Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Thinspiration – hva er det uttrykk for?

Hva ligger bak et ønske som blir til handling med mål om å endre kroppens ytre? Hva er det thinspiration treffer i dem som «trenger» det?

I tenårene vokser usikkerheten frem og blandes med behov for å høre til og individualisme. Kroppen utvikler seg og kjennes fremmed for noen, som om den forakter hvem den unge identifiserer seg med. Psykisk modenhet og kroppslig modenhet går ikke hånd i hånd. Når kroppen modnes før hodet, tror jeg personen lettere blir påvirket av de ytre tingene og at behovet for nettsider som gir svar på noe av usikkerheten blir attraktive. Usikkerheten får svar.

Når forventningene fra omsorgspersoner er «feil»  ut fra hva barnet trenger tror jeg barnets forventningene til seg selv kan ta ekstreme former. Jeg tror særlig det gjelder når det er mye taus kommunikasjon og det er liten åpenhet mellom familiemedlemmene. Trygge barn søker ikke svar på hvordan de skal være i like stor grad som utrygge barn, fordi det har en stabil basis i seg og ikke trenger den utenfra. Tror jeg.

Å ha noe å strekke seg etter er viktig psykologisk sett, forventninger regulerer handlinger og følelser. At noen har positive forventninger til deg gjør at du føler deg viktig. Når en føler seg viktig vokser velviljen og motivasjonen fram: En strekker seg og vokser fordi en blir belønnet for det. Stolte foreldre er en belønning. Uten noen som tror på en, kan det være vanskelig å tro på seg selv. Og en blir mer oppmerksom på hva andre forventer når tryggheten ikke er tilstede i seg selv. Tenåringens identitetssøken blir mer komplisert når tilbakemeldingene en får fra sine nærmeste er ustabil og usikker.

Kan det være at behovet for å regulere kroppens ytre henger sammen med tomhet eller følelsesmessig kaos fordi forventningene til den unge er negative eller fraværende?

Farlig trend, modellår – LENKE

En tynnspirerende boble – LENKE

Under coveret/»La oss få vite hva som ligger under cover-modellens cover» – LENKE

Flere innlegg i denne bloggen: Kroppsbevissthet og kvinnemakt, Når sykdom blir et image

**

De nærmeste dagene kan det komme flere innlegg under samme tema, følg med! Følg også gjerne med på min Facebook-side, der legger jeg av og til lenker til andres blogginnlegg og artikler jeg vil anbefale deg å lese. Velkommen!

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

17 kommentarer på “Thinspiration – hva er det uttrykk for?

 1. Kamelrytterske
  14. april 2013

  Ja

  Liker

 2. Thinspiration er et uttrykk for: «Se så tynn og fin jeg er»! En livsfarlig trend som jeg har skrevet om tidligere, og som jeg håper jeg kan få lov til å sende med her i min kommentar.

  http://www.vargas12.com/2013/03/thinspiration-den-nye-trenden-blant-unge-jenter-livsfarlig/

  Et meget viktig tema, nettopp fordi det ofte havner med spiseforstyrrelser for unge jenter, og til og med gutter.

  Takk for at du skriver om så viktige tema Lammelåret.

  Vargas

  Liker

  • Lammelåret
   14. april 2013

   Hvorfor tror du noen trenger tynn-og-fin-bekreftelsen istedenfor bekreftelse på hva de kan?

   Helt i orden at du legger igjen lenke til innlegget ditt!

   Liker

 3. Mandagsmor
  15. april 2013

  Datteren min er snart tenåring. Hun sier hun blir sjokkert over bilder som viser unge syltynne modeller, over ukeblader og aviser som fokuserer på den ene slankekuren etter den andre. Hun er bekymret for venninner som lar seg påvirke, veier seg hver uke og spiser minst mulig. Så langt virker det heldigvis som hun lytter til fornuften, selv om også hun sliter med å få hodet til å forstå at vekten øker fordi kroppen vokser – ikke fordi hun er blitt tykk. Og det er ikke lett, – hverken for unge jenter eller foreldre, når media (les: motebildet) fremstiller det å være tynnest mulig som den eneste veien til lykke og anerkjennelse. Tør ikke tenke på hvordan motebildet påvirker jenter som ikke har hjemlig backup…
  Takk for at du tar opp et viktig tema.

  Liker

  • Lammelåret
   15. april 2013

   Det skumle er at når slike bilder får mye plass endres sakte vårt syn på hva som er normalt og vi tilpasser oss det – og ser ikke at det er normen som er syk. Påvirkningen unge utsettes for er ekstrem sammenlignet med hva vi som var unge før internett ble utsatt for. Hva mener du vi som foreldre kan gjøre for at uheldige forbilder ikke skal bli verdsatt av barna? Kanskje særlig jenter?

   Liker

 4. mettemia
  15. april 2013

  Hei. Du snakker om forventninger! Vet du at forventninger gjør oss synlige? Når ingen forventer noe av deg, blir du faktisk usynlig. Derfor er det viktig at vi som foreldre forventer at ungene våre hjelper til hjemme. For når ungene/ungdommene hjelper til med oppgaver hjemme, skaper det en tilhørighet til fellesskapet/familien. Så må forventninger og barnets/ungdommens forutsetninger stemme overens. Ellers tror jeg fort det blir som du skisserer i innlegget ditt. Kanskje forventningene til våre unge er urealistisk høye, derfor blir det så voldsom kroppsfiksering? Jeg har aldri hørt begrepet «Thinspiration» !! Bare at et sånt begrep har kommet til, er et tankekors i seg selv!

  Liker

  • Lammelåret
   15. april 2013

   Det er viktig å ha forventninger til unger (og hverandre) og jeg tror at vi alltid har det og utstråler det på en eller annen måte. Unger tilpasser seg våre forventninger.

   Du skriver om usynlighet: Ja, ser det på samme måte som deg!

   Liker

 5. sotengelen
  15. april 2013

  Viktig tema. Jeg er glad jeg, stort sett, har vært for lat til å la meg påvirke nevneverdig.

  Så vidt jeg skjønner er mye av greia det å ha kontroll over «noe» og at det nærmeste «noe» å ha kontroll over er seg selv og sin egen spising. Kanskje en skulle lage/bevisstgjøre andre «noer» å ha kontroll over?

  Liker

  • Lammelåret
   15. april 2013

   For lat? Hmm… jeg vil heller si at du er trygg på det området slik at du ikke trenger dette tynn-fellesskapet. Det er det beste!

   Kontroll er nok et stikkord, men også innhold i livet: Jeg tror mange opplever tomhet i livet og leter etter det på egenhånd. Å fordype seg så mye i egen kropp som dette innebærer utrolig mye arbeid og fokus og fratar personen oppmerksomhet mot det hun ellers måtte forholdt seg til. Hva er det hun ikke orker å ta innover seg? Enig med deg: Hva er det hun som søker thinspiration forsøker å kompensere for og distansere seg fra?

   Liker

 6. Bjørn Hølbakken
  15. april 2013

  Hei.

  Thinspiration var et nytt ord for meg. Måtte google. Har også vært inne og lest litt av det du har skrevet tidligere. Jeg kjenner litt til prosesser rundt spiseforstyrrelser, siden flere i min omgangskrets har følt det på kroppen. Men det er alltid greit å få flere syn på ting. Skal følge med bloggen din videre.

  Ha en fin kveld.

  Bjørn

  Liker

  • Lammelåret
   15. april 2013

   Velkommen hit Bjørn!

   Du har en veldig fin blogg som jeg har vært innom flere ganger. Er glad du har funnet noe her du liker nok til å følge meg!

   Liker

 7. Refleksjon på livsvegen
  15. april 2013

  Spennande tema!
  Viktig å sette søkelys på dette!!

  Liker

 8. fjellcoachen
  15. april 2013

  Grøss og gru langt inn i både mamma- og mormorhjertet… Tror vi må begynne med bekreftelse helt fra dag 1, ikke bare på «å så søt» og «å så flink» men på at du er bra rett og slett fordi du er, at du er ønsket og velkommen uansett.

  Liker

 9. Tilbaketråkk: Kroppsbevissthet og kvinnemakt | Lammelårtanker

 10. Tilbaketråkk: Insta-perfekte kropper og sunnhet | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen

Twitter-oppdateringer

Sunn fornuft
%d bloggere liker dette: