Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Utebursdag i februar – bare styr?

Å feire barnebursdag i februar er ikke noe problem.

Ryktet forteller at det er så mye enklere å arrangere barnebursdag om sommeren, men selv synes jeg den mest utfordrende perioden er i overgangen mellom varmt og kaldt. Det blir vanskelig å vite om en skal satse på inne- eller utebursdag i de periodene av året der været er ustabilt. Å feire på lekesenter kan bli dyrt og er for mange uønsket uansett, kanskje fordi det oppleves som upersonlig? Selv synes jeg støyen på slike steder er uutholdelig, omtrent som tortur.

Midt på vinteren er det alltid snø her jeg bor og da betyr det liksom ikke noe om det er to eller ti minus. Unger opp mot midten av barneskolealder er vant med å være ute i all slags vær og foreldre er vant med å kle ungene godt, altså er det meste klart i utgangspunktet.

Å feire bursdag ute krever lite forberedelser, er min erfaring. Det er en svær fordel å slippe å vaske hjemme og slippe ryddingen. Når alt skjer ute slipper en til og med å pynte (men det er koselig med noen ballonger – selve bursdagssymbolet, spør du meg)!

Utebursdaglek

Utebursdaglek

Her er forslag til aktiviteter:

 1. Bygge snøborg – eventuelt mange små som har forbindelse med hverandre
 2. Kaste snøballer på blink
 3. Grille pinnebrød, pølser, fiskekaker, burgere, marshmellows, banan med sjokolade inni
 4. Flaskebane – spar på tomflasker og fyll de delvis med vann, legges ute i snøen et par dager før bruk slik at vanner fryser – kjør for lek eller konkurranse
 5. Aking, gjerne med hopp

På forhånd kan du lage til benker av snø med plank over, liggeunderlag, greiner eller skinnfell. Også lurt å ha noen pølsepinner klare slik at det ikke blir mye ventetid for skrubbsultne unger.

Veldig lurt å opplyse om at det er utebursdag i invitasjonen og at andre voksne også er velkomne, for da kan du kombinere barnebursdagen med å bli bedre kjent med andre voksne og samtidig få litt hjelp.

Ikke alle unger elsker snø og utelivet, så det kan være lurt å pakke en ekstra sekk med varme sokker, en ekstra ullgenser, et teppe og litt ekstra sjokolade. Pass også på å ha f.eks en kjelke til de som helst ikke skal sitte direkte på kaldt underlag. Det kan også være lurt å ha en plan for hvordan du skal holde styr på alle sammen. Det kan være lurt å fordele oppgavene på forhånd slik at den ene voksne holder oversikt over hvor alle ungene befinner seg og den andre ordner med aktivitetene (alt fra gaveåpning til grilling og andre ting som brått oppstår). Skrekken er unger som forsvinner uten at man aner hvor de er blitt av!

Det legger seg alltid en litt tung klump av ansvar i magen når foreldrene til gjestene går. Der står vi igjen og har ansvar for det kjæreste de har, hva om noe oppstår vi ikke har kontroll på? Kjenner du det igjen?

Det går alltid bra og det er alltid morsomt med bursdag, men likevel fester alvorligheten seg, kjenner jeg. Det er vel bare slik det skal være, eller hva tror du?

 

Hvordan pleier dere å feire barnebursdager i vinterhalvåret?

 

Les også

Hvor langt kan barnet gå?

Ensom barndom og inkludering

~ Lik Lammelårtanker på Facebook ~

Reklame

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

17 kommentarer på “Utebursdag i februar – bare styr?

 1. Siri
  19. februar 2014

  Vi har novemberbarn og har i mange år feiret ute. Vi har bålpanner, vi griller og har skattejakt i skogen, og å løpe rundt og rundt på plenen er også en suksess. I november kan det være mildt og bart, det kan regne og det kan snø – det funker, barn i dag har klær til å tåle det. Men det må gis beskjed om, så klart.
  Vi har også ballonger ute – funker som bare det.

  Det vi ikke har ute, er gaveåpning. Det blir bare mas og lett uoversiktlig.
  Fordelen med utebursdag er at det er plass til fler. Selv om det med plass ofte er i oss voksnes hoder…

  Liker

  • Lammelåret
   21. februar 2014

   Går det ikke mye tid til av- og påkledning hvis de først skal åpne gaver inne og så være ute resten av tiden?

   Liker

 2. underveis
  19. februar 2014

  Utebursdag med ordentlig vinter eller ordentlig sommer er flott. Vi har et tidligaprilbarn og et seintoktoberbarn – det er mer i den ustabile søletida – og litt vanskeligere – men vi har vært ute med dem også. Grilling under presenning i mørk kveld med lykter… Sommerbarnet har vi alltid utebursdag for – i år var vi på piknik oppe i skogen.
  (og her er det også totalt nei til lekelandbursdag, ikke aktuelt)
  Gratulerer til bursdagsbarn!

  Liker

 3. Marthe
  19. februar 2014

  Det er jo egentlig bare et speidermøte med lite læring og mye kos og lek 🙂 Bål, spennende mat og aktive leker er ofte det som faller best i smak 🙂 Planlegg alltid litt mer enn du tror du trenger, ha flere samlinger av alle underveis så du ikke mister oversikten og prøv deg gjerne på litt fellessang. )

  Liker

 4. sofeleringer
  19. februar 2014

  Mine tre har alle bursdag mellom 28. mai og 11. juni, og vi har veldig ofte hatt utebursdager. Mine har også vært i ute-vinter-bursdager, jeg syns det er supert å få hjem barn med røde kinn duftende av bål og snø. Herlig! Å ha utebursdag 28. mai er litt risky, men vi har gjennomført. Jeg syns det er enklere å ha utebursdag enn inne, fordi det er så mye å ordne inne (rydde unna ting man ikke vil ha klådd på bla a) samt at det blir mye søl og rot etterpå. Og støynivået er mye lettere å håndtere ute.

  Liker

 5. Casa Kaos
  19. februar 2014

  Jeg har ett novemberbarn og har faktisk tenkt tanken å ha utebursdag. I fjor ble det pysjbursdag inne. Men etter å ha lest dette, tror jeg jammen jeg skal gå for utebursdag neste gang.
  Takk for mange gode tips!

  Liker

 6. Anja Elisabeth Holt
  19. februar 2014

  Naboene våre er fantastiske. de laget påskehopprenn med hinderløype. Her kan jo både barn og voksne delta! Man kan jo lage en mer barnevennlig løype, med aking, kaste tennisballer i bøtte, hinderløype mellom skistaver….

  Video er her: http://avdelingholt.no/anja/?p=18878

  Kos dere masse, og hurra for utebursdag i snø! Du trenger ikke mer enn en hage og en bålpanne så er du langt på vei!

  Liker

 7. EventyrElin
  19. februar 2014

  Hurra for at du slår et slag for utebursdager! Her i vennegjengen har det blitt påfallende mange flere av disse den siste tiden, jeg tror jo naturligvis det skyldes våre suksessfulle bursdagsfeiringer 😉 Vi har bare hatt utebursdager siden vi begynte å feire Arvingens toårsdag. Det er alltid fint ute, uansett årstid, men det er klart det setter noen ulike rammer for tilrettelegging. Vi har lavvo med ovn og tenker det kommer til å bli et fint tilskudd til feiringa som står for døra om ikke lenge (men det har vi jo fordi vi er ute på tur i utgangspunktet, jeg foreslår altså ikke å gå til innkjøp av sånt noe bare for å feire bursdag – men det kan kanskje leies/lånes av noen?).

  Heldigvis har vi så små unger at foreldrene kommer sammen med barna. Når slutter man med sånt noe, egentlig?

  Liker

  • underveis
   20. februar 2014

   Fireårsdagen er ofte en sånn overgangsbursdag, noen har med voksne, andre ikke – femårsdagene er stort sett uten voksne. Men barn som ønsker det og trenger det må jo få ha med sine så lenge det trengs.

   Likt av 1 person

 8. ToPlussTre
  19. februar 2014

  Mine unger er født i april/august, så vinterbursdag har ikke vært aktuelt. Men kjenner jeg dem rett ville de elsket en sånn bursdag du beskriver!! Base rundt i snø, rope og hyle, ikke være redd for å søle og samtidig spise kake… finnes det noe bedre? 😉

  Jeg går og funderer på utebursdag for tvillingene 27. april, så sant ikke været er helt pyton. Synes det meste som foregår utendørs er enklere, og lekesenter blir fort litt dyrt 🙂

  Liker

 9. Å elske og ære
  19. februar 2014

  Vi har to barn med bursdag i mars og lite hus, så her har det vært utebursdag de siste årene. Helt topp!!

  Liker

 10. Drømmelykke
  19. februar 2014

  Vi har bare januar/februar barn og jeg har absolutt vært inne på tanken om utebursdag. Hadde det bare vært oss som bestemte så hadde det nok blitt det på syvåringen, men her bør vi helst invitere alle guttene i klassen (25 stk). Vi har derfor slått oss sammen med noen andre og de er ikke så giret på utebursdag når vi skal holde oversikten på så mange! 🙂

  Liker

  • Lammelåret
   20. februar 2014

   Hvor mange bursdagsgjester som kommer er absolutt et poeng! Det er stor forskjell på 7-8 unger man kjenner og 20 man kjenner sånn halvveis. Siden det er et norsk bursdagsprinsipp at alle av samme kjønn skal inviteres, kan det fort bli mange gjester. Synes skolene skulle tenke på dette når de lager grupper til klassene, omtrent like mange gutter som jenter i hver klasse. Da blir det så mye enklere for oss foreldre! (ja, det siste var ironi)

   Liker

 11. Hege
  21. februar 2014

  Her er mange gode ideer – og linker til andre steder med gode tips:

  http://villglede.no/?p=2850

  http://villglede.no/?p=642

  Vi gjennomførte en 10-års bursdag i november. Møtte opp på skolen etter siste time, og gikk inn i lysløypa med hele klassen ca 2 kilometer. Hadde oppgaver underveis (f.eks. fylte et glass med godterisopp – gjett hvor mange som er i glasset. Alle fikk gjette, og soppene ble delt ut underveis. Quiz om bursdagsbarnet – ja-nei spørsmål, de som mener nei går på den siden, de som tror ja går på den siden. Hadde på forhånd spent opp et tøystykke mellom to trær ned mot en bekk. Satte frem to enkle fiskestenger, og så fikk alle fiske sånne røde godterifisk.)

  Vel fremme grillet vi pølser (på grill) og etterpå marshmallows. Brukte mange av de ideene/lekene som ligger på linkene over.

  Gele ble laget og servert i plastglass, enkelt å sette frem sammen med vaniljesaus. Muffins/kanelsnurrer og annet som er ferdig porsjonert og lett å ta med seg i hånda er en suksess.

  Innbydelsene var selvfølgelig en rev (i fjor høst), og serviettene ditto.

  Liker

 12. Lammelåret
  21. februar 2014

  Dette ble en veldig flott tråd, damer!
  Masse gode innspill, tips og erfaringer.

  Tusen takk!

  Liker

 13. lillemille
  21. februar 2014

  Supre ideer, 13 års dag nærmer seg her i huset og jeg kjenner jeg blir mo i knea når huset skal shines for så å fylles med hormonelle nestenvoksne. Må jo være perfekt å ta dem med på et sprell ute! Kan tenkes at far også kommer på banen på en slik ide:) Tusen takk for gode ideer og godt initiativ «lammelåret».

  Likt av 1 person

 14. Tilbaketråkk: Triksene som gir bursdagsgjester | Lamme Lår

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 19. februar 2014 av i Foreldrerollen med stikkord , , , , .
Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: