Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Halloween – skolens ansvar

Halloween – er den mest debatterte dagen i året.

Halloween er for viktig til at den kan overlates til inkompetente foreldres innfall og påfunn. Dagen må selvsagt organiseres slik at ingen risikerer å være aleine, slik at alle har noen å gå knaskerunde sammen med.

Her trengs det fagkompetanse!

For: halloween skal organiseres via skolen, mener noen. Lærere har så altfor lite å drive med fra før, så velmenende foreldre dikter stadig opp flere oppgaver. Jeg vedder på at lærerne sukker i takknemlighet.

Og jeg som trodde at unger og foreldre måtte gjøre en innsats selv for denne inkluderingen. Og jeg som trodde at noe også kunne være privat, at ikke alle arrangementer måtte være i offentlig regi – slik som bursdager er blitt.

Jeg tar visst feil.

Igjen.

Katt, spøkelse og halloweenbøtte

Bø!

Synes du Halloween er skolens ansvar, som barnebursdager er blitt? Kan ingenting i barndommen overlates til foreldrenes vurderinger lenger, men underlegges strenge regler?

Er det rimelighet i sånt?

~ Lamme Tanker på Facebook ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “Halloween – skolens ansvar

 1. Olive Ole
  28. oktober 2015

  På vår gamle skole foreslo jeg for FAU å arrangere Galloweenfest for å få noen kroner inn i en slunken kasse – og det ble en formidabel suksess. Skolen var da ikke involvert mer enn å distribuere infoen og stille med nøkkel til skolen. Det var gledelig å se at noen av lærerne stilte i kostyme og deltok i festen på lik linje med alle andre.

  Dette MÅ altså ikke være en skole/lærer oppgave dersom man har et FAU med litt tak i 🙂

  Liker

  • Anne-Helene
   28. oktober 2015

   Helt enig! Har forresten samme erfaring selv. Om skolen skal involveres må det bli en FAU/klassekontakt-oppgave, tenker jeg.

   Takk for deling av erfaring.

   Likt av 1 person

 2. Irene
  29. oktober 2015

  Jeg vil vel si at dette ikke er noe lærerne og skolen SKAL ha noe med. Verken Halloween, bursdager eller andre ting som skjer på fritida. Men at FAU tar tak i sånne ting, det må vel være greit. Skolen/lærerne synes jeg skal få konsentrere seg om det de er ansatt for å gjør: nemlig lærere ungene våre mest mulig i løpet av skoletida.

  Jeg synes vel at foreldre er forferdelig tafatte til tider. Jeg har eksempler på foreldre som ringte rektor på mandag for å spørre hvordan hun hadde tenkt å ta tak i en krangel som hadde oppstått mellom noen jenter som hadde vært på leir i helga…

  Likt av 1 person

  • Anne-Helene
   29. oktober 2015

   Jeg er skeptisk til overføringen av ansvar fra foreldre til skolen, for det er slik det virker på meg og eksemplet ditt er i samme gata. Skjønner ikke folk at det er grenser for hva lærere skal ta seg av – utenom det faglige?

   Dette er jo også et spørsmål om hva som er skolens samfunnsoppdrag og hva som er privat. Vil tro dette er diskusjoner som kommer mer og mer frem i tiden som kommer.

   Liker

   • Irene
    29. oktober 2015

    Jeg er gift med en lærer, så dette engasjerer litt i heimen, for å si det sånn… 😉

    Liker

 3. Elin Enlid
  29. oktober 2015

  Hvis FAU arrangerer er det greit, men dette skal man ikke bruke skoletid og lærerkrefter på.

  Likt av 1 person

 4. Siri
  29. oktober 2015

  «… som barnebursdager har blitt…»? Utdyp.
  Ellers nei, selvsagt ikke. Oppdragelsen av ungene våre har vi faktisk ansvar for selv. På SFO på skolen vår har de Halloween-fest hvert år. De sier at det er mye jul i skolen, så dette tar de seg av. Det synes jeg er helt kult og poden som nå ha første år uten SFO er grisemisunnelig. For SFO lager inmari bra fester.

  Ellers er Halloween å regne som en fristidsinteresse i min verden.

  Liker

  • Anne-Helene
   29. oktober 2015

   Det du siterer var satt på spissen, som resten av innlegget. Greia er at det private og det skolerelevante flyter over i hverandre og da blir det et spørsmål om hva som hører hjemme hvor. Bursdager er et eksempel på det som tidligere var privat, men som nå er opp til stadige debatter i nasjonale aviser. Bursdagsinvitasjoner er noe skolen forholder seg til. Skolen skal bry seg om er det som er relevant for læringen. Da blir det et spørsmål om hvor langt dette skal gå: Skal lærere ta opp konflikter som skjer til/fra skolen og på fritiden? Når starter fritiden? Osv

   Liker

 5. underveis
  29. oktober 2015

  Nei, det trenger virkelig, virkelig ikke skolen ta seg av. Men foreldre bør ta ansvar. Ikke for å kjøpe mest mulig dill og dall – men for å sørge for at det blir en god dag for både egne og andres unger – og for naboene. Men skolen kan – i likhet med andre som har ansvar for unger – la være å distribuere dårlig samvittighet til ungene ved å drive personlig klaging over denne dagen. Min niåring har en lærer som har fortalt alle elevene at dette er den verste dagen i året. Samtidig oppfordrer de barna til å kle seg ut fredagen før! Dobbeltkommunikasjon kan voksne med ansvar for unger droppe.

  Liker

  • Anne-Helene
   29. oktober 2015

   Høres merkelig ut å uttrykke sine personlige meninger om H i klasserommet. Klask på lanken!

   Liker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 28. oktober 2015 av i Hverdagen med stikkord , , , , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: