Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Hvordan kan vi fremme kvalitetsbloggene?

Spørsmålet har vokst fram etter de siste dagers bloggdebatter. 

Bloggere som mammadamen/Bloggspotting, Helene Drage og Frøken Makeløs har hatt fokus på hva som gjør at mange kvinner blogger om temaer som har liten samfunnskritisk relevans. Er det signal om hva som dypest sett er kvinners fokus eller er det en konsekvens av en stresset og saklig hverdag? Har kvinner et større sosialt digitalt behov enn menn eller er menn mindre synlige i bloggsfæren fordi unnlater å kommentere hos andre eller heller bruker tiden på spill?

Dersom vi vil at gode blogger skal fremheves må vi selv bidra til å fremheve de bloggene vi vil at flere skal lese!

Jeg har stilt spørsmålet i innleggets overskrift for å få igang en tenkerunde med dere. Å konstantere at kvinner ikke blir hørt fordi de tradisjonelle mediene er mannsdominert synes jeg er å gjøre dette til en kvinne mot mann debatt, det trenger vi ikke. Istedet for å legge skylden på noen som kanskje ikke har skylden bør vi heller se på hva vi kan gjøre, hver enkelt av oss. Vi skal ikke bare sitte velplassert i bloggkroken vår og mene uten å føre meningene ut i handlinger.

For min del har jeg oppdatert bloggrullen min og jeg har lagt igjen kommentarer hos bloggere jeg vanligvis bare er innom en gang i blant (for sjeldent). Noen av disse har eget domene, noe som gjør abonneringer litt mer komplisert, da jeg gjerne må innom blogglovin’ i tillegg. Det er for småtterier å regne, men i det store tidsregnskapet teller det med.

Mammadamen sier i kommentarfeltet sitt at egne bloggportaler som er temastyrte kunne være et nyttig bidrag for å fremheve gode blogger. Jeg tror det kunne være et godt steg i riktig retning. Og så må vi som blogger bli flinkere til å sladre (linke) når vi kommer over gode innlegg. De gode innleggene trenger ikke være innlegg vi er enige i, men vi må henvise til dem med respekt, uansett hva vi måtte mene om dem. Vi må ikke henge oss opp i bloggeren mer enn i bloggpostene og vi må huske på at de som er store bloggere i dag har blitt det blant annet fordi innholdet deres appellerer. For å vise at blogging ikke bare er rosa, glatt og lekkert trenger vi å vise grånyansene og de sterke fargene òg. Og vi kan ikke vente på at Aftenposten headhunter oss.

Jeg tenker altså at vi har makt til å fremme gode blogger selv om vi ikke har mange tusen lesere hver dag, og vi kan danne nettverk med hverandre og bruke lenking aktivt. Det er en utfordring.

Ditt syn på saken?

***

Les også Blogg med mening 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

71 kommentarer på “Hvordan kan vi fremme kvalitetsbloggene?

  1. Røsslyng
    12. januar 2012

    Eg er heilt einig med deg! Lenkjer til gode innlegg av og til, men sikkert litt for skjeldent. Trur eg kvir meg litt for å gjera det, for at ikkje dei andre bloggarane, som også skriv veldig bra, skal bli skuffa..;) Men om eg gjer det ofte nok, kan eg kanskje kome gjennom dei fleste? Godt innlegg!

    Liker

    • Lammelåret
      12. januar 2012

      Røsslyng

      Mine innlegg skrives gjerne ut fra en inspirasjon som oppstår i eget hode og noen ganger ut fra en nyhetssak. Når jeg har skrevet et innlegg besøker jeg andre blogger. Opplever nok at bloggposter ofte er ferskvare og ikke kommenteres når noen andre innlegg er skrevet senere, synd. I blant legger temaer seg på minne og ender til slutt med å få et eget innlegg (som dette) og da kan jeg linke til andre. Jeg har helt klart et forbedringspotensiale her! Jeg prøver å bli flinkere til å kopiere aktuelle linker og legge de som kladd slik at de er lettere å finne igjen når jeg har bruk for dem. På den måten blir det mindre arbeid når jeg skal skrive innlegget og linkingen utgår ikke.

      Jeg synes alltid det er stas hvis noen har bloggen min på bloggrullen sin eller linker til meg, slik tror jeg det er for de fleste. Tror vi skal linke når det kjennes naturlig (men ikke glemme det bort), og ikke bare for å glede andre. Det ekte er det beste!

      Dette er et spennende tema og jeg håper mange følger opp.

      Liker

  2. sotengelen
    12. januar 2012

    Godt tiltak og gode tanker.

    Om forum og portaler er riktig vet jeg ikke. De blir ofte fulle av «annen» info og diverse spørsmål. Dette gjør det vanskelig å holde seg oppdatert i de tekstene er kom dit for å finne.

    Det å dele «leselister» kan nok være et triks. Hvis en finner en blogg en liker så kan det jo være at den bloggeren leser ting du også vil like.

    Ellers finner jeg gjerne nye blogger i kommentarfeltet hos andre jeg liker. Det kan jo være at de som ikke føler de får nok oppmerksomhet/tiblakemelding bør være flinkere til å kommentere hos andre også.

    En må gi litt av seg selv og sin tid for å få?

    Liker

    • Lammelåret
      12. januar 2012

      sotengelen

      Min erfaring er nettopp det du sier med at liker du en blogg finner du antakelig andre blogger hos dennes bloggrull/leseliste som du også liker. Det er et super formidlingssted! Skal forsøke å være mer bevisst det, men kjenner at det lett glir ut for de bloggene jeg likevel har oversikt over andre steder.

      Før jeg flyttet til wp var jeg vant med mange tause lesere, så det var litt av en overgang å komme hit. Jeg måtte lære meg å være sosial ved å kommentere og ikke være sjenert eller lure på om jeg var velkommen. Et ut-av-skallet-tilværelse!

      Liker

  3. Ege Denne
    12. januar 2012

    Hva med en blogg ala Fotoringen og Bloggedamer 40+? Der alle som vil kan være medlem, og ha en link dit.

    Da kan man ha ett månedstema som er åpent for alle, og om en vil kan det være dagsaktuelle tema om alt i vårt liv, samfunn og ellers. De som har virkelig bra blogger liker ikke å fremheve seg selv, så en felles arena for alle ville kanskje gjort det lettere for alle? Slik kan man også inspirere hverandre. For det med samfunnsengasjering, det kan skje på mange plan, og bli uttrykt på mange måter.

    Ang linking til andre, noen ganger føler jeg, at jeg må spørre om det er greit at jeg linker. Og spesielt dersom jeg ønsker å bruke ett bilde. Jeg vet enkelte bare kopiere bilder, og deretter skriver innlegg med link. Man kan gjerne være høflig, selv om den som blir linket til tjener på linkingen. Noe den som linker også gjør..

    Og så kan man finne bra blogger i bloggrollen hos andre, ved å gå videre til andres bloggroller, og plutselig finne ett bra innlegg.

    Ang å holde oversikt over blogger man vil følge, på Blogger kan jeg lime inn feks din bloggadresse. Og det funker greit. Da får jeg oppdatering etterhvert som du poster nytt. Kan du få noe sånt på WordPress?

    Ja, det var noen tanker jeg fikk 🙂 Følger spent med videre 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      12. januar 2012

      ege denne

      Høflighet i blogger er et kapittel for seg selv med rom for tolkninger.

      Jeg har ikke sett bloggrullsystemet som er hos blogspot på wp, her blir det bare lagt til en link og ingen oppdatering som på blogspot. Det er nettopp den funksjonen jeg liker så godt på blogspot og som gjør det enkelt å følge med på dem man kjenner fra før og andre.

      Jeg synes du har gjort det bra med oversikten din med bloggpresentasjonene, jeg har brukt den litt og skal bruke den mer.

      En bloggportal med skiftende tema der relevante innlegg får noe tid på forsiden synes jeg høres ut som en god måte å vise seg fram på. Da blir det ikke bare de samme bloggene som får plass. Jeg får vel vente noen år, er ikke 40 enda.. 😉

      Gode innspill!

      Liker

      • Ege Denne
        13. januar 2012

        Derfor jeg tenkte det ville være greit med en blogg for alle, uansett alder 😉

        Liker

      • Linda C. Hagen
        17. januar 2012

        Du kan ha bloggroll med oppdateringer på WP. Mulig jeg misforstod deg altså, men det kan du . Jeg har valgt å bare ha blogglinkene for å spare litt på plassen. Men kanskje jeg skal gjøre om igjen slik at de siste oppdateringene (du kan velge hvor mange) synes.

        Jeg er helt enig at vi må få hverandre frem. Ikke sånn krampeaktig, at vi alltid på linke til andre i innleggene. Men vi kan fint ha det i bakhodet. Det er mange gode blogger der ute som er små (enda) men som burde får oppmerksomhet. Det er på en måte alles «ansvar» å dytte hverandre frem. Vi kan få det til å skje ved å gjøre de tingene som nevnes i innlegget og i kommetnarer. Jeg trenger å oppdatere bloggrullen min, vet jeg. Kanskje legger jeg til en rss-strøm, og ikke bare linker.

        Godt tiltak, lammelår!

        Liker

        • Lammelåret
          17. januar 2012

          Linda

          Kan du forklare hvordan jeg får lagt inn bloggrull med oppdatering for siste publisering?

          Jeg tenker også at linkingen skal komme naturlig og ikke som en må-ting.

          Liker

          • Cecilie
            17. januar 2012

            mulig du alt har fått svar jeg ikke ser,
            under Widget-menyen på kontrollpaneltet kan du velge RSS-lenker og legge til de bloggene du vil ha oppdatering fra, hvor mange innlegg fra den enkelte blogg, dato og om det skal være kort om innlegget. Du må legge til en pr blogg. (Hvertfall så mye og slikt jeg har skjønt av det…)

            Liker

            • Lammelåret
              19. januar 2012

              Cecilie

              Takk for svar, nå vet jeg hvor jeg kan se dersom jeg vil legge inn aktive linker.

              Liker

  4. Cecilie
    13. januar 2012

    jeg er nok ikke den rette til å svare for mye, jeg har ikke engang registrert bloggen noen plasser… at folk har oversikt over alle stedene er meg en gåte… men det sier mye mer om min hjernekapasitet pt enn om andre 😉

    Jeg tenker at det fort kan bli for mange bloggportaler, noe som igjen danner faren for at det blir en fast liten gjeng som samles på de enkelte, men samtidig er det vanskelig for små, gode blogger å få gjennomslag på større steder… Det er mye positivt og negativt med begge deler. Feks. kan stort kan være bra for å bli bedre kjent med ulike blogger rundtforbi, men det er større ‘fare’ for ekstrem fremheving av enkelte. Smått kan være godt når livet tilsier vi trenger det mer nære eller ved spesielle interesser osv

    Jeg er mer tilhenger av bloggroller, kommentarer og linking. Kanskje fordi det er der min nysgerrighet trigges mest? Der oppdager jeg bloggere som uttrykker tanker jeg finner interessante eller som rører ved meg (både glede, sorg, sinne) som gjør at jeg stikker nesen innom dem for å lese mer.

    Sånn personlig er jeg vel litt mer for at vi gjør hverandre gode og hjelper hverandre fram- jeg er ikke helt for alle de organiserte portaler og lister selv om jeg ser at det for enkelte er viktige midler for å fremheve dem selv og deres blogg/meninger.

    Men så tenker jeg, hva har vel egentlig jeg å si… jeg klarer ikke holde følge med en håndfull engang slik hodet er for tiden og har vært siste året… kanskje derfor jeg også heller mot det nære i personlig deling og framheving enn det store ved portaler og lister?

    Liker

    • Lammelåret
      14. januar 2012

      Cecilie

      Ikke alle blogger tåler (eller er ment for) massene, noen er mer skjermet og har det best med en liten leserskare. Det nære kan bli mindre nært hvis oppmerksomheten blir for stor. Noen av disse perlene har det best med et nøye utplukket publikum, fordi de har en en-til-en måte å formidle på.

      Det ligger likevel en risiko for å skrive så godt at en blir oppdaget av massene brått og plutselig. Som skribent må en være klar over at selv om det ser ut som leserskaren er liten, kan den eksplodere og tekstene nå ut til folk en helst ikke vil skal lese. Passordbeskyttelse kan være smart i tilfelle.

      Takk for fine innspill!

      Liker

  5. mormor
    13. januar 2012

    Jeg vil egentlig starte med et spørsmål. Hva er en kvalitetsblogg?
    Det kommer vel an på øynene som ser, igjen?

    Og hvordan måler vi kvaliteten?
    Igjen avhengig av den enkelte leser, tror jeg.

    Ved å henvise til andre, lenke til andre viser vi i alle fall hvor egne interesser ligger, ikke sant?

    Ha en fin dag 🙂

    Liker

    • ca.strømsnes
      15. januar 2012

      Stiller de samme spørsmålene som mormor stiller og så er jeg stor fan av mangfold og alt for enhver smak.

      Liker

  6. Diva Andrea
    13. januar 2012

    Ja til blogg uansett farve! Syns det blir en smule søkt når vi kvinner setter hverandre i bås, la oss nå blogge om det vi føler for. Om det er sminke, mat, interiør eller trening…Hvorfor problematisere det at kvinner ikke blogger om samfunnssaker..? Har vi for lite å gjøre når vi begynner å flisespikke på slike ting? Og det er relativt individuellt hva man legger i begrepet kvalitetsblogg…..for det som gir mening for deg..vel…ikke sikkert det gir like mye mening for meg:))

    Liker

  7. Hilde Herigstad
    13. januar 2012

    Du har så fine tanker, du! 🙂
    Veldig enig med deg i mye av det du sier, men å ha temabloggportaler syns jeg blir litt snevert på en måte, går sikkert greit for de som blogger mye rundt få tema og som har lesere som blogger om det samme. Men for andre(les:meg) ville dette fort ha blitt kjedelig.
    Men jeg er veldig for å fremme blogger man leser, og at man skal være rause med å linke til favoritter og innlegg som fenger! 🙂

    God helg til deg! 🙂

    Liker

  8. villkatta
    13. januar 2012

    Eg har ei liste med blogger som eg les, men eg kan godt vere flinkare til å oppdatere den. Eg må òg bli flinkare å skrive innlegg som kommenterer på andre sine innlegg. Slik som du har gjort her.

    Ellers finn eg helst bloggar gjennom linkar som andre legg ut. Det er ein jungel der ute, og eg tykkjer det er vanskeleg å finne fram. Det er ikkje lenge sidan eg skreiv ein bloggpost og spurte om forslag til fotobloggar, til dømes.

    Eg trur faktisk portalar eller andre oversikter hadde gjort det litt enklare å finne fram blant alle bloggane der ute.

    Liker

    • Lammelåret
      14. januar 2012

      villkatta

      Jeg synes også det er vanskelig å finne bloggene jeg ønsker å lese. Kan være at jeg ikke er kjent nok med de ulike bloggsamlingsstedene, har sikkert mye å lære, men siden jeg ser at flere kommenterer at det er vanskelig å finne de rette (gode) bloggene kan det ikke være bare meg som ikke har skjønt det.

      Kan hende flere ville blitt bloggaktive dersom det var lettere å finne fram, uten å bruke veldig mye tid på det?

      Liker

  9. Rebekka
    13. januar 2012

    Jeg er helt enig i det du skriver! 🙂
    For en flott blogg forresten. Her kommer jeg innom flere ganger!
    GOD HELG!

    Liker

  10. Therese
    13. januar 2012

    Jeg er vel en av de som ikke skjønner dette helt. Kvalitetsblogg? Ja, jeg innser at min ikke er noen kvalitetsblogg, men det er heller ikke meningen. Den er i hovedsak for meg, og at andre vil lese er en ren bonus.
    Men kvalitetsblogg? Hva kjennetegner en kvalitetsblogg? Er samfunnskritikk ensbetydende med kvaltiet? Er lesetall ensbetydende med kvalitet?

    Innser at dette ikke er formålet med innlegget ditt, men det slår meg.

    Og dette med «kvinneblogger» og «manneblogger», er ikke det litt «last year»? Skal vi segregere kjønnene også i bloggverden?

    Hvis jeg liker en blogg så følger jeg den. Jeg finner blogger hos andre bloggere, jeg leser på twitter, jeg finner i media, aviser, facebook.. overalt.

    Jeg forstår at noen er veldig opptatt av lesertall og hvem som leser. Det er også viktig for noen å være på forsiden av VG-nett.. og jeg forstår det. Det er morsomt å se blogger en leser der, eller folk en kjenner.

    Men hva som er kvalitet er jo veldig indivituelt. Hva søker man? Søker man familie og barn, råååsa, teknikk, mobil, PC-blogg, Hegnar-online-blogg, økonomi eller samfunnskritikk.
    Alle har kvalitet innenfor sitt område, noen er knallgode noen er dårlige.

    Jeg vet ikke, jeg får liksom litt vond smak i munnen når jeg leser om å fremme kvalitetsblogger, det stemmer ikke helt for meg. En bloggportal med kun kvaltietsblogger der alle er høflige og greie? Tja, kanskje.
    Det er kanskje litt interessant.

    Liker

    • Lammelåret
      14. januar 2012

      Therese

      Jeg er ikke helt vennlig stilt til inndelingen i damer og menn, jeg mener det tar fokuset bort fra innholdet.

      Hvis man finner en blogg man trives i og vil ha mer av, synes jeg at man skal dele den med flere og fortelle bloggeren at man liker den godt. Jeg kan ikke skjønne at man ikke skal dele noe man liker, er ikke det litt jante?

      Liker

  11. Tilbaketråkk: Blogging, samfunn og ein liten sjølvransakelse «

  12. -e-
    13. januar 2012

    Jeg vet ikke om «bloggportaler» er svaret. Portalene må enten være svært brede i tematikk, eller utestenge mange relevante blogger. Min erfaring er i hvertfall at svært mange av de beste bloggene på nettet spriker ganske mye i tematikk.

    Liker

  13. Elisabeth, Innerst i veien
    13. januar 2012

    Jeg sjekker gjerne de dynamiske bloggrollen hos de bloggene jeg liker. Derfra, og fra kommentarer, finner jeg gjerne ytterligere interessante blogger. Det kan lett bli for mange bloggportaler å forholde seg til og for oss hverdagsbloggere vil utfordringen være å definere bloggens tema, det er jo gjerne ikke ett enkelt hovedtema. Ja, nå kalte jeg min blogg hverdagsblogg, har ikke noe bedre passende ord. Og jeg har heller aldri vært tilhenger av å kategorisere eller sette i bås.

    Og hva er en kvalitetsblogg? Det er jo individuelt. Jeg er for eksempel ikke så interessert i de fleste av de mest besøkte bloggene, de øverst på lista, de med outfits og sminke o.l.

    Liker

  14. Jenny
    14. januar 2012

    Spørsmålet blir jo hva som har samfunnsmessig relevans. Er det økonomi og politikk? Helse? Blogg om egne reaksjoner etter krenkelser? Gamle mat og strikkeppskrifter som er i ferd med å bli borte? Litteraturblogger? Blogger ala webpsykologen som blogger om psykiske lidelser?

    Hva er kvalitet? Ikke annet enn subjektivt. Det som er kvalitet for meg, trenger ikke å være det for andre.

    Jeg for min del er med i et bloggfellesskap etter min interesse, og trives godt med det. Faren er at man blir i sitt lille nabolag og ikke får med seg hva som skjer ellers. Prøver derfor og kikke litt rundt i andre nabolag.

    Liker

  15. Tilbaketråkk: Fremme av bloggdebatten | Karavanseraiet

  16. Ingrid/Side2blogg
    14. januar 2012

    Hei

    Jeg har lagt til ditt innlegg på dagens Side2blogg.no

    Mvh
    Ingrid

    Liker

    • Lammelåret
      14. januar 2012

      Tusen takk, Ingrid!

      Jeg håper temaet engasjerer enda flere.

      Liker

  17. Lammelåret
    14. januar 2012

    Jeg ser at mange stiller spørsmål ved ordet «kvalitet», om det ikke er en individuell sak. Jeg tror kanskje ikke det, men smaken er individuell.

    Jeg ønsker flere blogger som tar opp spørsmål ved hvordan vi lever og fungerer sammen (kall det gjerne samfunnskritiske blogger), man trenger ikke mastergrad i statsvitenskap for å gjøre det. Jeg skulle ønske det var lettere å finne slike blogger. Det er selvsagt et relevant spørsmål hvem som skal fremheve disse, på hvilken måte og etter hvilke kriterier, jamfør blogglister.

    Det blir ikke nødvendigvis en kvalitetesblogg bare fordi den er samfunnskritisk-/analytisk og det er ikke dårlig fordi det skrives om interiør eller sminke. Det er selvsagt kvalitetsforskjeller innenfor alle sjangre, eller mangel på sådanne.

    Og så tenker jeg at det er lett å like en del blogger uten at de nødvendigvis er spesielt velskrevne, viser bilder av høy kvalitet eller lignende. Jeg er innom mange blogger bare fordi jeg liker stilen, fordi noe ved dem appellerer uten at den «objektivt» er en blogg av høy kvalitet. Det er også mange kvalitetsblogger jeg ikke leser fordi de ikke appellerer til meg. Vil tro at det også er slik for andre.

    En blogg kan altså være god å bo i uten at det er noe spesielt ved den.

    Ja til mangfoldet, nei til kjønnsinndelingen av blogger, ja til å skrive om det en selv ønsker (så lenge loven ikke brytes eller man utleverer andre).

    Liker

  18. ungdomsperioden
    14. januar 2012

    Så bra skrevet! Enig! 😀

    Liker

  19. Tilbaketråkk: Motivasjon

  20. Helen
    15. januar 2012

    Jeg for min del er helt enig her. Har selv en blogg som jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på at er en fin blogg, men jeg føler at jeg har stagnert, og ikke får noe særlig flere lesere. Det er, ja en «rosablogg» men jeg tar også opp samfunnsnyttige ting/problemer.
    Har prøvd å fremme bloggen min forskjellige plasser, men føler det hjelper lite, føler også at ofte har innleggene/overskriftene mine blitt kopiert av «topp-bloggere».
    Er nå oppe på 6. plass på Motelogger.no, som jeg er veldig fornøyd med, men hadde håpet at jeg hadde flere lesere:)

    http://helensaevik.blogg.no

    Klem Helen

    Liker

    • Lammelåret
      15. januar 2012

      Helen

      Velkommen til denne bloggen og takk for at du legger igjen noen tanker her.

      Det er kanskje slik at antall lesere går i bølger og at du selv må sørge for vinden som blåser liv i bølgene?

      I denne bloggposten tenker jeg mest på hvordan vi kan fremme andre som skriver bra og ikke hvordan vi selv kan fremheves. Det blir en litt annen ting, synes jeg.

      Liker

  21. Bente
    15. januar 2012

    Mange gode blogger der ute,av ulike typer.
    Jeg må si jeg er ikke opptatt av at jeg må lese de som har tusenvis av besøk.Men heller de som fenger meg,noe jeg kan kjenne igjen,eller liker fordi de skriver noe jeg finner interresant,lærer noe av eller kan le litt av fordi de har god humor.Synes det er noen av disse såklate rosabloggerne som også kan ha mye bra, selv om jeg er totalt uinterresert i dagens outfit.
    De vi trives med å lese,det kan vi lese,og ja gjerne linke til dem i egen blogg.De andre kan vi jo bare klikke oss ut av.Tror det er lurt å fremme flere av de mer ukjente bloggerne.Godt for oss alle å lese og se andres meninger også.Ikke bare «stjernene» på blogghimmelen

    Synes det er mye intr i din blogg jeg da 🙂

    Liker

  22. coffee in a cup
    15. januar 2012

    bra sagt!

    Liker

  23. Lammelåret
    15. januar 2012

    Bente og coffee in a cup

    Takk for fine ord!

    Jeg synes at vi i større grad burde hjelpe hverandre opp og gjøre hverandre synlige og gode.Det man selv liker kan det godt være at andre også liker og det må vi vise fram.

    En ting som ikke er nevnt i hovedinnlegget er at vi alle kan tipse Magne i VG om gode innlegg slik at de har en sjanse til å bli fremhevet på Lesernes VG/Bra Blogg (VG Nett). Jeg har blitt oppmerksom på mange blogger som jeg har begynt å følge pga VG, pleier også å titte innom Facebook-siden deres for tips.

    Liker

  24. mormor
    15. januar 2012

    Jeg synes det høres flott ut med kategorier for blogger, og jeg vet det ihvertfall finnes en «side» for kattebloggere: mylittlecatworld.blogspot.com. Selv er jeg verken rosa, grå, eller katte-elsker. Jeg blogger som en slags dagbok til barnebarnet. Og jeg er glad i å fotografere, så jeg deler bilder som noen få av mine venner ser. Jeg leser blogger når jeg har lyst. Det er svært få jeg følger. Du er en av de jeg stikker innom :). Jeg tror hver og en må finne sin stil….og hvis man vil videre, hvis man vil ha mange lesere og har bloggen som en viktig del av livet, da finnes det muligheter….både med reklame for å tjene penger….og man kan jo opprette blogg-grupper eller delta på noen av de eksisterende. Jeg ønsker alle bloggere med større mål enn meg selv…..lykke til! 🙂

    Liker

  25. Daniel Archevis
    16. januar 2012

    Vel… når det gjelder blogg-innlegg er vi faktisk i den heldige situasjon at det ikke er mulig å klage over kjønnsdiskriminering, ganske enkelt fordi det ikke finnes noen som har makt til å diskriminere. Det finnes ingen som styrer hvilke blogger som skal bli lest og ikke. Bloggosfæren er sånn sett det nærmest demokrati, vel og merke over tid – for over tid vil det som genererer interesse være det som får interesse.

    Folk må få være opptatt av nøyaktig hva de vil, men de har ikke krav på andres oppmerksomhet. Det jeg kanskje oppfatter som trivlaliteter kan være ting som en annen er opptatt av. Så live and let live, sier nå jeg.

    Men hva som skal til for å fremme «gode» blogger? Tja, da må vi jo først definere hva vi mener med «gode». Men å legge en portal på toppen av en rangeringsløsning tilsvarende Googles algoritme (grovt sagt: Mange som linker til en side betyr at siden er populær, og en link fra en side som selv er populær indikerer mer popularitet enn en link fra en mindre populær side) kunne kanskje vært en ide.

    Problemet med temaer / sjangre er at man fort må inn med manuelle redaktører, og det spør jo om vi virkelig ønsker oss noen slike udemokratiske maktposisjoner i bloggosfæren…

    Liker

  26. Ege Denne
    16. januar 2012

    Ok, etter å ha lest alle kommentarene som er kommet her på siden din siden jeg var her sist, så tenker jeg: La oss gjøre det VELDIG enkelt.

    Noen gjør det allerede. Som Bare lille Elin. Ho har en slags pris for det ho mener er ukens beste innlegg, hver søndag. Det er en ypperlig måte å fremheve andre blogger på.

    Jeg liker å finne blogger i utlandet, søker på tema, forfølger linker fra en blogg til en annen til jeg finner en blogg jeg stopper opp ved. Jeg stiller meg ikke spørsmålet om bloggen er kvalitet, men går etter følelsen jeg får, som: Her vil jeg se litt mer… Dersom jeg liker det jeg ser, godt nok, spør jeg om tillatelse til å bruke en par bilder og linke til dette innlegget. Slik får andre vite hva jeg syns er inspirerende, og bloggen jeg linker til får lesere fra lille Norge.
    Det er jo mange som bruker samme greie her i Norge, under navnet blogg-portrett, med mer utdypende info. Ulempen med blogg-portrettene er at de avslører som regel så mye om personen og bloggen, at jeg ofte ikke har interesse for å stikke innom bloggen. Så da liker jeg bedre slike korte setninger som gjør meg nysgjerrig… 🙂

    Fotoringen er ikke akkurat noen bloggportal. Det er mer en blogg for de som kan bli med på tema, og delta i månedens monocrome feks. Slik tenker jeg at det kan være en blogg som vi alle kan ha link til våre blogger i, og når månedens tema, eller ukens tema kommer, er det fritt frem hvem som velger å skrive noe rundt dette temaet og linke innlegget sitt inn i den samlingsbloggen. Helt enkelt.

    Liker

    • Lammelåret
      17. januar 2012

      Ege Denne

      Godt at du minner meg/oss på ideen om å lage «Ukens beste» bloggposter eller tilsvarende! Dette er noe jeg alltid setter pris på hos andre, og jeg kan fint gjøre det samme selv av og til. En fin oppfordring!

      Det jeg stusser ved er forespørsel om å linke til andre, jeg har sett et par-tre nevne det, men for meg er det fremmed å skulle spørre før jeg linker til noen. Det blir som å spørre om man får si noe pent til andre, rart synes jeg. Jeg har forstått at min oppfatning er den flest deler, så hvis du kan opplyse meg om tanken bak, kan jeg lære noe mer (det liker jeg). Å linke til andre er ok, synes jeg, men å kopiere uten å tillatelse er ikke greit, heller ikke å kopiere et innlegg og slenge ved link til der originalen er.

      Liker

      • Ege Denne
        6. april 2012

        Jeg er sent ute med svar… Igjen..

        Det er spesielt dersom jeg finner ett bilde jeg har lyst til å vise på min blogg. feks da jeg fant det veggmaleriet. Da spurte jeg, fordi nettsiden var en miks av blogg og firma. Andre ganger har det hendt at jeg følte jeg måtte spørre. Via kommentar eller epost. Magefølelse. Folk blir glad for å bli spurt. Det kunne jo hende at noen ikke ønsker å bli linket til? Hvem vet?

        Liker

  27. freddystangnes
    16. januar 2012

    Hei

    Gode tanker, men jeg deler mormors holdning litt på dette feltet og det går et markant skille ved samfunnsengasjement (politisk) og ved nytte blogger med masse stoff for de som har temaet som interessefelt.

    Det skjedde en endring i løpet at 2011 da først Dagbladet fjernet sin ping og VG skulle legge ned .. Da fjernet de også sine muligheter for ping, mens det ble mulig å gå inn i debatt . I den grad det ble lagt åpent for debatt.

    Etter 22.7.2011 ble alt endret kraftig. Det ble i utgangspunktet liten mulighet for debatt i svært aktuelle saker eller der media vil skape sine egne preferanser eller «myter» om du vil. I tillegg er politiske spørsmål ofte utsatt for sensur, spesielt fra TV2, mens NRK ikke har de samme mulighetene til å bidra.

    Da blir blogger , gode eller dårlige utelatt utenom på portalene og der vet jeg ikke om mange er inne og leser. En tid hadde vi «nyhetsblikket» som tok opp en god del saker og vi har «blogglisten» som også gjøre en god jobb, men det er ikke der man går inn og leter? eller tar jeg feil?

    Derfor tror jeg ikke vi vil få flere samfunnskritiske blogger fram i lyset i den første tiden. Det blir opp til oss selv å klare det og da man være langt flinkere enn meg til «å gå på besøk». Når mange artikler tar opptil 5 til 8 timer å lage for å finne gode nok dokumentasjoner som underlag sier det seg selv at tiden periodevis blir litt kort.

    Mitt ønske hadde vært at samtlige nettaviser hadde gått tilbake til å kunne bruke Ping. Det ville ført til at langt flere samfunnsblogger ville kommet til rette igjen. I de tilfellene hadde også folk selv mulighetene til å plukke de navnene de likte å lese.

    Det er ellers ikke så lett å promotere denne type aktivitet.

    Jeg bruker å gå innom en del blogger med matoppskrifter selv, ikke minst på lesernes VG, men det er fordi jeg er blitt mer glad i å lage mat og ser etter impulser. Dermed har jeg ikke noe imot den formen for promotering.

    En rekke andre med livsstil er og helt greit for det trekker til seg de med felles interesser.

    Jeg har altså ingen gode ideer annet enn at om man kunne gått inn på boikott av alle kjøpeaviser i 30 dager eller inntil de igjen innførte PING så hadde vi kanskje hatt en mulighet!? 😉 men jeg tror ikke mye på at vi hadde klart det uansett.

    Godt tema å lufte var var det !

    Liker

  28. Espen
    16. januar 2012

    Det er over 20 skribenter som bidrar på Fitnessbloggen. Bunnsolide fakta, og så langt unna rosablogger man kan komme.

    http://fitnessbloggen.no/

    Liker

  29. Charlotte K.
    16. januar 2012

    Jeg synes det er veldig viktig at bloggere anbefaler hverandre. Selv pleier jeg å skrive et innlegg om 2-3 bloggere som jeg synes fortjener oppmerksomhet, også håper jeg at noen gjør det tilbake fordi de liker bloggen min 🙂

    Liker

  30. Johanne Magnus (@Skraatak)
    16. januar 2012

    Jeg har en tema blogg (kultur) men den svinger innom mye rart likevel;)
    Bloggen er personlig og jeg prøver å informere leserne om noe relevant. Jeg klarer ikke helt å finne det interessant å lese private dagbøker. Enkelte rosa bloggeren er gode moteblogger. Om man er rosa bloggeren betyr ikke at det ikke er kvalitet. For meg er en kvalitets blogg en som har skrevet innlegg med egne ord gjerne med et inspirerende bilde.
    Synes det er synd at rosabloggerne er de som får mest oppmerksomhet i media. Lurer på om kanskje jeg skal skrive et eget innlegg om dette på min blogg…
    Spennende debatt!

    Liker

  31. Arthur
    16. januar 2012

    Folk bryr seg vanligvis katta om annet enn seg selv og sin egen navle – og kanskje er bloggere spesielt navlebeskuende, F5-trykkende på statistikken, og på seg selv kjenner man naturligvis andre.

    For å få oppmerksomhet, må man gi. Man må klø disse egoene som sitter rundt på sine domenetopper. Selv hadde jeg aldri funnet frem til Sotengelen, om hun ikke hadde lagt igjen en kommentar, om hun ikke hadde trykket «liker» eller «abbonner» – på samme måte som jeg ikke hadde funnet din.

    Noen er dyktige. Noen vandrer rundt i denne bloggsfæren, legger igjen kommentarer, «bygger nettverk» – det er nesten en fulltidsjobb, som bare vi (de) hjemmeværende har tid til eller finner nyttig. Jo mer tid du bruker på dette, desto mer vil det generere av treff.

    Akkurat som på twitter, har du 2000 følgere, så kommer du raskere opp i 2500, enn det tar å bygge seg opp fra null til 500.

    For egen del har jeg sluttet å «nettverke». Det er berusende å få et oppslag i en av avisene, men er det så viktig, da? Jeg skriver ikke for verden, eller for landet – men for meg selv, og hvis noen gidder å lese, er jeg fornøyd – selv om de bare er tjue.

    Det finners et utall gode blogger, men det finnes også et utenfor- og innenforskap – det gode selskap lever i beste velgående. I innenforskapet bygger man opp hverandre i sin egen krets. Prisen for å slikke rygg er for stor.

    Liker

  32. Lammelåret
    17. januar 2012

    Man kan selvsagt lage noen objektive kriterier for hva som er en god blogg, men jeg tror det er viktigere at man selv fremhever de bloggene man synes er gode slik at flere kan oppdage dem.

    Takk for engasjement, gode kommentarer, forslag og henvisninger til samleportaler for snevre temaer!

    Jeg er glad for at dette blogginnlegget har vekket engasjementet i mange og at nettavisen/side 2 valgte å fremheve dette! Det er spennende at temaet lever videre og inspirerer flere til å ta det videre til sin(e) blogger. Det sier meg at dette er viktig for mange.

    Kom gjerne med flere kommentarer og innspill til de andre som har deltatt i denne tråden.

    Liker

  33. Tilbaketråkk: Derfor blogger kvinner om trivialiteter | Frøken Makeløs

  34. vargas12
    19. januar 2012

    Hei

    Jeg har vært innom og lest dette innlegget tidligere og er mer uenig enn jeg er enig. DU skriver at det er kvinner mot menn, og det stemmer ikke når det kommer til blogging.

    Det er langt flere kvinner enn menn som blogger. Rosa-bloggerne er unge jenter som skriver storstett uinteressante ting om livet sitt, hvilke klær og sminke de liker osv.

    Noen få jenter er blant topp 10, felles for disse er at de har godt med penger fordi de har avtaler mht sponsing, de har godt over gjennomsnittet utseendet med seg- bortsett fra et par unntak.

    De som leser bloggene er det viktigste elementet, det er jenter fra 10 til 16 år. Se er mange og leser i snitt 10 til 16 blogger hver eneste dag.

    Jeg er ikke kvinne, men jeg har en avtale med «Kvinneguiden» fordi jeg vet mye om kvinner. http://www.kvinneguiden.no/artikler/du_bor_like_aa_vaere_sexy/105224

    Det kan man også få skriveoppdrag for.

    Takk for meg!

    Vargas

    Liker

    • Lammelåret
      19. januar 2012

      Hei Vargas!

      Jeg skriver ikke at det er kvinner mot menn, tvert imot skriver jeg:
      «Å konstantere at kvinner ikke blir hørt fordi de tradisjonelle mediene er mannsdominert synes jeg er å gjøre dette til en kvinne mot mann debatt, det trenger vi ikke.» – altså at det blir feil å sette dette i et kjønnsperspektiv. Jeg kan ikke se at gode blogger er kjønnsavhengig.

      Takk for at du tok deg tid til å kommentere! Enighet er aldri en forutsetning for å si sin mening her i bloggen.

      Liker

  35. lise
    19. januar 2012

    Helt enig i at vi bør være flinke til å løfte hverandre der det passer. Jeg skal legge dette til listen av nyttårsforsetter, det kan i alle fall fungere som plasterlapper på alle startvanskene jeg har hatt med flere av de andre…

    Liker

  36. vargas12
    19. januar 2012

    Hei

    Jeg skjønte hva du mente, men mitt poeng er fortsatt at de tradisjonelle mediene og blogging er svært forskjellige ting. Det er 90% jenter/ kvinner som blogger og det er 10 % menn.

    I de tradisjonelle mediene forøvrig har du helt rett i at det er menn som styrer butikken. Men det er det få kvinner som gjør noe med.

    Dessverre så ser man at svært mange kvinner som ytrer sin mening i det offentlige rom blir både mobbet, trakassert og sjikanert nettopp fordi de er kvinner.
    Det skjer også med kvinnelige bloggere.

    Nettopp derfor er det svært viktig at kvinnene står sammen mot et «forgubbet» mediesamfunn som ikke er bra for vårt sosiale samfunn og demokrati.

    Vargas

    Liker

    • Lammelåret
      20. januar 2012

      Vargas

      Det var det jeg visste at det var lurt å hente deg inn i denne tråden, takk for innspill!

      Om ikke lenge vil jeg tro at Thomas Moen sin bloggundersøkelse for 2011 kommer med resultatene, det ser jeg fram til slik at det blir et større tallmateriale å forholde seg til. Det er jo gjerne slik at man rusler rundt i et relativt snevert bloggmiljø og unngår å se bredden.

      Å løfte hverandre opp og fram kan vi gjøre når vi selv er redaktører av vår lille, eller store, blogghule. Hvis vi tenker slik tror jeg flere tør skrive samfunnsengasjerte innlegg, fordi det blir støttet opp om. Det er bedre å løfte hverandre opp enn å være misfornøyd med at ingen ser oss.

      Og som du sier er det noen knep som kan brukes for å fremheve egen blogg, for den som ønsker det.

      Liker

  37. msjackson
    19. januar 2012

    Google Reader er et fantastisk verktøy å bruke for å følge med på blogger. Da kan man legge til de bloggene man ønsker å følge med på (via rss), og kan lese alle i et og samme vindu. Alle med Gmail-konto har egen google reader.

    En portal tror jeg aldri vil tilfredstille alles behov. Da trenger vi nok flere, og er på en måte like langt.

    Jeg har funnet mange blogger jeg leser via kommentarfelt. Og det blir stadig flere 😉 Jeg savner faktisk å se flere blogger skrevet av menn. Men de finner jeg ikke i kommentarfeltet med få unntak.

    Liker

  38. sungame
    20. januar 2012

    Jeg er helt enig i at det blir veldig feil å gjøre dette til en kvinne mot mann-debatt. Det gavner verken menn eller kvinner. Jeg har skrevet mer om dette i kommentarfeltet til Frøken Makeløs’ glimrende oppsummering av temaet: http://frokenmakelos.com/2012/01/19/derfor-blogger-kvinner-om-trivialiteter/

    Ellers finnes det faktisk en bloggportal for politiske blogger, nemlig bloggeriet.no. Med ujevne mellomrom trekker de fram et tema de setter fokus på. Akkurat nå er det for eksempel mobbing i sosiale medier. På bloggeriet.no kan man også registrere blogger om politikk, og nye innlegg i disse bloggene dukker opp i en generell bloggfeed.

    Bloggeriet.no er fortsatt i oppstartfasen, og mye kan absolutt bli bedre. Men jo flere som registrer bloggene sine der, jo bedre blir portalen, og jo flere politiske og samfunnsrelaterte blogger får leserne vite om.

    Liker

    • Lammelåret
      22. januar 2012

      sungame

      Bloggeriet kan bli bra, men jeg skulle gjerne sett at tempoet var høyere, de samme innleggene blir liggende lenge. Jeg savner også en oversikt over bloggene som er registrert der. Jeg har vært der selv med noen innlegg, men bloggen min har vel ikke stor nok andel samfunnsengasjerte innlegg til å høre hjemme der?

      Ellers er jeg enig i at det er en portal som kan fungere som henviser til samfunnsengasjerte blogger.

      Takk for svar og velkommen til bloggen!

      Liker

      • sungame
        22. januar 2012

        Du har helt rett i at tempoet burde vært høyere, og ei oversikt over bloggene hadde unektelig gjort seg. Men jo flere som registrerer bloggene og innleggene sine der, jo høyere tempo blir det jo.

        Selv om ikke alle innleggene på bloggen din er politiske eller samfunnsrelaterte, går det an å bruke Bloggeriet. Det går nemlig an å registrere enkeltinnlegg. Jeg bruker portalen på den måten, fordi jeg skriver både på norsk og engelsk. Jeg har ikke registrert bloggen som sådan, men registrerer de innleggene jeg skriver på norsk om samfunn og politikk.

        Liker

        • Lammelåret
          24. januar 2012

          sungame

          Jeg har registrert enkeltinnlegg tidligere og har lagt inn link til dette innlegget. Ser at det har fått plass nå og det er jeg glad for! Nå er det fritt fram for alle temaer og det er nok en lur måte å bidra til at flere stemmer blir hørt. Jeg synes det er viktig at det ikke bare er en arena for politikere og folk som allerede har en stemme i media.

          Liker

  39. Undre
    25. januar 2012

    Hei.

    Beklager, sent svar fra meg her.

    Dersom vi vil at gode blogger skal fremheves må vi selv bidra til å fremheve de bloggene vi vil at flere skal lese!

    Ja! Dette er det viktige. Det skader ikke om vi er snillere med hverandre og lenker. Jobben er i bunn og grunn opp til oss selv. 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      27. januar 2012

      Undre

      Det er aldri for sent å legge igjen en kommentar!

      Det er viktigere at vi gjør noe der vi kan enn å klage over at ingen ser oss. Små stemmer teller også.

      Liker

  40. Catharina Evensen
    3. februar 2012

    Her var det mange svar og meninger. Så gøy! Jeg er ny i bloggverden, og prøver og lese meg til hvordan få flere lesere osv. Det er så mange fremmedord, virker så vanskelig, når man ikke kan det. Som med alt annet.

    Men har fått med meg at linker er lurt. Har lagt til linker i min blogg som jeg liker, har ikke spurt om tillatelse og bruker ikke bilder. Ikke fordi det tar for mye plass, men har ikke funnet ut hvordan man gjør det.

    Så lenge man skriver om det man liker er det til glede for en selv, og da kanskje noen andre. Kvalitetsblogg eller ikke. Men ser at jeg dras mot de som blogger om noe leselig, ikke fjolle bilder av klær, sminke osv. Men det kan ha noe med alder å gjøre, og hvor man er i livet.

    Men innrømmer at jeg er opptatt av utseende til bloggen:)

    Liker

    • Lammelåret
      5. februar 2012

      Catharina

      Velkommen til bloggen min!

      Utseendet til bloggen betyr helt klart noe. Jeg leser sjelden blogger som er skrevet på mørk bakgrunn med hvit tekst, fordi det krever for mye av øynene mine. Jeg skygger også unna blogger med mye blinkende dill og reklame som dekker store deler av skrivefeltet. Videre kommenterer jeg bare unntaksvis blogg.no type blogger fordi det er vanskelig å følge opp siden de ikke har mulighet for å få epost når nye svar kommer.

      For å få lesere bør du engasjere deg i andres blogger ved å legge igjen kommentarer og eventuelt følge opp deres tema på din blogg. Du kan også fortelle alle du kjenner og vet om at du blogger og legge link for hvert innlegg du publiserer på Facebookprofilen din, Twitter mm. Og du kan engasjere deg i debatter på diverse forum og bruke link til bloggen din i signaturen. På den måten finner folk deg lett hvis de er interessert i det du skriver.

      Og så må det være enkelt å abonnere på bloggen din. Mange bruker bloglovin’ til dette formålet. Det er også en fordel å publisere jevnlig slik at det blir forutsigbart for leserne når det kommer nytt stoff fra deg.

      Jeg liker designet på bloggen din!

      Liker

  41. Tilbaketråkk: Oppdatere hvor ofte? « Lammelårtanker

  42. Tilbaketråkk: Min bloggskole, del 3: Uttrykk, etikk og tanker om blogging « Lammelårtanker

  43. Tilbaketråkk: Min bloggskole, del 3: Uttrykk, etikk og tanker om blogging : Hjem og familie

  44. Tilbaketråkk: Motivasjon «

  45. grethe
    19. januar 2013

    Ganske ny bloggverden, og syns rett og slett det er en jungel av rosa blogger. Syns det er vanskelig å finne de seriøse bloggene, så en enklere måte å finne frem til okey blogger hadde vært fint. Spør meg ikke hvordan 😛

    Liker

    • Lammelåret
      22. januar 2013

      Hei Grete!

      Velkommen til bloggverden!
      Jeg håper du kommer til å trives og at du finner de bloggene som gir deg lyst til å fortsette å være her.

      Du kan bruke bloggrullen min som et utgangspunkt for å finne gode, velskrevne blogger. Når du har funnet et par du liker godt kan det være lurt å sjekke bloggrullen deres. Jeg vil også anbefale å abonnere på alle bloggene du kommer over, som ser interessante ut ved første blikk. Etterhvert som du har abonnert en stund finner du ut om du vil fortsette med det. Det kan være tidskrevende å vurdere hver enkelt blogg for seg.

      Liker

  46. Tilbaketråkk: Bloggsuksess og troen på genuinitet og at seg selv er nok | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft