så kan det være lurt å tenke seg om før en velger vekk sfo. Selv om sfo ofte er bare fri lek under litt tilsyn, så er det tross alt voksne mennesker der som har ansvaret. For noen er det verd de 2-3000 kronene i måneden.

2014-04-29 17.51.22

Hvis du vurderer om barnet ditt skal droppe sfo, kan du gå gjennom spørsmålene under, kanskje de kan hjelpe deg i vurderingen:

Er barnet ditt trygg nok til å ordne seg et måltid når hun kommer hjem?

Hvordan skal du sikre at hun ikke bruker komfyren?

Hvordan skal du sikre at hun ikke bare spiser snop?

Hvordan skal du sikre at hun ikke bare ser på tv/surfer på nett?

Hva skal timene alene inneholde? Hva forventer du av henne?

Dessuten: Hvordan skal dere sikre feriene (skal hun være alene)? Det er som kjent ferie omtrent halve året, men sfo har gjerne åpent i alle. Sjekk dette med din kommune og ditt lokale sfo. Å ikke ha sfo-tilbud i ferieukene kan by på problemer for mange familier. Vanlige arbeidstakere har ikke mange ferieuker i året.

 

Sfo er dyrt sammenlignet med barnehage, og da særlig fordi det ikke stilles krav til faglighet. Det er lettere å forsvare prisen dersom det følger et faglig tilbud med, men dette er gjerne lite eller ikke-eksisterende.  Tilbudet varierer fra sted til sted, så sjekk ut ditt.

Likevel, det må tas med i vurderingen at sfo tross alt er sosialt, for miljøet blant småttingene kan gjøre mye med trivselen i skolen. Noen gjør også avtaler for fritiden mens de er på sfo. Og for noen er det på sfo at vennskapene vokser mest. Ungene bor slik til at de sjelden møter venner etter skoletid og i helgene.

Som foreldre vil vi selvsagt ikke at ungene skal sliten på vennskapsfronten, så det kan i det perspektivet være lett å tro at ungene trenger sfo for å få venner. Tenk på hva som er ditt og familiens reelle behov for sfo og hva som er barnets behov, både sosialt sett og trygghetsmessig.

Fristen for å søke sfo-plass er gjerne i disse dager, så nå må du tenke fort!

Jeg anbefaler deg å søke plass, hvis det ikke tar knekken på økonomien eller det er særlige grunner til at barnet bør unngå for mye stimuli. Det kan også være at det sosiale miljøet etter skoletid er godt nok der du bor.

En periode med plass på sfo kan være verd forsøket, om det ikke er godt nok, kan du alltids si opp plassen.

**

Hvilke erfaringer har du med sfo/aks?

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

19 kommentarer på “Sfo eller ikke sfo?

  1. Hm..
    Til det beste for barnet!
    Ikkje sikkert at verken bhg eller Sfo er det..
    Ein må vere bevisst kva ein velge.
    Og har ein sjansen må ein undersøke nøye kva tilbod som vert gitt.
    Men ofte er det dei borna som treng det mest som ikkje er der.
    Som pedagog og leiar i bhg burde eg halde ei forsvarstale for i allefall bhg.
    Mine tre born var 4, 2 og 3 før dei starta i bhg. Alle tre hadde greie år der.
    Men Sfo var vi så «heldige» at vi klarte oss utan. Trur ikkje dei har teke skade av det. (Er vel eg som vil sjå det igjen når pensjonen skal utbetalast..)
    Sfo som «berre» er oppbevaring utan aktivitet er ikkje noko kjekt.
    Men har ein ikkje andre valg er det betre enn å la ein 6åring vere heime aleine.

    Du engasjerar 🙂

    Nattaklem

    Liker

    • Lammelåret
      7. mai 2014

      For dem med trang/dårlig økonomi er sfo dyrt i seg selv (uavhengig av de prinsippielle sidene). Selv om det ofte er billigere enn barnehagen var, så gjør 2-3000 kroner en stor forskjell. Det er ikke vanskelig å tenke seg at en del av de familiene som kunne trenge avlastning og tilbud fra sfo er familier med dårlig økonomi og som velger det vekk fordi de ikke har noe reelt valg.

      Sfo og barnehagetilbudet skulle vært slått sammen slik at det ble gitt rabatt når man hadde flere barn som gikk her eller der. Det kunne avlastet økonomien noe.

      Supert at du blir engasjert av teksten!

      Liker

  2. trompetmor
    6. mai 2014

    Vi har veldig god erfaring med sfo i henholdt til de eldste barna og nå skal den eldste av de minste begynne. Vi har søkt full sfo, ikke fordi vi absolutt må ha det hele uken, men fordi vi ser verdien av det sosiale i det. Vi bor midt i skogen, så si uten naboer, og tiden mellom halv ett og halv fem på ettermiddagen vil bli lang uten venner å forholde seg til. Jeg tenker allikevel at vi kommer ikke til å bruke sfo hver dag. Vi kommer til å la gutten komme hjem tidligere de dagene vi kan og evnt ha med seg en kamerat hjem, så får vi etter hvert vurdere hvor stort behov vi har og om vi ser noen mønster i det så vi kan kutte ned på tiden med et par dager i uka. Her er det mulighet for å få hjelp til lekser på sfo, samt at de organiserer skogsturer på sommeren og ski på vinteren. Ellers er det nok fri lek uten fagpersonell. Jeg ser behovet for å ha i det minste èn ansatt som er fagpersonell, og siden våre barn oppholder seg på sfo nesten halve ettermiddagen, eller like lenge som på skolen så er det rart det ikke har kommet noen krav om kompetanse. Kanskje vi som foreldre burde begynne å kreve dette. Som du sier så koster det jo en del å ha barna der:)

    Liker

    • Lammelåret
      7. mai 2014

      Takk for bra innspill!
      Å lese litt om hvordan andre foreldre tenker, kan hjelpe når en skal velge.

      Liker

  3. underveis
    6. mai 2014

    Hovedproblemet er når folk tror at de må gjøre noe fordi alle andre gjør det. SFO er et valg, heltid vs deltidsplass på SFO er et valg. Valg bør gjøres basert på ulike premisser – siden livet er forskjellig for oss alle. Og barn er forskjellige og kan trenge at det gjøres ulike valg.

    En utfordring i mange barneliv er jo nettopp å sikre noen rom i tilværelsen som ikke er ferdig organisert av de voksne. Der voksne er tilgjengelige og trygge «når det er noe» – men der en faktisk kan finne på noe selv. Hvordan en sikrer dette kan være forskjellig i ulike familier. Det kan jo være at det er på SFO dette rommet kan være. Min erfaring er at SFO uansett blir et voksenorganisert sted – og at jeg må sikre at barna mine også har «fri»/ikke-ferdig-disponert-tid hjemme.

    Og – har du barn på SFO så skal du selvfølgelig stille krav til SFO. Det er en konstant jobb å følge opp – og den må gjøres. Jeg er ikke så opptatt av så mange fancy tiltak på SFO – men at det er trygt, at noen passer på at seksåringer har på vinterklærne sine når de er ute i minus ti, at noen sjekker om de faktisk spiser, plastrer og trøster osv.

    Liker

    • Lammelåret
      7. mai 2014

      Jeg ser også at det kan bli vanskelig å både ivareta sikkerheten/tryggheten til ungene og samtidig gi de frihet uten overvåking. Mye handler om organsiering og den trenger ikke bli overtydelig for ungene, men den må fungere for de ansatte og formidles til oss foresatte.

      Liker

  4. ToPlussTre
    6. mai 2014

    Fint å se innlegg fra deg igjen! SFO er ikke noe jeg har tenkt så mye over foreløpig, siden vi har et par år igjen til det er aktuelt for eldstemann. Men så lenge man er to foreldre i full jobb er det vel ikke noe særlig alternativ? Jeg vil jo ikke ha ungene mine gående hjemme helt alene. Men jeg hadde gjerne sett at sfo fungerte litt mindre som «oppbevaring» og med litt mer styrt aktivitet. På enkelte privatskoler har de i stedet for sfo lengre skoledag hvor de siste timene benyttes til fri lek men også til lekselesing, for eksempel, slik at ettermiddagen er fri når de kommer hjem.

    Liker

    • Lammelåret
      7. mai 2014

      Innleggene kommer i klumper fremover (håper det ikke er ekkelt!), har ingen plan, men det blir som det blir.

      Alternativet til sfo må være at man gjør avtale med noen som har en hjemmeværende forelder (eller en som jobber skift/turnus/pendling) eller besteforelder, som er villig til å ta på seg en slags dagmamma (etterskolemamma)-funksjon. Eller hva?

      Liker

      • ToPlussTre
        7. mai 2014

        Jo. De aller minste kan i alle fall ikke «sose rundt» alene. Selv ble jeg med en klassekamerat hjem hver dag sammen med søsteren min i noen år (hans mamma var hjemme), og da hadde vi alltid ting å finne på i en trygg setting. Jeg får litt fnatt av «institusjonsfølelsen» med skole og så sfo for de minste, men det kan jo hende det viser seg å være helt greit når vi har kommet dit 🙂

        Liker

  5. Line
    6. mai 2014

    Jeg må innrømme at om jeg er i full jobb den dagen jeg må vurdere SFO, så håper jeg knerten har fått seg noen gode venner med hjemmeværende mammaer.. Ikke det at jeg ikke er fan av SFO, jeg ser behovet og hva skulle vi gjort om tilbudet ikke var der? Men det inntrykket jeg har fått av SFO består av tanker om kaos, stress og mye skjult mobbing. Og det er jo ikke bra det heller.

    Selv gikk jeg aldri i SFO eller i barnehage, og jeg kan ikke si at jeg tok noe spesielt skade av det. Selvfølgelig var det kjedelig å vente på at naboen kom hjem fra barnehagen før vi kunne leke noen dager, og selvfølgelig var det kjedelig å dra hjem alene når «alle» andre var på SFO – men, man lærer vel noe av å kjede seg også? Jeg er oppvokst i skogen og har to yngre søsken, så det var som regel der du fant oss. Pappa hadde hjemmekontor i garasjen, men om vi var sultne fant vi brødskiver i skuffen. Barn er forskjellige og det må selvfølgelig vurderes individuelt, men jeg tror ikke det trenger å være noen spesiell fordel å gå på SFO.

    Liker

    • Lammelåret
      7. mai 2014

      Dagmødrejobben er undervurdert, altså! Kjenner igjen ønsket ditt, har tenkt i samme baner selv. For noen unger holder det absolutt med det sosiale i løpet av skoledagen, så trenger de en pause frem til ettermiddagens aktiviteter (hvis de har).

      Jeg tror at det kunne vært smart å ha et hvile-/stillerom med tykke myke puter og rolige omgivelser. Å holde seg i aktivitet og ha masse folk rundt seg fra 7-1630 er drøyt mye for mange unger.

      Å kjede seg er bra for mye, men bør nok reguleres slik at tiden ikke brått brukes til spilling og kjedespising (hvis kjede-seg-tiden er uten voksne).

      Fordelen med sfo er vel først og fremst trygghet for de voksne og det sosiale for ungene.

      Liker

      • Line
        8. mai 2014

        Ja jeg er enig med deg i at kjedeseg-aktiviteten helst ikke burde være spilling eller spising, og jeg håper at det ordner seg på en god måte når den tid kommer. Nabojenta her er «nøkkelbarn» (ho er ti) og jeg tror ikke det er så mange av dem her for ho kommer stadig ned til oss for å leke. Det er veldig deilig og jeg tror Kasper setter pris på det, men jeg kan jo se for meg at det er kjipt å være «den eneste» som ikke går på SFO også..

        Liker

  6. thedreamer79
    8. mai 2014

    God kveld. Jeg syns sfo er en bra ting. Det kommer selvfølgelig an på sfoen, for alle sfoer er forskjellige og har forskjellig kvalitet. Jeg har selv jobbet i sfo for mange år siden, og førsteinntrykket er ofte kaos, men veldig ofte har faktisk de som jobber der kontroll på kaoset. Og det hørte jeg mange foreldre var overrasket over også, at vi som regel alltid visste hvor ungen deres var blant alle barna. Og man har ulike aktiviteter der og mulighet til å gjøre lekser. Det er klart at sfo passer ikke for alle, men av min erfaring blir barna passet godt på, pluss at det er veldig sosialt for barna også, og spurte man noen av de litt eldre barna hva de valgte hvis de fikk mulighet til å være på sfo eller å gå hjem, så kunne de faktisk av og til velge sfo pga aktiviteter og venner. Men finn ut hva slags tilbud og aktiviteter deres sfo tilbyr og bestem ut fra det. De trenger jo ikke å være der hele tiden hvis de har mulighet for å dra hjem innimellom.

    Liker

  7. Vibeke
    8. mai 2014

    For en mamma i full jobb er det ikke store valget når skoledagen er ferdig 12.15, og jeg må jobbe minimum til 15. Men «heldigvis» er eksmannen hjemmeværende så snuppa skal kun gå på SFO annenhver uke. Er spent på hvordan det blir, om det blir vanskelig for henne å komme inn i leken og rytmen på SFO.

    Liker

  8. Tilbaketråkk: Videregående – et selvrealiseringsprosjekt? | Lamme Lår

  9. Tilbaketråkk: Uten sfo – hva så? | Lamme Tanker

  10. Tilbaketråkk: Uten sfo – hva nå? | Lamme Tanker

  11. Tilbaketråkk: 11 600 er ingenting! | Lamme Tanker

  12. Tilbaketråkk: Sfo eller ikke sfo? - Nellybelly

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft