Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Nei til obligatorisk barnehage

Det er nå vi må følge med, det er nå vi må lytte og observere.

Partilederne møttes til debatt på nrk i går, i en gammeldags drakt med tydelig ordstyring regulert med sekundviseren. Jeg vet ikke om du så det?

Jeg må si jeg likte formen og håper det blir mer av den.

Jeg blir så skuffet over Erna Solberg som mener hun lytter til folk som sliter, før avgjørelser tas. Det er en bløff, eller det kommer an på hvem hun har lyttet til. Det er selvsagt mange i hennes målgruppe som støtter henne, men makan til skjev lytting skal du lete lenge etter, så jeg kaller det en bløff.

Erna Solberg sliter virkelig med å ta innover seg at mennesker som er for syke til å jobbe er for syke til å jobbe. Hun har en merkelig forestilling om at dersom hun kjører dem ned i fattigdom, lenger ned enn de sto fra før, så vil arbeidsevnen komme tilbake. Forstå det den som kan.

Hareide synes ikke vi trenger kvinner på arbeidsmarkedet, kaller det valgfrihet å betale lavtlønna kvinner i deltidsstillinger for å rusle rundt hjemme, mens det de mest trenger er bedret forhold på arbeidsplassen – kall det gjerne at det skal lønne seg å jobbe.

Det er bare så snodig at arbeidsføre kvinner skal betales for å gå hjemme etter barselåret, mens de som er for syke til å jobbe blir fratatt barnetillegget. Jeg fatter ikke hva regjeringen vil med det. Hva slags kur mot sykdom er det; å gjøre den økonomiske hverdagen trangere, å lage enda lengre køer utenfor Fattighuset, å gi Frelsesarmeen enda mer å gjøre? Handler det om likeverdighet?

Da må jeg si at jeg liker SV bedre, de vil i det minste gjøre det Frelsesarmeen har påpekt i åresvis, nemlig å øke barnetrygden til dagens nivå, altså en justering av den. Barnetrygden har stått på stedet hvil i tjue år eller noe. Det er et tiltak som kommer alle barnefamilier til gode. Og det er en langt bedre løsning enn dette forslaget til KrF som bare kommer noen foreldre til gode, ett ekstra år hjemme med barn. Det er liksom ikke noe kulere å stå utenfor det sosiale fellesskapet for de eldre barna, som mer direkte merker dette enn de yngre barna.

Minuset med SV sitt program er at det antyder en utvikling mot obligatorisk barnehage, noe Ap også gir inntrykk av å jobbe i retningen av. Jeg sier nei til obligatorisk barnehage, det må fortsatt være foreldrenes valg, men da et reelt valg, med andre ord at barnehagetilbudet er godt og rimelig.

Var det opp til meg skulle det vært lettere å pensjonere seg tidlig for folk i de mest fysisk krevende yrkene. Jeg tenker da på vernepleiere, hjelpepleiere, sykepleiere og andre som jobber på gølvet. Samtidig må det være mulig for dem som er i toppform ved pensjonsalder å fortsette å jobbe. Kunnskap er makt og man skal ikke kimse av erfaringen til folk som har jobbet i tretti år og mer.

Et godt samfunn for alle kjennetegnes av små forskjeller i inntekt og levestandard. Og det innebærer en erkjennesle av at ikke alle har samme arbeidskapasitet. Mer utdanning er ikke løsningen på det. Løsningen er å akseptere at sånn er det.

I løsningen ligger også kortere utredningstid på sykdommer som lar seg utrede på kort tid, tilrettelegginger i arbeidslivet og god nok inntekt til de som ikke kan jobbe i det hele tatt. Det ligger mye anerkjennelse og verdighet i akseptabel levestandard. Og når det kommer til utdannelse og arbeidsmarkedet: Vi trenger faktisk flere stillinger for ufaglærte, ikke færre, som høyere utdannelsesnivå legger opp til. Her kommer forresten vår rolle som forbrukere inn, for dersom vi ikke handler i fysiske butikker, og gjerne de små nisjebutikkene, så går de konkurs og noen mister jobben sin.

Vi må bare følge med fremover, se på hva regjeringen gjør, hvordan de kommuniserer og hvem de regner med når de snakker om folk flest. Jeg er skremt av KrF, Høyre og Fremskrittspartiet, men også Arbeiderpartiets tendenser til overstyring og mistillit til familiene vekker ubehag i meg.

Det er nå vi må følge med – før valgkampen tar overskriftene og forskyver alt inn i et stem-på-meg-retorikk. For det er nå, i god tid før valget, det er lettest å se hva de ulike partiene faktisk vil. Og det er den faktiske styringen vi skal ta stilling til.

Har du virkelig lest alt dette? Gratulerer! Du er en av to.

Godt valg!

Hvis du vil sette deg mer inn i sakene, anbefaler jeg deg å lese budsjettforslagene til de ulike partiene.

Så du retrodebatten? Hva syntes du?

Synes du dette var tungt? Det kommer lettere innlegg senere, jeg lover!

VG – Ulikhetene fortsetter å øke, dette vil regjeringen gjøre

 

Lik gjerne bloggens Face-side!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

2 kommentarer på “Nei til obligatorisk barnehage

 1. Fru Jacobsen
  18. desember 2016

  Jeg så faktisk på den debatten. Er sjeldent jeg ser på sånt, men fikk med meg denne. Jeg kjenner jeg blir skikkelig provosert av de som mener at obligatorisk bhg er en bra ting for alle.

  Jeg har hatt mine hjemme til de har vært 4,5 og 5,5 år gamle før de begynte i barnehagen og det har gått helt strålende. Før mine barn begynner i bhg må de styrke personalet slik at det til en hver tid er nok folk på jobb. De må ha god nok plass og følge alle forskrifter. Slik er det ikke pr i dag, så da begynner de sent i bhg.

  Liker

  • Anne-Helene
   18. desember 2016

   At man i det hele tatt kaller det som nå er kontantstøtte for «ventestøtte» sier ganske mye om forventningene til barnefamilier. Ap bruker samme begrep, om jeg ikke husker feil. Jeg frykter at barnehage blir obligatorisk, det er i den retningen vi går, og det skremmer meg. Har du lest Kanskje det ennå fins en åpen plass i verden? Den er litt i samme retningen, og veldig tankevekkende. Hvis jeg får tid, skal jeg blogge om den.

   Det er et sterkt signal du sender i siste avsnitt. Jeg oppfordrer deg til å fortelle politikerne dette!

   Takk for meningen din.

   Likt av 1 person

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: