Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Velg NÅ!

Det er på tide å velge fremtiden.

Søknadsfristen for videregående skole er 1. mars.

Det skulle vært slik at alle fikk det som de ville, at skoleplassene sto linet opp, kledd i sin fineste stas og at det viste seg at innsiden samsvarte med utsiden. Det er slik i drømmene, der ordner alt seg alltid.

Det har slått meg at det kanskje er slik med livet også, at ting ordner seg.

- stykkevis og delt -

– stykkevis og delt –

 

Livet er mer enn skole og jobb

Selv om det ikke er veldig smart å slutte på skolen som sekstenåring, siden det knapt nok er jobber å få for ufaglærte og sofasliting er forbeholdt de ordentlig syke, så er det noe med det at livet er mer enn skole og jobb. Selv om anonyme tastaturterrorister på nettet setter likhetstegn mellom dropout, latskap og raske penger fra NAV, er veien dit lang for de fleste.

 

Fagbrev og studiekompetanse-miks

Det er ikke særlig smart å slutte på skolen som sekstenåring, og heldigvis er det ikke engang nødvendig – selv ikke for den skoletrøtte. Det går nemlig fint an å kombinere arbeid og skole og attpåtil ende med fagbrev og studiekompetanse og det kan jo være kjekt hvis en skulle ombestemme seg etter noen år og synes skole er litt kult likevel.

Noen ganger må en bare prøve og teste ut hva en liker og ikke føle seg som en taper om en velger feil.

 

Vrient pallebord og Torokake

Det er jo litt sprøtt å tenke på at liksom alle absolutt skal gå i evigheter på skole og så kan de ikke engang snekre et pallebord eller bake en bursdagskake uten å bli lammet av skrekk. Fasaden skal være så fin at innafor er det så skrøpelig at det knapt nok henger sammen. Ironisk nok gidder ikke folk bruke tid på å lage mat, de skal bare ha det lekre kjøkkenet snekret av noen andre – helst underbetalte polakker som risikerer livet for å dekke behovene.

Forstå det den som kan.

 

Hva skal du søke på?

Men så var det den søkinga da. Jeg synes du skal tenke på hva du vil, hva du trives med og hva som gjør deg glad. Hva gjør du når du glemmer tid og sted? Det finnes sikkert et yrke som ligner litt. Når du finner ut hva det er, så finner du ut hva slags utdannelse som trengs og så går du for det!

Det er lov å sette ord på drømmene og tenke stort. Dine drømmer matcher ikke alltid dine foreldres drømmer, men de har hatt sine sjanser. Nå er det din tur!

- det blir bra til slutt -

– det blir bra til slutt –

 

Foreldre: Ungene dine er ikke små utgaver av deg selv. La ungene ta den yrkesveien som er riktig for dem. Din oppgave er å støtte!

Skolemyndigheter: Legg til rette for faglig realisme i undervisningen og samarbeid med næringslivet om å skaffe gode lærlingplasser, helst i nærmiljøet.

Utdanningsveiledere: Lukk øynene for utseendet til eleven. Selv om du tenker «innvandrer» og konkluderer med «drosjesjåfør», kan du ta feil. Kanskje blir hun i stedet statsministeren vår om noen år, eller en suksessfull advokat.

Resten av oss: Hvis flere skal klare å gjennomføre videregående opplæring må vi stå sammen som samfunn. Vi må slutte å snakke ned yrkesfagene og formidle at mastersjuka er alt som teller. Skolene som har elever som bor på hybel må sørge for et trygt sosialt miljø, slik at elvene ikke slutter i ren hjemlengsel. Og det må være god tilgang på timer hos helsesøster, for dem som trenger det.

DA kan fremtiden bare komme – søk nå!

 

Les også:

Samfunnet har skapt dropoutungdommen

Videregående – et selvrealiseringsprosjekt?

~ Lik Lammelårtanker på Facebook og del gjerne ~

~ Bloglovin’ ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

2 kommentarer på “Velg NÅ!

  1. Tilbaketråkk: Samfunnet har skapt dropout-ungdommen | Lammelårtanker

  2. Tilbaketråkk: Videregående – et selvrealiseringsprosjekt? | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: