Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Smurfine slår til mot mannsdominans

Det er da søtt, er det ikke? Disse smurfene og denne høye jenta som vasser rundt blant småfolket, som den heltinnen hun er.

Det som slår meg er at hun like gjerne kunne følt seg klumsete og rar i stedet for som en prinsess. Er det beundringen som trekker henne opp?

Smurfine-syndromet er ikke bare søtt, det handler om kvinner i filmbransjen, da helt fra hvilke stykker som blir satt opp til hvilke skuespillere som gestalterer karakterene. Reese Witherspoon er kjent fra Lovlig Blond filmene, der hun fremstår som mer eller mindre dum, men utenfor settet er hun langt i fra dum.

Witherspoon er opptatt av kvinner i filmbransjen – og hun gjør noe med det. For mange, som meg selv, er ikke spesielt opptatt av dette området når det kommer til likestilling mellom menn og kvinner. Vi ser film og ferdig med et par timer, det er alt. Men når en tenker over det, så er det vel litt rart at bransjen er såpass mannsdominerende som den er?

Det er ikke det at kvinner trenger tilrettelegging fordi de er mindre gode enn menn, det vitner flere Oscar-nomineringer til filmer produsert av Witherspoons filmselskap om. Det er vel heller det at et mer balansert mediebilde gjør noe med forventningen til hva kvinner og menn er egnet til og kan. Dersom kvinner i hovedsak spiller slitne husmødre etter 35 eller klistrer seg til mannen som tause pyntefjær, ja da sniker det seg inn i forestillingen om hva menn og kvinners roller er – i det virkelige liv.

Omvendt kan man si at filmene vi ser bør gjenspeile den virkeligheten mange av oss lever i, der menn og kvinners muligheter er flere enn disse få som vises på lerretet.

Spørsmålet er om filmbransjen bør ha noe med likestillingsspørsmål å gjøre i det hele tatt? Eller bør fiksjon og samfunn være to ulike enheter? Er dét i det hele tatt mulig? Det tror ikke jeg.

Hæppi smurf

Hæppi smurf

Les gjerne artikkelen innlegget inspirert av:

Smurfine slår til mot mannsdominans

Tidligere i bloggen:

Flinke jenter

Innestengt i heisen med..?

 

Takk til Sigrun for lånet av smurfebildet! Du finner henne i Smuleskogen!

 

 

~ Følg lammelårtanker på Face og del gjerne ~

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: