Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Ikke råd til soft-is

Når noen ikke har råd til soft-is til ungene, blir det sjukt å nedsnakke ferie i Norge. Hvor stort skille mellom folk vil vi ha?

En soft-is er ingenting opp mot ferie, men for noen familier er akkurat den soft-isen sommerens høydepunkt, fordi det er det eneste sommersymbolet de har råd til – eller kanskje ikke. Reise-bort-ferie er bare en drøm.

I dette perspektivet blir det helt vanvittig at folk ikke synes det er skikkelig ferie dersom den ikke tilbringes utenlands. Mer enn halvparten av oss velger ferie utenlands noe som øker opplevelsen av utenforskap for mange som ikke har råd til ferie i det hele tatt. En del av oss sliter dessuten med å kunne reise, av sykdomsmessige årsaker. Og noen har lite sosialt nettverk, det gjør noe med en! Det er altså ikke bare økonomi som stopper mange barnefamilier.

hyttetur

hyttetur

Det er til å grine av når folk nedsnakker hytteferie, som om det er noe mindreverdig. Spør du meg, så vil jeg si at folk som har tilgang på hytte er heldige, ikke uheldige. Som kontrast til hytteferien og hjemmeferien, synes jeg det er sjukt å bruke over tjue tusen på en ukes ferie, som heller kunne vært brukt til å betale ned huslån eller som pensjonssparing eller sparing til ungene.

Noen tar til og med opp lån for å ikke skille seg ut. Det sier meg at vi, som samfunn, er på ville veier. Og disse ferievalgene vi gjør, påvirker. Det betyr noe for andre hva du velger å gjøre. Hvordan du snakker opp eller ned din egen ferie, hvilke holdninger du gir uttrykk for hjemme og på nett. Det betyr noe for hvordan jeg oppfatter meg sjøl og hvordan jeg ser på mitt eget liv. Faktisk.

ja, jeg blir påvirket av dine valg

Ja, jeg blir påvirket av dine valg!

 

I dag er det visst nærmest en plikt å reise på ferie, noe folk føler at de må. Hvor forskrudd er vel ikke verden blitt?!

Samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen Karl-Fredrik Tangen sier til nrk

Det er forbundet med skam å ikke kunne leve litt sånn som de andre kan, fordi det er forbundet med skam å ikke ha. Ikke få være med

Kristin Oudmayer, fagansvarlig i UNICEF, bekrefter Tangens utsagn og forteller at

De [foreldrene] føler at de burde gi ungene det samme som andre får, at det blir flaut for deres barn å komme på skolen fordi de bare har vært hjemme eller på hytta, sier hun.

Neivettuva! Jeg synes du som skal være hjemme i år, uansett hva grunnen er, skal snakke høyt om det! Ikke gjem det vekk.

Det er ikke noe galt i å velge en miljøvennlig ferieform, det er ikke noe galt i å slappe av i ferien, det er heller ikke noe galt i å spare kronene eller å bruke tiden sammen med familie og de vennene som heller ikke dro på utenlandsferie i år. Det er heller ingen skam å være aleine!

Bli hjemme om det er riktig for deg! Og gi deg den roen du trenger. Det er mer verdifullt for ungene enn reiser hit og dit og bekymrede foreldre.

Og du? Den softisen kan du bytte ut med en hjemmelaget smoothie av de billigste fruktene.

Les også

Sommerferien – min lille egotripp

Sommerferiearroganse

 

 

Her skrives det om #hjemmeferie

Petrus og Petrine – 20 tips om rimelige aktiviteter i nærmiljøet

Avdeling Holt – Hjemmeferie i hagen

Casa Kaos – Ingen skam med hjemmeferie

Drømmeland – Hjemmeferie, et negativt ladet ord?

Livet på Notodden – Dårlig samvittighet for hjemmeferie?

Nettmette – Hva er god nok ferie for barn?

 

Kjenner du deg igjen i statusjaget rundt ferier? Hvordan påvirkes du av andres feriesnakk?

 

 

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

18 kommentarer på “Ikke råd til soft-is

  1. Anja Elisabeth Holt
    26. juni 2015

    Jeg blir kvalm av alle ytterpunktene. Skulle ønske man bare kunne si at man var bra nok. Være sammen er bra nok. Og hjem er menneskene – ikke adressen (for den kan man endre).

    Liker

    • Lammelårtanker
      26. juni 2015

      .. men ytterpunktene er der og spørsmålet er hva man gjør med det? Altså jeg kan fint se for meg at den som er fornøyd med ferieformen (valgt eller ikke) blir forstyrret i dette dersom han hele tiden får høre at det ikke er godt nok. Vi er tross alle intensjoner sosiale vesener og påvirkes av andres valg og kommentarer.

      Helt enig med deg, vi skulle vært flinkere til å stenge ute og si at det vi har er godt nok!

      Liker

  2. underveis
    26. juni 2015

    Veldig bra! For vår familie er det aller beste når vi er «på hytteferie hjemme». Spiller kort, spiser frokost på trappa, steker vafler og bader i tjernet! Det er ikke synd på mine unger om det er slik de har det hele sommeren.

    Liker

    • Lammelårtanker
      27. juni 2015

      Det er jo akkurat dette som er mangelvare i mange familier i hverdagen! Derfor synes jeg det er merkelig at mange velger å reise bort og kjøre fullt opplegg de få ukene med ferie hver sommer (hvis vi da regner den tiden der hele familien har fri). Hvorfor ikke heller slappe av og ha late dager?

      Liker

      • På tjukka
        28. juni 2015

        er det ikke fint at noen liker det ene og andre det andre? Hvis man elsker å reise og slapper av og koser seg med det, hvorfor er det merkelig for deg? Hjemmeferie er bra, hytteferie er bra, reiseferie er bra – alt til sin tid og til sine folk, syns jeg da.

        Liker

        • Lammelårtanker
          29. juni 2015

          Jeg synes det er merkelig at folk som har en travel hverdag – og som klager over det – velger enda mer aktiviteter i ferien, istedet for å slappe av hjemme. Da jobber de mot seg selv, og det er da ganske meningsløst.

          Liker

  3. Greta
    26. juni 2015

    Er alene med en sønn på snart 13, vi blir hjemme hele sommeren, jeg er uten fast arbeid og syk, så kommer meg ikke så langt ut, uten at noen kjører oss. Heldigvis så synes min sønn det er greit å være hjemme. Vi bor jo så sentralt at vi har mye å ta oss til i nærområdet, uten at det koster skjorta 🙂

    Liker

    • Lammelårtanker
      27. juni 2015

      Så bra at dere bor sentralt! Det løser en del, når en slipper å bruke tid og penger på transport. Ønsker deg og dere en fin sommer – sammen! Og god bedring!

      Liker

  4. Heidi
    27. juni 2015

    Jeg har tidligere takket nei til gratis/sponsede turer, for jeg liker bare unntaksvis å reise bort, og det har jeg det bra med. Heldigvis, med tanke på at jeg ikke ville hatt råd heller. Feriesnakket påvirker meg likevel, men da fordi jeg blir trist av mangelen på omtanke for kloden og dem som i størst grad rammes av klimaendringene. I tillegg synes jeg det er et kjedelig samtaleemne all den tid de færreste som reiser bort, reiser til et sted de har noe spennende å fortelle fra, eller til et sted hvor man kan oppleve ting som er grunnleggende annerledes enn hjemme, så det blir bare nok et tema hvor alle egentlig forteller om de samme opplevelsene bare fra forskjellige steder i verden.

    Liker

    • Heidi
      27. juni 2015

      Men det var vel også poenget i en av lenkene dine. Jeg synes det er kjedelig!

      Liker

    • Lammelårtanker
      29. juni 2015

      Folk tenker ikke miljøvennlighet i feriene, sånt må man ikke bry hjernen sin med. Det forstyrrer kosen, vet du..

      Liker

  5. Tilbaketråkk: En sommer jeg tar meg råd til | John Olavs skriveloft

  6. Kristine
    8. juli 2015

    De beste ferieminnene jeg har fra barndommen er delvis fra hytta med brettspill og gåturer, delvis å slappe av hjemme. Når snøen smeltet i påsken var høydepunktet å få gå med tynn jakke/joggesko, og om sommeren fantes det ikke noe bedre enn å leke boksen går med alle nabobarna, løpe i sprederen, eller sykle til stranda/i skogen.
    Synes det er helt forferdelig at barn skammer seg over ikke å reise utenlands og at ferie, som så mye annet, blir en form for «konkurranse» (kanskje prøver man ikke å vinne, men i det minste henge med alle andre.)

    Flott innlegg, som alltid. Endelig fikk jeg kommentert også!

    Liker

  7. Livets små øyeblikk
    11. juli 2015

    Jeg slutter aldri å undres over bruken av ordet «ferie». For meg er å ha ferie det å ha fri fra jobb og skole, at det har blitt synonymt med å reise synes jeg bare er trist. Mine barn har aldri vært i utlandet i ferien, det har vært et valg vi voksne har tatt og ingen av barna har tatt skade av det. Ei heller har vi som familie eller som enkeltpersoner blitt sett på som «mindreverdig» fordi vi ikke drar til utlandet men så kan jo det si mer om de menneskene vi omgir oss med enn de menneskene som beskrives i media.

    God Sommer ønskes deg uansett hvor du tilbringer den, håper du får kjenne litt på ferieroen og at solen skinner litt på deg.

    Liker

  8. Tilbaketråkk: Feriehykler

  9. Anne
    9. august 2015

    Maset med ferier i utlandet begynte allerede på syttitallet og det var skolen som skulle vite hvor vi hadde feriert. Stilene våre ble lest høyt av lærer som kikket forundret på de få som ikke hadde reist langt vekk i løpet av sommerukene. Det fikk naturligvis medelevene til å stirre og man følte seg naken og skamfull.

    Mine foreldre hadde ikke alltid ferie på likt (fellesferie og jobb i helsevesenet går ikke alltid opp). Derfor hente det at vi måtte ta en to-tre korte helgeturer og bo på hytte, ikke altfor langt fra hjemmet. Det ble ikke regnet for ordentlig ferie den gang heller.

    Læreren kan faktisk bli barnas største mareritt når ferien er over. Kanskje skolen bør instrueres om å være varsom med å snakke om ferien?

    Liker

    • Lamme Tanker
      9. august 2015

      Ja, eller kanskje fokusere mer på opplevelsene enn om stedene? Det er jo ikke gitt at ferien har vært god bare fordi en har vært på det rette stedet.

      Liker

  10. Tilbaketråkk: Sommerens høydepunkt var..? | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft