Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Lammekjøttboller med dipp og nan med jordbærsmoothie til dessert

Hverdagsskribenter trenger også mat og noen retter er gode nok til å ønske at flere skal få ta del i godsakene.

Jeg er blant dem som koser meg med å lese oppskrfter og å planlegge menyer. For et par dager siden lagde jeg kjøttboller av lam (kofta) som jeg dyppet i yoghurtdip med agurk, tomat og mynte. Til dette serverte jeg nan. Det ble veldig godt og jeg vil dele oppskriftene med dere. Oppskriftene er hentet fra Den store fingermat kokeboken (Könemann 1998) og er skikkelig kosemat en kjølig høstkveld, eller som ekstra god middag en vanlig dag.

Krydrete koftaer

500 g lammekjøttdeig

1 liten løk, finhakkes

1 fedd hvitløk (jeg bruker en t-skje fra glass med knust hvitløk)

1 ts malt koriander

1 ts malt spisskummen

1/4 ts malt kanel

1/2 ts rød chili, finhakkes (jeg bruker tilsvarende mengde knust chili fra glass)

1 ts tomatpurè

1 ss frisk mynte, hakket

1 ss frisk koriander, hakket

olje til steking

Dette lukter fantastisk godt! La farsen stå en stund gjerne til neste dag, men husk å sette det kaldt! Stek så mange boller du orker og gjerne dagen før servering. Du kan varme dem opp i stekefolie i ovnen dagen de skal spises. Mulig at du spiser alt opp samme dag, for disse er virkelig gode!

 

Yoghurtdipp

125 g yoghurt naturell

1 fedd hvitløk

1 ss frisk mynte, hakkes

Dette blandes og la stå til maten skal spises. Like før servering blander du i:

1 liten tomat med fjernet kjerne og hakket smått

1/2 slangeagurk med fjernet kjerne, rives på rivjern og ha i sikt for å renne av vannet, klem sammen slik at mest mulig væske fjernes

Nan

Oppskrift og framgangsmåte for nan finner du når du trykker på linken over her. Du imponerer med nan dersom du bruker denne!

Dessert må vi ha! Denne desserten tar opp smakene fra middagen og utnytter mynten. Det er gjerne mye igjen av urten etter kjøttbollene har fått sitt og det må ikke kastes!

 

Jordbærsmoothie med mynte (en porsjon)

3 dl frosne jordbær

2 dl yoghurt naturell

3 ss honning

frisk mynte

Alt kjøres i mikseren for å bli en jevn masse, smak underveis slik at du får den slik du liker den best! Pynte med et par blader mynte.

 

Deilig mat

mm.. deilig!

 

KOS DEG MED GOD MAT!

Ps! Strengt tatt skulle jeg hatt bilder av all maten ferdiglaget, men jeg nøyer meg med lukten som siver opp i nesen deres nå. Du kjenner det, ikke sant?

*******

Følg gjerne Lammelårtanker via wordpress (fyll ut adressen din i et vindu til høyre), via Bloglovin‘ eller lik siden min på Facebook (husk å krysse av for å få varsler).

Velkommen og velbekommen!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

12 kommentarer på “Lammekjøttboller med dipp og nan med jordbærsmoothie til dessert

  1. mormor
    18. september 2011

    Da har oppskriftene blitt lag i oppskriftsmappen min. Under Lammelårmat.
    Kjekt å ha.
    Skal prøve den og gi tilbakemelding (kommer kanskje litt an på kokken også?)

    Ha en fin kveld 🙂

    Liker

  2. Kamelryttersken
    18. september 2011

    Køfte er godt.
    Får det på Sans rett nedi gata her.

    Liker

  3. Røsslyng - Dikt for dagen
    18. september 2011

    Eg seier berre NAM! Og takk for tips, eg skal prøva det ein dag eg har god tid på kjøkkenet..:)

    Liker

  4. Hanne
    18. september 2011

    Dette hørtes bare fantastisk godt ut, akkurat min type mat! Denne skal prøves når jeg og dattera er hjemme alene, gutta liker nemlig ikke krydret mat. Men smoothie er noe for alle mann så det skal nok gutta også få smake:)

    Ha en fin natt og ei god uke!

    Liker

  5. Kristine
    18. september 2011

    Høres veeeldig godt ut! 🙂 Og en dag skal jeg prøve meg på Nan-brød! Det har jeg aldri laget før.

    Liker

  6. Innie
    19. september 2011

    «Ser» så godt ut! 😀 Og jordbær smoothie med mynte er jo bare helt NAM! 😀 Dette må prøves! ❤

    Liker

  7. mormor
    20. september 2011

    Nam 🙂 Disse hørtes veldig gode ut! Jeg stekte over 10 kg kjøttboller forrige dagen (til en gresk fest vi skal ha), så akkurat nå har jeg (merkelig nok) blitt litt lei kjøttboller :)))) Litt annen type da. Av vanlig kjøttdeig. Og så bruker jeg en krydderblanding jeg kjøper i Sverige som heter Bifteki. Men de er smakfulle og populære. Jeg serverer dem med tsatziki, stekte potetbåter og salat.

    Liker

  8. Alexia
    20. september 2011

    å dette er akkurat sånn mat som jeg liker! lagrer og skal prøve en dag!

    Har du prøvd med annen kjøttdeig enn av lam? Den er vanskelig å få tak i, men gir jo en egen smak

    Liker

  9. Lammelåret
    20. september 2011

    Lam er lett å få tak i nå, jeg kjøper på Meny og jeg kjøper mye slik at det holder lenge. Har stor fryser!

    Liker

  10. Lammelåret
    20. september 2011

    Gi meg tilbakemelding når dere har prøvd!
    Alltid gøy å dele oppskrifter og prøve andres.

    Liker

  11. Elisabeth
    23. september 2011

    Takk for middagstipset, lammelåret. Det er lov å la seg friste.

    Liker

  12. Tilbaketråkk: A4-familien slår til igjen | Lammelårtanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft