Hverdagsskribenter trenger også mat og noen retter er gode nok til å ønske at flere skal få ta del i godsakene.
Jeg er blant dem som koser meg med å lese oppskrfter og å planlegge menyer. For et par dager siden lagde jeg kjøttboller av lam (kofta) som jeg dyppet i yoghurtdip med agurk, tomat og mynte. Til dette serverte jeg nan. Det ble veldig godt og jeg vil dele oppskriftene med dere. Oppskriftene er hentet fra Den store fingermat kokeboken (Könemann 1998) og er skikkelig kosemat en kjølig høstkveld, eller som ekstra god middag en vanlig dag.
Krydrete koftaer
500 g lammekjøttdeig
1 liten løk, finhakkes
1 fedd hvitløk (jeg bruker en t-skje fra glass med knust hvitløk)
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
1/4 ts malt kanel
1/2 ts rød chili, finhakkes (jeg bruker tilsvarende mengde knust chili fra glass)
1 ts tomatpurè
1 ss frisk mynte, hakket
1 ss frisk koriander, hakket
olje til steking
Dette lukter fantastisk godt! La farsen stå en stund gjerne til neste dag, men husk å sette det kaldt! Stek så mange boller du orker og gjerne dagen før servering. Du kan varme dem opp i stekefolie i ovnen dagen de skal spises. Mulig at du spiser alt opp samme dag, for disse er virkelig gode!
Yoghurtdipp
125 g yoghurt naturell
1 fedd hvitløk
1 ss frisk mynte, hakkes
Dette blandes og la stå til maten skal spises. Like før servering blander du i:
1 liten tomat med fjernet kjerne og hakket smått
1/2 slangeagurk med fjernet kjerne, rives på rivjern og ha i sikt for å renne av vannet, klem sammen slik at mest mulig væske fjernes
Oppskrift og framgangsmåte for nan finner du når du trykker på linken over her. Du imponerer med nan dersom du bruker denne!
Dessert må vi ha! Denne desserten tar opp smakene fra middagen og utnytter mynten. Det er gjerne mye igjen av urten etter kjøttbollene har fått sitt og det må ikke kastes!
Jordbærsmoothie med mynte (en porsjon)
3 dl frosne jordbær
2 dl yoghurt naturell
3 ss honning
frisk mynte
Alt kjøres i mikseren for å bli en jevn masse, smak underveis slik at du får den slik du liker den best! Pynte med et par blader mynte.
KOS DEG MED GOD MAT!
Ps! Strengt tatt skulle jeg hatt bilder av all maten ferdiglaget, men jeg nøyer meg med lukten som siver opp i nesen deres nå. Du kjenner det, ikke sant?
*******
Følg gjerne Lammelårtanker via wordpress (fyll ut adressen din i et vindu til høyre), via Bloglovin‘ eller lik siden min på Facebook (husk å krysse av for å få varsler).
Velkommen og velbekommen!
Da har oppskriftene blitt lag i oppskriftsmappen min. Under Lammelårmat.
Kjekt å ha.
Skal prøve den og gi tilbakemelding (kommer kanskje litt an på kokken også?)
Ha en fin kveld 🙂
LikerLiker
Køfte er godt.
Får det på Sans rett nedi gata her.
LikerLiker
Eg seier berre NAM! Og takk for tips, eg skal prøva det ein dag eg har god tid på kjøkkenet..:)
LikerLiker
Dette hørtes bare fantastisk godt ut, akkurat min type mat! Denne skal prøves når jeg og dattera er hjemme alene, gutta liker nemlig ikke krydret mat. Men smoothie er noe for alle mann så det skal nok gutta også få smake:)
Ha en fin natt og ei god uke!
LikerLiker
Høres veeeldig godt ut! 🙂 Og en dag skal jeg prøve meg på Nan-brød! Det har jeg aldri laget før.
LikerLiker
«Ser» så godt ut! 😀 Og jordbær smoothie med mynte er jo bare helt NAM! 😀 Dette må prøves! ❤
LikerLiker
Nam 🙂 Disse hørtes veldig gode ut! Jeg stekte over 10 kg kjøttboller forrige dagen (til en gresk fest vi skal ha), så akkurat nå har jeg (merkelig nok) blitt litt lei kjøttboller :)))) Litt annen type da. Av vanlig kjøttdeig. Og så bruker jeg en krydderblanding jeg kjøper i Sverige som heter Bifteki. Men de er smakfulle og populære. Jeg serverer dem med tsatziki, stekte potetbåter og salat.
LikerLiker
å dette er akkurat sånn mat som jeg liker! lagrer og skal prøve en dag!
Har du prøvd med annen kjøttdeig enn av lam? Den er vanskelig å få tak i, men gir jo en egen smak
LikerLiker
Lam er lett å få tak i nå, jeg kjøper på Meny og jeg kjøper mye slik at det holder lenge. Har stor fryser!
LikerLiker
Gi meg tilbakemelding når dere har prøvd!
Alltid gøy å dele oppskrifter og prøve andres.
LikerLiker
Takk for middagstipset, lammelåret. Det er lov å la seg friste.
LikerLiker
Tilbaketråkk: A4-familien slår til igjen | Lammelårtanker