Lammelårtanker

– en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Kroppsbevissthet og kvinnemakt

Utstillingsdukker med «naturlige former» hylles – endelig slipper vi å sammenligne oss med klesstativ! Ekte kvinner har former og former er fett.

Jeg synes det er positivt dersom det blir større aksept for at kvinner kommer i mange utgaver, at det finnes klær som vises fram selv om de er i størrelse 44. Det jeg ikke er fornøyd med er krysningen «former» og «kvinnelighet». Å definere kvinnelighet er vanskelig, her er det mange feller å gå i. Selv om det for flesteparten er lettere å legge på seg enn å holde seg slank, er det slankheten som er hyllet. Hvor slank man må være for å være fornøyd er selvsagt individuelt, men så lenge vi ikke lever i kokong med oss selv vil fremstillingen av kvinnekroppen i medier påvirke vårt eget syn på kroppen.

Trivselvekt, er det noe som heter. Noe sier meg at den er stadig synkende, ikke fordi hvert enkelt menneske trives med stadig lavere vekt, men fordi vi hele tiden blir konfrontert med hvordan vi skal se ut. Verst er det for unge mennesker. Og der har vi en jobb å gjøre. En jobb for å vise at det ikke er hvordan en ser ut som virkelig betyr noe, men hvordan kroppen virker. Og slik kroppen din ser ut er bra nok – fordi det er deg!

Jentene i klasse 9d ved Sandgotna skole i Bergen har sendt epost til ulike aktører de mener trenger en tilbakemelding på hvordan de fremstår med tanke på å forme unges syn på egen kropp. Ruth Velsvik er psykologilærer på skolen og har timer om media og kroppspress. Temaer som Photoshop og hvilke triks reklamene bruker tas opp for å bryte dem ned til slik virkeligheten er. Ved å få kunnskap om hvor mye modellene manipuleres vil forhåpentligvis jentenes forståelse av virkeligheten blir dempet ned på et realistisk nivå. Modeller som er avbildet er ikke så ulike dem selv likevel. Kanskje det kan dempe presset om å se ut som noe annet enn det man er?

Jeg synes det er helt fantastisk at dette tas tak i! Slik skulle det vært på alle skoler! Det gjør ungene mediakompetente og gir de et mer bevisst forhold til egen kropp. For saken er den at mange tror at hvis de bare gjør de rette tingene så vil de se ut som et av modellvrakene selv, men slik er det bare ikke. Vi har ulik kroppsbygning og dermed ulike muligheter til å kopiere modeller og andre vi beundrer kroppen til. Når vi er klar over dette, er det kanskje lettere å akseptere og mye tid kan kanskje spares i forsøket på å bli noe en ikke er?

Kilder som ikke er lenket i teksten: ByAvisen Nett – Tar et oppgjør med tynne idealer, bilder av utstillingsdukker med kvinnelige former – Aftenposten

Tidligere av meg: Thinspiration – hva er det uttrykk for?, Kroppen din er ikke bra nok

**

Om Anne-Helene

Lammelårtanker er en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv. Velkommen så mye!

18 kommentarer på “Kroppsbevissthet og kvinnemakt

  1. Monica Moe
    15. april 2013

    Utrolig bra foretak. Godt å høre at det gjøres noe aktivt som viser unge hvordan det meste er manipulert i populærkulturen i dag. Burde vært obligatorisk på alle skoler.

    Liker

    • Lammelåret
      16. april 2013

      Enig, burde vært obligatorisk, men kanskje noen timer på ungdomsskolens første trinn også.

      Liker

  2. Marthe
    16. april 2013

    Like viktig som at bildene og reklamene manipuleres er jo hva modellene ofrer. De har ikke menstrasjon, de orker ikke hverdagen, de kan ikke trene sånn de vil – kroppene deres funker ikke. Det er valget de tar, men er det sunt?

    Liker

    • Lammelåret
      16. april 2013

      Det er et poeng, for selv om bilder er manipulert, så er utgangspunktet likevel magert – usunt magert for mange.

      Jeg skulle ønske flere snakket om prisen de betaler.

      Vil forresten anbefale innlegget ditt på bloggen din.

      Liker

  3. Heidi
    16. april 2013

    Dette med former og kvinnelighet har jeg tenkt mye på, for når man snakker om kvinner med litt ekstra, og da som noe fint, snakker en gjerne om dem som har dette ekstra over brystene og/eller hoftene, slik jeg har, og ikke dem som har det over magen, slik moren min har. Jeg ser hvor sårt det er for henne når hennes kroppsform slik gjennomgående utelates fra de kroppsformene som hylles – de slanke og de lubne, men formfulle.

    Liker

    • Lammelåret
      16. april 2013

      Det er helt klart at noe er «rett» og noe er «feil», aldri lett å falle utenfor skjønnhetsidealet.

      Liker

  4. c'est la vie!
    16. april 2013

    Helt enig! Dette burde vært obligatorisk på alle skoler! Flott at du skriver om det 🙂

    Liker

    • Lammelåret
      16. april 2013

      Og til alle lærere der ute: La dere inspirere til å gjøre mediekunnskap til et fag på deres skole.

      Liker

  5. villkatta
    16. april 2013

    Klappar for den læraren! Det var utruleg bra gjort å ta tak i dette, på denne måten. Eg vonar fleire skular fylgjer etter.

    Liker

  6. Cecilie von der Ohe.
    16. april 2013

    Jeg er enig.

    Cecilie

    Liker

  7. Ragnhild
    16. april 2013

    Veldig bra tiltak! Det er trist at så mange unge jenter er misfornøyde med kropp og utseende, men med det mediepresset, motepress, fremvisning av retusjerte modeller og det store gjennomslaget dom rosabloggere har, er det forståelig. Derfor er det så viktig at unge jenter får hjelp til å akseptere og blir glad i den kroppen de har.

    Liker

    • Lammelåret
      16. april 2013

      Forbildene er så mye lettere tilgjengelige nå enn de var før, jeg tror det spiller en rolle. En blir hele tiden konfrontert med sine mangler og svakheter. Det kan være tøft for unge mennesker spesielt.

      Kan ikke huske å ha sett deg her før, Ragnhild. Velkommen!

      Liker

  8. Tilbaketråkk: Thinspiration – hva er det uttrykk for? | Lammelårtanker

  9. Tilbaketråkk: Hårete bikinikropp | Lammelårtanker

  10. Tilbaketråkk: Insta-perfekte kropper og sunnhet | Lamme Tanker

  11. Tilbaketråkk: Du fortjener ikke mat! | Lamme Tanker

  12. Tilbaketråkk: Jeg fortjener ikke mat! | Lamme Tanker

Takk for kommentaren!

Nominasjon til årets mest velskrevne mammablog på www.foreldremanualen.no
Bloggurat
Matbloggtoppen
Sunn fornuft